Poradíme vám s okrasnou záhradou aj v zime

14. 02. 2014
Zdieľať

Potrebujete poradiť s okrasnou záhradou? Napíšte nám na zahrada@jaga.sk.

Pestovanie strelície

Rada by som si pestovala strelície. Môžete mi poradiť, kam ich umiestniť a ako sa o ne starať, aby ma aspoň občas potešili kvetmi? Mám pomerne svetlý a teplý byt a zasklený balkón.  
(J. M., Skalica)


Pestovanie strelície

Pestovanie strelície
Daniel Košťál

Strelície (Strelitzia reginae) sú robustné krásne exoticky pôsobiace rastliny. Pochádzajú z južnej Afriky, ale v poslednom čase sa pestujú aj v Európe. Ich pestovanie je podobné ako pri banánovníkoch. V období intenzívneho rastu je potrebné dosiahnuť teplotu aspoň 20 °C, dopriať im pomerne výdatnú zálievku a vysokú vzdušnú vlhkosť – inak sa im dariť nebude. Ideálnym priestorom pre strelíciu je svetlá kúpeľňa a vykurovaná zimná záhrada. Substrát by mal byť skôr ťažší. Priviesť rastlinu ku kvitnutiu nie je zložité ani v našich podmienkach – stačí koncom leta obmedziť zálievku a premiestniť ju na chladnejšie miesto. V ideálnych podmienkach vytvorí krásne trsy, ktoré je potrebné raz za asi päť až sedem rokov presadiť. 

MRAVCE pri kmeni borovice

V záhrade máme zasadenú borovicu a pri jej kmeni sa usídlili mravce. Prekáža to stromu? Je potrebné ich odstrániť? 
(Danica P., Chorvátsky Grob)

Ideálne je, samozrejme, mravce z okolia borovice vyhnať. Mravce sa živia sladkými výlučkami vošiek, čím ich ešte viac nabádajú k cicaniu rastlinných pletív, čo môže byť aj tento prípad. Málokto vie, že mravce chránia vošky pred lienkami, ktoré sú ich prirodzenými ničiteľmi. Zároveň môžu byť prenášačmi rôznych iných, napríklad hubových, ochorení. Mravce sú však svojím spôsobom aj užitočné, keďže ničia niektorý škodlivý hmyz, ale výraznejšia je ich škodlivosť, a to najmä v prípade, ak sa extrémne premnožia. Pri likvidácii mravcov určite nesiahajte hneď po chémii. Využiť môžete celé spektrum osvedčených a nie drahých receptov – okolo borovice rozsypte drvenú bielu kriedu, prípadne borax, rozdrvené klinčeky, sušenú šalviu a pomáha aj prášková síra. Ak ide o dlhodobý problém, je možné ku kmeňu dočasne nasadiť mätu alebo šalviu, teda rastliny, ktoré mravce odpudzujú. Osvedčené, a to nielen pri boroviciach, ale aj iných okrasných stromoch, sú lepové pásy, ktoré sa umiestnia k spodnej časti kmeňa a zachytávajú nežiaduci lezúci hmyz. V prípade, že by  ani toto nepomohlo, bude potrebné zaobstarať si špecializované chemické prípravky. 

Starostlivosť o GAULTÉRIU

Nedávno som si kúpila husto olistenú rastlinu s množstvom drobných červených plodov, nezapamätala som si však jej názov. Umiestnila som ju na svetlé a teplé miesto do kuchyne, kde sa jej nedarí. Rada by som ju v príťažlivom stave udržala až do Vianoc. Čo mám urobiť, aby prežila?     
(L. Z., Košice)


starostlivosť o GAULTÉRIU

starostlivosť o GAULTÉRIU
Daniel Košťál

Ide o vždyzelenú plazivú drevinu s názvom gaultéria (Gaulteria procumbens), ktorá sa u nás predáva koncom roka a počas zimy v črepníkoch. Rastlina je vysoká asi 20 cm a dekorujú ju pomerne vytrvalé plody, ktoré nezničí ani mráz. Pestovať ju vo vnútri je však nevhodné a vedie to k jej rýchlemu uhynutiu. Odporúčal by som umiestniť ju do exteriéru – na balkón či terasu – aj v kombinácii s vresmi a miniatúrnymi ihličnanmi. Vhodné je aj zasadiť ju na záhony či do vresoviska, kde sa rýchlo rozrastie, a vždy tam, kde je kyslejšia, humózna a vlhká pôda. Dostatok vlhkosti jej zabezpečte aj pri pestovaní v črepníku. Rozhodne ju však vyneste z teplej miestnosti von do chladu, kde vás rovnako môže počas sviatkov tešiť. 

Pekný strom do záhrady 

Do našej záhrady zvažujem vysadiť nejaký pekný strom skôr dominantnejšieho charakteru. Nechcem však nič príliš vysoké – určite nie viac ako 4 až 5 m. V záhrade mám fóliu s kôrou. Viete mi poradiť?
(Mgr. Vilma K., Čadca)


Pekný strom do záhrady

Pekný strom do záhrady
thinkstock.com

Ak ide o podhorskú oblasť, pekný môže byť ihličnan, v nížine zase listnáč. Z ihličnanov je krásny smrek omorikový (Picea omorika ’Zuckerhut‘). Po asi 15 rokoch dosiahne výšku iba 3 m a je efektne kužeľovitý. Rovnako aj smrek pichľavý (Picea pungens ’Compacta‘) dorastie len do výšky asi 4 m, je striebristo sfarbený a kužeľovitý. Pekným solitérnym ihličnanom je aj cypruštek nutkatský (Chamaecypris nootkatensis ’Pendula‘) s nápadne prevísajúcim vrcholcom a bočnými konármi. Z listnatých stromov to môžu byť sakury (Prunus serrulata), okrasné jablone (sú najmenej náročné), stromy s guľovitou korunkou – katalpy (Catalpa bignonioides ’Nana‘), javor (Acer platanoides ’Globosum‘), magnólie, štedrec a v prípade, že máte dostatočne vlhkú pôdu, aj japonské javory. Pamätajte na to, že stromy potrebujú dostatok priestoru aj svetla. O požiadavky jednotlivých druhov sa zaujímajte už pri kúpe – niektoré znesú suchšiu pôdu, iné potrebujú vlhko.   

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: okrasna Praktické rady záhrada zimná
Zdieľať článok

Diskusia