Ako sme v našej záhradke vštepili deťom lásku k prírode

22. 05. 2015
Zdieľať

Deti sú tvory nesmierne zvedavé. Umením rodiča je túto ich zvedavosť využiť na to, aby ich naučil niečo nové. Najlepšie sa pracuje s drobcami, pre ktorých je aj „práca“ zábavou.

Raný vek detí je najvhodnejší na to, aby sme im vštepili základné hodnoty života. Napríklad lásku k prírode. Neznamená to však len čítať o nej v knihe alebo si pozrieť dokumentárny film. Ide o to, tráviť čo najviac času v lese, pri jazere, v záhrade… a to nesterilným spôsobom. Treba si prírodu chytiť, ovoňať ju a ochutnať, vyváľať sa v tráve, behať po kameňoch, odtrhnúť si lesnú jahôdku alebo si jahôdku rovno vypestovať.


Ako sme v našej záhradke vštepili deťom lásku k prírode

1566233
www.lifereset.sk


Ako sme v našej záhradke vštepili deťom lásku k prírode

1566235
www.lifereset.sk

DOTYK S PÔDOU

Pre našich chlapcov sme v sade vytvorili nádherný priestor na hranie sa a formovanie ich detského sveta. Vďaka tomu sad milujú a každému s hrdosťou ukazujú vytvorené hracie zákutia – od lana na strome cez pieskovisko, napájadlo pre hmyz a vtáky až po plošinku v korune jablone. Pri vytváraní tohto priestoru sme spolupracovali s odborníčkou Erikou Galanskou, permakultúrnou dizajnérkou školských dvorov a záhrad. Chceli sme našim „krpcom“ dožičiť tú istú radosť a pôžitok zo záhrady, aké máme my.

„Nesmieme zabúdať na to, že záhrady, záhony máme vytvárať aj pre deti a s deťmi, nechať priestor na ich kreativitu,“ povedala nám Erika. „Deti milujú hrajkať sa s hlinou. Záhradka môže byť tým miestom. Celkovo zbožňujú prácu s náradím, čo sa mi počas mojej praxe veľakrát potvrdilo. Je to aj preto, že v dnešnej počítačovej dobe presne to doma nemajú,“ vysvetlila nám matka piatich detí a autorka publikácie Čarovná záhrada, ktorú deti milujú.

Záhradka môže byť pre vaše dieťa dobrodružstvom. Treba to len správne poňať. Ako? Maximálne kreatívne.


Chlapci ešte nevedia čítať, ale vďaka nakreslenému hrášku sa rýchlo zorientujú, kde rastie ich zdravá delikatesa. 

Chlapci ešte nevedia čítať, ale vďaka nakreslenému hrášku sa rýchlo zorientujú, kde rastie ich zdravá delikatesa. 
www.lifereset.sk

NECHAJTE DETI TVORIŤ S VAMI

„Malé deti si môžu vytvoriť záhon, v ktorom budú pestovať to, čo najviac ľúbia. Napríklad môžu mať „pizzový“ záhon. Väčšie deti chcú mať záhradky farebné a krásne. Môžete spolu s nimi vytvoriť záhon v tvare motýlika,“ spresnila Erika Galanská.

Podľa týchto usmernení sme postupovali aj my pri budovaní detského záhona. Zvolili sme vyvýšený záhon, aby doň nevstupovali a nepošliapali si zeleninu. Skombinovali sme ho s drevom, kameňom a starými škridlami. Drevo slúži ako lavička, na ktorej si oddýchnu. Kameň je materiál, s ktorým vedia pracovať aj deti. Pomáhali nám ich vyberať i nosiť. Škridlou sme záhon zladili s už existujúcimi hriadkami.

Práca síce šla pomalšie a celý čas to chlapcov nebavilo, v konečnom dôsledku však mali dobrý pocit, lebo aj oni priložili ruky k dielu. Jakubko to vyhodnotil slovami: „Mamka, veľmi pekne sme to spravili.“ Za dva dni vznikol priestor na sadenie pre naše deti. Nemal výnimočný pôdorys v tvare motýlika, no skrášlili sme ho originálnymi doplnkami.


Ako sme v našej záhradke vštepili deťom lásku k prírode

1566239
www.lifereset.sk


Ako sme v našej záhradke vštepili deťom lásku k prírode

1566241
www.lifereset.sk

ČO NAJVIAC ĽÚBIA

V záhrade už máme vysadené takmer všetko. Jediné, čo nám skutočne chýbalo, bola mrkva, ktorú naše deti milujú, a hrášok – delikatesa, ktorú bez zaváhania vymenia hoci aj za čokoládu. Pre potešenie sme chceli vysadiť aj čínsku kapustu, reďkovku a petržlen. Nastala chvíľa CH. Záhon bol pripravený na sadenie. Chlapcom sme zopakovali, načo sú semienka a ako ich posadiť. Vysvetlili sme im, že toto je len ich zeleninka. Ak sa o ňu budú starať ako my o tú ostatnú, vyrastie im poklad. Chlapci so záujmom sadili. Nebolo to síce úhľadné, o to väčšia však bola zábava.

„Sadením ste dali rastlinkám život,“ vysvetlila som im. Dostali teda zodpovednú úlohu – postarať sa o ne, kým nevyrastú a nedozrejú. Aby si uvedomili dôležitosť tejto milej povinnosti, kúpili sme im malé krhličky na polievanie – len pre nich a ich záhon. Ten im okrem možnosti vypestovať si vlastnú zeleninu poskytne aj trochu pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu. „Pointou záhrad pre deti je vytvoriť zelené učebne, aby videli prírodu nielen v knihe, ale aj v realite,“ podotkla Erika. Z detského záhona vznikol dokumentárny film v priamom prenose. Maroško a Jakubko každý deň sledujú, ako sa darí ich zelenine. 


Polievanie je jedna z najobľúbenejších činností, hlavne keď je teplo a polieva sa aj všetko ostatné – od topánok až po čiapku. :-)

Polievanie je jedna z najobľúbenejších činností, hlavne keď je teplo a polieva sa aj všetko ostatné – od topánok až po čiapku. 🙂
www.lifereset.sk

PESTRÉ, CHUTNÉ, USMIEVAVÉ

Rastlinky sú potešením, no ešte väčším je záhradka ako celok. Pre deti by mala byť detsky krásna a pestrá. Preto sme do nej vysadili aj voňavé kvety, aby v ich záhone hneď od začiatku niečo lákavé rástlo a pritiahlo život, napríklad včielky a motýle. Záhon sme označili tabuľou Jakubkova a Maroškova záhradka. Aby deti vedeli, kde čo vysadili, pomohli sme si originálnymi tabuľkami. Na laty sme pripevnili tenké odrezky z duba. Tie sme natreli nabielo a na okrúhlu hlavičku sme nakreslili vysadenú zeleninu: mrkvu, reďkovku, hrášok, petržlen a šalát. Nielen chlapci, ale aj ja s manželom sa nevieme dočkať, čo kedy vykukne spod slamy… 


Ako sme v našej záhradke vštepili deťom lásku k prírode

1566231
www.lifereset.sk

ZDRAVIE Z VLASTNEJ ZÁHRADY

Na Novom Zélande boli zelenina a ovocie každodennou samozrejmosťou, a to nie v zmysle jedno jablko a paradajka, ale plné taniere, ktoré u nás voláme vitamínové bomby. Jakubko a Maroško si tam nastavili hranicu dennej dávky veľmi vysoko. Po návrate domov sme si povedali, že v zeleninovo-ovocnej strave chceme pokračovať ďalej. Nielen preto, že je zdravá, ale tiež preto, lebo to, čo jeme, výrazne ovplyvňuje aj to, ako premýšľame. A preto sme sa pustili do budovania vlastnej záhrady a pestovania zeleniny. Aj o tom je náš životný reštart. Nielen tráviť viac času spolu, ale aj zmysluplne. 

Zuzka (28), Janči (31), Jakubko (3) a Maroško (2) Matušovci tvoria rodinu, ktorá sa rozhodla pre radikálne životné zmeny. Dobrovoľníčením na novozélandských ekofarmách ukončili život plný zhonu. Po návrate pokračovali v reštartovaní svojho života a začali si budovať nový, zdravší domov v súlade s prírodou – permakultúrnu záhradu a slamený dom.
www.lifereset.sk

TEXT: Zuzana Matúšová Girgošková, www.lifereset.sk 
FOTO: www.tomasbencik.com, www.helenakurus.sk
ZDROJ: časopis Tvorivé bývanie 01/2015

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: permakultúra záhrada životný štýl
Zdieľať článok

Diskusia