Záhradná poradňa – pýtate sa a my odpovedáme

24. 04. 2015
Zdieľať

Potrebujete sa poradiť o okrasnej záhrade či výbere záhradnej techniky? Napíšte nám na zahrada@jaga.sk a náš spolupracujúci odborník vám odpovie.


Záhradná poradňa - pýtate sa a my odpovedáme

1550881
thinkstock.com

Pestovanie VITEXU  

Je možné dopestovať si v našich podmienkach vitex jahňací (Vitex agnus-castus)?  
(Lucia K., Zvolen)

Vitex jahňací je vysoko dekoratívna rastlina pochádzajúca zo Stredomoria. Oveľa známejšia je však vďaka svojim liečivým účinkom. Ide o aromatický ker vysoký asi 1 m, ktorý nádherne kvitne od polovice leta až do jesene (fialové kvety sú usporiadané v úzkych súkvetiach). Vitex rastie rýchlo, v našich podmienkach ale treba myslieť na to, že spoľahlivo mrazuvzdorný je len v nížinách a chránených polohách. Viaceré zdroje síce uvádzajú, že znesie pokles teploty až na úroveň –25 °C, osobne si však myslím, že v našich podmienkach je chúlostivý a náchylný na poškodenie mrazom. Rastline vyhraďte teplé slnečné miesto so suchšou priepustnou pôdou. Neporastie na miestach, kde je pôda zamokrená a studená. V lete potrebuje dostatok vlahy aj živín. Vitex by som vysadil na chránené miesto a počas zimy ho dobre zakryl. Ak aj namrzne, na jar sa rýchlo zregeneruje. Je vhodný do trvalkových, bylinkových, prípadne štrkových záhonov.   


Záhradná poradňa - pýtate sa a my odpovedáme

1550885
Daniel Košťál

Namiesto TRÁVNIKA

Na dvore máme vlhké tienisté miesto, kde sa nedarí trávniku. Nerád by som ho vysypal štrkom či kôrou, oveľa radšej by som ho zazelenil. Zvažujem zimozeleň alebo brečtan, neviem ale, koľko rastlín vysadiť na m2 tak, aby som docielil súvislú plochu v čo najkratšom čase. 
(P. O., Malacky)

Brečtan aj zimozeleň sú do opísaných podmienok vhodné. Ide o nenáročné vždyzelené rastliny, ktoré rastú bez potreby zalievania či prihnojovania v ďalších rokoch po výsadbe. Zimozeleň navyše na jar aj pekne kvitne a môže mať i atraktívne panašované listy. Je ideálna na plochu, o ktorú sa nebudete mať čas starať – zakrátko sa rozrastie a vytvorí hustý koberec. Nemusí sa strihať, rozsádzať ani hnojiť. V prípade brečtana si na výsledný efekt počkáte dlhšie a počítať treba s občasným strihaním. V porovnaní so zimozeleňou pôsobí fádnejšie, nádherný je však v zime, keď ho ozdobí srieň. Zvoliť správny počet rastlín na m2 je mimoriadne dôležité. V prípade oboch druhov postačia tri kusy na 1 m2, pričom jednotlivé rastliny sa vysádzajú do sponu. Vysádzajte ich vždy s koreňovým balom, čo je predpokladom rýchlejšieho ujatia sa.


Záhradná poradňa - pýtate sa a my odpovedáme

1550883
thinkstock.com

Žltnúci TIS

Od minulého leta nám postupne žltne tis, ktorý bol vysadený ako živý plot pred dvoma rokmi, neopadáva. Začalo sa to nenápadne, teraz je však už zopár kríkov celkom žltých. Žltnutie sa začína vždy od špičky ihličia. Na ihliciach však nebadáme žiadne škvrny ani stopy po škodcoch. Čo môžeme urobiť, aby sme to zastavili?
(rodina Habániková)

Tisy, presnejšie ich korene, sú podľa opisu pravdepodobne napadnuté hubovým ochorením, ktoré spôsobuje postupné žltnutie ihlíc a neskôr aj celých rastlín. Takýto stav najčastejšie vzniká na pestovateľsky nevhodných miestach. Veľakrát sa tis vysádza napríklad v tesnej blízkosti intenzívne zavlažovaného trávnika, čo tomuto ihličnanu rozhodne neprospieva. Tis potrebuje hlbšie a skôr suchšie pôdy s obsahom vápnika a dôležité je, aby miesto, kde rastie, medzi zálievkami dobre preschlo. V príliš zamokrených až bahnitých pôdach jeho korene trpia a sú náchylnejšie na napadnutie chorobami či škodcami. Vo všeobecnosti je ale tis dlhoročnou a pestovateľsky nenáročnou drevinou. Znesie slnko, tieň aj polotieň, znečistené ovzdušie a netrpí vo veľkom chorobami ani škodcami. Dokonca nie je potrebné ani prihnojovanie. Veľmi dobre sa regeneruje, preto je vhodný aj na tvarovanie a výsadbu živých plotov (rezať možno dokonca aj do staršieho dreva). Radikálnejší rez by som odporúčal aj vám. Neobávajte sa zrezať plot až tak, že zostanú len pníky. Ak poškodenie nie je veľké, zregenerujú sa a vyženú nové výhonky. Kým však takto ošetrené tisy opäť dosiahnu pekný tvar, potrvá to nejaký čas. Okrem toho bude potrebné zaliať žltnúce jedince fungicídnym prípravkom. Zvolil by som Previcur alebo Rovral. Zálievku zrealizujte skoro na jar a po mesiaci ju zopakujte. Ak to nepomôže a žltnutie bude pokračovať, vymenil by som rastliny za nové. Ak opäť zvolíte tis, dajte si záležať na vytvorení drenáže. V prípade, že je pôda na mieste výsadby trvale vlhká, poobhliadol by som sa po inej drevine. Zo vždyzelených listnáčov sa tu môže dariť napríklad vavrínovcu.  


Záhradná poradňa - pýtate sa a my odpovedáme

1550887
thinkstock.com

Výber ŽIVÉHO PLOTA   

Zrekonštruovali sme dom a chceli by sme sa pustiť aj do záhrady, pričom namiesto tradičného plota by sme radi mali živý. V našom okolí je viacero domov s plotom z tují, tejto drevine by sme sa ale radi vyhli. Aký druh je podľa vás vhodný? Náš dom je prízemný a má tvar jednoduchého kvádra. 
(Miroslav M.) 

V prvom rade záleží na podmienkach daného miesta, hoci aj vzhľad domu je dôležitým kritériom. Tuje (kultivar ’Smaragd‘) sú často využívanou drevinou do živých plotov. K novým domom sa však vysádzajú ako podľa šablóny. Vy sa môžete odlíšiť. Predpokladám, že máte záujem o ihličnany, ktoré možno tvarovať, a takéto riešenie by som vzhľadom na charakter domu uprednostnil aj ja. Ak nemáte príliš vlhkú pôdu, môžete zvoliť pestovateľsky nenáročný tis, ktorý je dlhoveký a dá sa výborne tvarovať. Je však jedovatý, a preto nie je vhodný tam, kde sa pohybujú menšie deti. Tvarovať sa dá aj cypruštek (Chamaecyparis lawsoniana). Ak si vyberiete kultivar so striebristým sfarbením, získa záhrada punc exkluzivity. K najrýchlejšie rastúcim ihličnanom patrí aj pestovateľsky nenáročný cyprusovec (Cupressocyparis leylandii), ktorý dobre znáša tvarovanie. Na pekný vzhľad plota má vplyv nielen slnečné miesto a humózna, primerane vlhká pôda, ale aj spon výsadby (vzdialenosti jednotlivých rastlín). Ak chcete mať živý plot vysoký 1,5 m, mali by ste vysadiť asi tri kusy drevín na bežný meter. Vysádzajte ich vždy len s koreňovým balom a ideálne skoro na jar. Uvedené dreviny môžete nechať aj voľne rásť, majú však tendenciu rásť príliš do výšky.  


Záhradná poradňa - pýtate sa a my odpovedáme

1550889
Daniel Košťál

Miesto PRE LIESKU

Už roky sa nám páči lieska s pokrútenými konármi, málokedy ju však vidieť v ponuke záhradníctiev. Kedy sa dá kúpiť? Kde si ju v záhrade máme vysadiť a ako sa o ňu treba starať? 
(M. N., Čadca)

Lieska s pokrútenými konármi (Corylus avellana ’Contorta‘) je skutočne krásna dekoratívna drevina, ktorá v zime púta pozornosť svojimi netradičnými konármi a v predjarí dlhými žltými jahňadami. Väčšinou si ju možno zakúpiť na jar, prípadne pred letom. Vtedy je v ponuke aj kultivar s purpurovým olistením. Najvhodnejšie je vysádzať ju na jar a vždy s koreňovým balom. Liesky potrebujú najmä dostatok miesta, nemá zmysel pestovať ich v stiesnenom priestore, kde sa nikdy neukážu v plnej kráse. Doprajte im slnko, prípadne polotieň, a skôr vlhkejšiu priepustnejšiu pôdu s vyšším obsahom vápnika. Najlepšie sa im darí v podhorských oblastiach, ale nie je to podmienka, nádherné exempláre možno nájsť aj v nížinách. Lieska pôsobí atraktívne pred kulisou z vyšších vždyzelených drevín, v spoločnosti vždyzeleného vavrínovca alebo v (nie príliš tesnej) blízkosti jazierka. Inak ide o nenáročnú drevinu, ktorá však nie je vhodná do záhrad alergikov. Zaujímavá je aj počas vegetačného obdobia, keď sú konáriky zahalené množstvom mierne pokrútených listov.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: plot záhrada živý
Zdieľať článok

Diskusia