Poradňa pre záhradkárov

29. 08. 2013
Zdieľať

Potrebujete poradiť s okrasnou záhradou? Napíšte nám na zahrada@jaga.sk.


Africkým fialkám alebo aj senpóliám sa najlepšie darí na okennom parapete,  lenže skôr v polotieni. Na priamom slnku im žltnú listy a strácajú atraktívny vzhľad. Fialky kvitnú, ak sa teplota v priestore, kde rastú, pohybuje na úrovni okolo 20 °C. Fialky zalievajte len mäkkou odstátou vodou s izbovou teplotou, nikdy nie prehriatou alebo, naopak, studenou. Škodí im časté a opakujúce sa presychanie substrátu. Približne dva razy mesačne je dobré fialky prihnojiť viaczložkovým hnojivom určeným na kvitnúce izbové rastliny. Presádzajú sa raz za dva roky počas jari do mierne kyslého substrátu (s obsahom rašeliny).

Africkým fialkám alebo aj senpóliám sa najlepšie darí na okennom parapete, lenže skôr v polotieni. Na priamom slnku im žltnú listy a strácajú atraktívny vzhľad. Fialky kvitnú, ak sa teplota v priestore, kde rastú, pohybuje na úrovni okolo 20 °C. Fialky zalievajte len mäkkou odstátou vodou s izbovou teplotou, nikdy nie prehriatou alebo, naopak, studenou. Škodí im časté a opakujúce sa presychanie substrátu. Približne dva razy mesačne je dobré fialky prihnojiť viaczložkovým hnojivom určeným na kvitnúce izbové rastliny. Presádzajú sa raz za dva roky počas jari do mierne kyslého substrátu (s obsahom rašeliny).
Daniel Košťál

​​

nekvitnúca AFRICKÁ FIALKA

Prosím vás o radu. Doma mám viacero afrických fialiek a až na jednu všetky krásne kvitnú. Pomohlo by, ak by som ju presadila? Rastliny sú umiestnené na slnečnom stanovisku. Ďakujem za odpoveď. 
(Monika P., Nitra)

Africkým fialkám alebo aj senpóliám sa najlepšie darí na okennom parapete,  lenže skôr v polotieni. Na priamom slnku im žltnú listy a strácajú atraktívny vzhľad. Fialky kvitnú, ak sa teplota v priestore, kde rastú, pohybuje na úrovni okolo 20 °C. Fialky zalievajte len mäkkou odstátou vodou s izbovou teplotou, nikdy nie prehriatou alebo, naopak, studenou. Škodí im časté a opakujúce sa presychanie substrátu. Približne dva razy mesačne je dobré fialky prihnojiť viaczložkovým hnojivom určeným na kvitnúce izbové rastliny. Presádzajú sa raz za dva roky počas jari do mierne kyslého substrátu (s obsahom rašeliny).


Poradňa pre záhradkárov

1248032
thinkstock.com

VÝSADBA pri studni

Okolo studne by som rada vysadila nové rastliny a ďalšie by som chcela umiestniť aj na ňu. V minulosti sme tu mali rastliny vysadené v starom prútenom koši, ten však doslúžil, a preto by som chcela skúsiť niečo nové. Ktoré druhy sú podľa vás vhodné a aká nádoba by mohla tento priestor ozvláštniť? Studňa sa nachádza v polotieni. Vopred ďakujem za odpoveď 
(Miška B., Sládkovičovo)

Na studňu by som použil opäť buď prútený kôš (napríklad aj farebný) vystlaný fóliou, alebo pozinkované či kameninové nádoby. Všetko závisí od charakteru miesta, na ktorom sa studňa nachádza. Pokiaľ ide o rastliny, trendom sú zmiešané výsadby a farebne zladené kompozície. Ak je vaším cieľom záplava kvetín, zvoľte letničky ako begónie, fuksie, muškáty, netýkavky či aksamietnice. Ak inklinujete k minimalizmu, vysaďte si v rámci nádoby len jeden druh, napríklad muškáty. Príjemné sú aj kvitnúce trvalky (šalvia, kocúrnik či pakost) spolu s nižšími a so stredne vysokými okrasnými trávami. Tu však počítajte s kratším časom kvitnutia. Efektne pôsobia aj kameninové nádoby so skalničkami.  V polotieni budú na studni pekne vyzerať aj funkie. 


Javor dlaňovitolistý (Acer palmatum) sa výborne uplatní  vo väčšej aj v menšej záhrade. V pôvodnej domovine dorastá až do výšky 8 m, u nás je spravidla menší. V záhrade mu vyhovuje polotienisté miesto (tieň by mal dopadať z juhu) a primerane vlhká humózna a priepustná pôda bez obsahu vápnika. Substrát by mal byť mierne kyslý. K mladším exemplárom treba na zimu nahrnúť vrstvu lístia a tú zaťažiť ihličnatými chvojkami. Počas leta je prospešná zálievka, prihnojovať netreba. Tento javor neznáša silné zimné slnko – najlepšie ho ochránite natianutými rohožami. V záhrade sa uplatní najmä ako solitér – predovšetkým na jeseň sú javory atraktívne svojimi ohnivočervenými listami. Vysádzať by sa mali len s koreňovým balom a v zásade na jar. Rez nie je potrebný.

Javor dlaňovitolistý (Acer palmatum) sa výborne uplatní vo väčšej aj v menšej záhrade. V pôvodnej domovine dorastá až do výšky 8 m, u nás je spravidla menší. V záhrade mu vyhovuje polotienisté miesto (tieň by mal dopadať z juhu) a primerane vlhká humózna a priepustná pôda bez obsahu vápnika. Substrát by mal byť mierne kyslý. K mladším exemplárom treba na zimu nahrnúť vrstvu lístia a tú zaťažiť ihličnatými chvojkami. Počas leta je prospešná zálievka, prihnojovať netreba. Tento javor neznáša silné zimné slnko – najlepšie ho ochránite natianutými rohožami. V záhrade sa uplatní najmä ako solitér – predovšetkým na jeseň sú javory atraktívne svojimi ohnivočervenými listami. Vysádzať by sa mali len s koreňovým balom a v zásade na jar. Rez nie je potrebný.
Daniel Košťál

pestovanie JAVORA

Ako správne v záhrade pestovať javor dlaňovitolistý? Už niekoľkokrát po sebe mi vyhynul a stále neviem zistiť príčinu. Veľmi sa mi páči a chcel by som mu vytvoriť tie najlepšie podmienky. 
(Andrej P., Bratislava).

Javor dlaňovitolistý (Acer palmatum) sa výborne uplatní  vo väčšej aj v menšej záhrade. V pôvodnej domovine dorastá až do výšky 8 m, u nás je spravidla menší. V záhrade mu vyhovuje polotienisté miesto (tieň by mal dopadať z juhu) a primerane vlhká humózna a priepustná pôda bez obsahu vápnika. Substrát by mal byť mierne kyslý. K mladším exemplárom treba na zimu nahrnúť vrstvu lístia a tú zaťažiť ihličnatými chvojkami. Počas leta je prospešná zálievka, prihnojovať netreba. Tento javor neznáša silné zimné slnko – najlepšie ho ochránite natianutými rohožami. V záhrade sa uplatní najmä ako solitér – predovšetkým na jeseň sú javory atraktívne svojimi ohnivočervenými listami. Vysádzať by sa mali len s koreňovým balom a v zásade na jar. Rez nie je potrebný.  


Citrusy sa môžu v našich podmienkach až na pár výnimiek pestovať len vo vegetačných nádobách, ktoré môžu byť v exteriéri umiestnené len počas leta. Ideálne sú na to lodžie, balkóny, verandy aj átriá.  Po zvyšok roka je dobré vyhradiť im miesto v zimnej záhrade či na svetlej, nie veľmi teplej chodbe. Citrusy sa najlepšie cítia na slnečnom a chránenom mieste.  Na ich pestovanie je dôležitý najmä  kvalitný substrát. Mal by byť kyprý, priepustný, mierne kyslý až kyslý, chýbať by v ňom nemal piesok. Citrusy sa nezalievajú pravidelne, ale vždy podľa potreby a skôr doobeda. Nevyhnutný je aj pravidelný prísun živín – najlepšie vo forme viaczložkového hnojiva určeného na citrusy. Prihnojujte ich od mája do konca augusta v dvojtýždňových intervaloch vo forme hnojivej zálievky. Na to, aby si citrusy zachovali kompaktný tvar, boli pekne olistené a plodili, potrebujú aj pravidelný rez – začiatkom jari sa minuloročné výhony skracujú na tretinu až polovicu.

Citrusy sa môžu v našich podmienkach až na pár výnimiek pestovať len vo vegetačných nádobách, ktoré môžu byť v exteriéri umiestnené len počas leta. Ideálne sú na to lodžie, balkóny, verandy aj átriá. Po zvyšok roka je dobré vyhradiť im miesto v zimnej záhrade či na svetlej, nie veľmi teplej chodbe. Citrusy sa najlepšie cítia na slnečnom a chránenom mieste. Na ich pestovanie je dôležitý najmä kvalitný substrát. Mal by byť kyprý, priepustný, mierne kyslý až kyslý, chýbať by v ňom nemal piesok. Citrusy sa nezalievajú pravidelne, ale vždy podľa potreby a skôr doobeda. Nevyhnutný je aj pravidelný prísun živín – najlepšie vo forme viaczložkového hnojiva určeného na citrusy. Prihnojujte ich od mája do konca augusta v dvojtýždňových intervaloch vo forme hnojivej zálievky. Na to, aby si citrusy zachovali kompaktný tvar, boli pekne olistené a plodili, potrebujú aj pravidelný rez – začiatkom jari sa minuloročné výhony skracujú na tretinu až polovicu.
Daniel Košťál

CITRUSY na balkóne

Vážená redakcia! Rada by som sa pustila do pestovania citrusov na balkóne. Chcela by som sa opýtať, aké podmienky im mám vytvoriť. Ďakujem. 
(Elena A., Bratislava)

Citrusy sa môžu v našich podmienkach až na pár výnimiek pestovať len vo vegetačných nádobách, ktoré môžu byť v exteriéri umiestnené len počas leta. Ideálne sú na to lodžie, balkóny, verandy aj átriá.  Po zvyšok roka je dobré vyhradiť im miesto v zimnej záhrade či na svetlej, nie veľmi teplej chodbe. Citrusy sa najlepšie cítia na slnečnom a chránenom mieste.  Na ich pestovanie je dôležitý najmä  kvalitný substrát. Mal by byť kyprý, priepustný, mierne kyslý až kyslý, chýbať by v ňom nemal piesok. Citrusy sa nezalievajú pravidelne, ale vždy podľa potreby a skôr doobeda. Nevyhnutný je aj pravidelný prísun živín – najlepšie vo forme viaczložkového hnojiva určeného na citrusy. Prihnojujte ich od mája do konca augusta v dvojtýždňových intervaloch vo forme hnojivej zálievky. Na to, aby si citrusy zachovali kompaktný tvar, boli pekne olistené a plodili, potrebujú aj pravidelný rez – začiatkom jari sa minuloročné výhony skracujú na tretinu až polovicu.


V prvom rade sa pri jeho výbere, respektíve budovaní riaďte tým, aká veľká je záhrada, do ktorej ho plánujete umiestniť, aký je jej charakter (vidiecka alebo mestská) či bude altán do daných podmienok vôbec vhodný (svahovitý terén sa na jeho vybudovanie hodí menej). Ak chcete, aby sa do altánu vošli aspoň štyria ľudia, mal by mať vnútorný priemer tejto ideálne kruhovej alebo osembokej stavby aspoň 2,5 až 3 m. Veľa miesta ušetrí kruhová lavica umiestnená okolo stien altánu – v takomto prípade môže byť priemer aj niečo málo cez 2 m. Altán nikdy nesmie byť dominantným prvkom vašej záhrady (mal by však byť viditeľný z rôznych častí záhrady) a takisto by nemal stáť na voľnom priestranstve, ale skôr v objatí zaujímavej výsadby. Efektné bude, ak k nemu zasadíte popínavú ružu, prípadne zaujímavý kvitnúci a voňavý okrasný ker. Altán si vyberajte aj podľa toho, či ho budete používať celoročne, alebo len v lete – steny môžu byť otvorené alebo uzavreté, počas zimy ho môžete vykurovať

V prvom rade sa pri jeho výbere, respektíve budovaní riaďte tým, aká veľká je záhrada, do ktorej ho plánujete umiestniť, aký je jej charakter (vidiecka alebo mestská) či bude altán do daných podmienok vôbec vhodný (svahovitý terén sa na jeho vybudovanie hodí menej). Ak chcete, aby sa do altánu vošli aspoň štyria ľudia, mal by mať vnútorný priemer tejto ideálne kruhovej alebo osembokej stavby aspoň 2,5 až 3 m. Veľa miesta ušetrí kruhová lavica umiestnená okolo stien altánu – v takomto prípade môže byť priemer aj niečo málo cez 2 m. Altán nikdy nesmie byť dominantným prvkom vašej záhrady (mal by však byť viditeľný z rôznych častí záhrady) a takisto by nemal stáť na voľnom priestranstve, ale skôr v objatí zaujímavej výsadby. Efektné bude, ak k nemu zasadíte popínavú ružu, prípadne zaujímavý kvitnúci a voňavý okrasný ker. Altán si vyberajte aj podľa toho, či ho budete používať celoročne, alebo len v lete – steny môžu byť otvorené alebo uzavreté, počas zimy ho môžete vykurovať
Daniel Košťál

kam umiestniť ALTÁN

Veľmi sa nám páčia altány, a preto sme sa rozhodli vybudovať si jeden aj v našej záhrade. Aké miesto by sme mu mali vyhradiť? 
(Milan S., Bratislava)

V prvom rade sa pri jeho výbere, respektíve budovaní riaďte tým, aká veľká je záhrada, do ktorej ho plánujete umiestniť, aký je jej charakter (vidiecka alebo mestská) či bude altán do daných podmienok vôbec vhodný (svahovitý terén sa na jeho vybudovanie hodí menej). Ak chcete, aby sa do altánu vošli aspoň štyria ľudia, mal by mať vnútorný priemer tejto ideálne kruhovej alebo osembokej stavby aspoň 2,5 až 3 m. Veľa miesta ušetrí kruhová lavica umiestnená okolo stien altánu – v takomto prípade môže byť priemer aj niečo málo cez 2 m. Altán nikdy nesmie byť dominantným prvkom vašej záhrady (mal by však byť viditeľný z rôznych častí záhrady) a takisto by nemal stáť na voľnom priestranstve, ale skôr v objatí zaujímavej výsadby. Efektné bude, ak k nemu zasadíte popínavú ružu, prípadne zaujímavý kvitnúci a voňavý okrasný ker. Altán si vyberajte aj podľa toho, či ho budete používať celoročne, alebo len v lete – steny môžu byť otvorené alebo uzavreté, počas zimy ho môžete vykurovať

 

korene MONSTERY

V obývacej izbe máme nádherný exemplár monstery. Má krásne veľké listy, ale jej vzdušné korene pôsobia rušivo a začali nám aj zavadzať. Je možné niektoré z nich odstrániť alebo skrátiť? 
(D. R., Bratislava)

Tieto korene majú takisto svoju dôležitú úlohu, zásobujú totiž rastlinu vodou a živinami. Určite ste si všimli, že sa zvyknú zavŕtať aj do substrátu. Ak sa však príliš rozrastú, môžu aj zavadzať – prenikajú do pohoviek, skriniek či poličiek. Korene monstery by sa v zásade nikdy nemali skracovať, pretože vtedy úplne prestávajú plniť svoju funkciu a navyše budú vyzerať veľmi neesteticky. Ak vám korene z nejakého dôvodu zavadzajú, môžete ich skrátiť tesne pri stonke (najlepšie ostrým rezom) – vždy však iba tie, ktoré najviac prekážajú, prípadne sú viditeľne poškodené. V každom prípade platí, že čím viac ich na rastline zostane, tým bohatšie a atraktívnejšie bude monstera pôsobiť. Pokúste sa ich preto vnímať ako súčasť tejto nádhernej izbovej rastliny.

 


Ľalie nie sú pestovateľsky veľmi náročné, vyžadujú najmä dostatočne kyprú, prevzdušnenú a výživnú pôdu s obsahom vápnika. Na ich pestovanie nie sú vhodné trvale zamokrené pôdy a sčasti ani ťažké pôdy, do ktorých sa musí pridať piesok. Pre tieto atraktívne cibuľoviny je ideálne svetlé, vzdušné a v čase obeda zatienené miesto v závetrí – inak sa môžu stonky s kvetmi veľmi ľahko zlomiť. Cibule ľalií vysaďte ihneď po kúpe, buď na jar (neskôr kvitnúce druhy), alebo na jeseň. Myslite na to, že nad cibuľou by mala byť taká vysoká vrstva pôdy, aká vysoká je cibuľa. Ľalie vyniknú na trvalkových záhonoch v kombinácii s inými rastlinami. Najkrajšie vyzerajú skupinky aspoň piatich kusov jedného druhu, pričom sa netreba obmedziť len na jeden druh. Rastliny môžete pestovať aj v črepníkoch – v takomto prípade si však vyžadujú na dne črepníka dostatočnú drenážnu vrstvu. Počas kvitnutia nezabudnite na zalievanie a odkvitnuté kvety ihneď odstráňte.

Ľalie nie sú pestovateľsky veľmi náročné, vyžadujú najmä dostatočne kyprú, prevzdušnenú a výživnú pôdu s obsahom vápnika. Na ich pestovanie nie sú vhodné trvale zamokrené pôdy a sčasti ani ťažké pôdy, do ktorých sa musí pridať piesok. Pre tieto atraktívne cibuľoviny je ideálne svetlé, vzdušné a v čase obeda zatienené miesto v závetrí – inak sa môžu stonky s kvetmi veľmi ľahko zlomiť. Cibule ľalií vysaďte ihneď po kúpe, buď na jar (neskôr kvitnúce druhy), alebo na jeseň. Myslite na to, že nad cibuľou by mala byť taká vysoká vrstva pôdy, aká vysoká je cibuľa. Ľalie vyniknú na trvalkových záhonoch v kombinácii s inými rastlinami. Najkrajšie vyzerajú skupinky aspoň piatich kusov jedného druhu, pričom sa netreba obmedziť len na jeden druh. Rastliny môžete pestovať aj v črepníkoch – v takomto prípade si však vyžadujú na dne črepníka dostatočnú drenážnu vrstvu. Počas kvitnutia nezabudnite na zalievanie a odkvitnuté kvety ihneď odstráňte.
thinkstock.com

začíname S ĽALIAMI

Veľmi sa mi páčia ľalie a chcela by som ich pestovať aj vo svojej záhrade. Nemám však žiadne skúsenosti a obávam sa neúspechu. Čo všetko je dôležité pri ich pestovaní?
(Z. S., Bratislava)

Ľalie nie sú pestovateľsky veľmi náročné, vyžadujú najmä dostatočne kyprú, prevzdušnenú a výživnú pôdu s obsahom vápnika. Na ich pestovanie nie sú vhodné trvale zamokrené pôdy a sčasti ani ťažké pôdy, do ktorých sa musí pridať piesok. Pre tieto atraktívne cibuľoviny je ideálne svetlé, vzdušné a v čase obeda zatienené miesto v závetrí – inak sa môžu stonky s kvetmi veľmi ľahko zlomiť. Cibule ľalií vysaďte ihneď po kúpe, buď na jar (neskôr kvitnúce druhy), alebo na jeseň. Myslite na to, že nad cibuľou by mala byť taká vysoká vrstva pôdy, aká vysoká je cibuľa. Ľalie vyniknú na trvalkových záhonoch v kombinácii s inými rastlinami. Najkrajšie vyzerajú skupinky aspoň piatich kusov jedného druhu, pričom sa netreba obmedziť len na jeden druh. Rastliny môžete pestovať aj v črepníkoch – v takomto prípade si však vyžadujú na dne črepníka dostatočnú drenážnu vrstvu. Počas kvitnutia nezabudnite na zalievanie a odkvitnuté kvety ihneď odstráňte. 

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: okrasna Praktické rady záhrada
Zdieľať článok

Diskusia