Ani v zime nemusí byť vaša záhrada bez života, stačí vybrať vhodné rastliny!

08. 01. 2021
Zdieľať

Počas studených zimných mesiacov nemusí by vaša záhrada ani domácnosť mdlá a bez života. Stačí vybrať vhodné rastliny a zabezpečiť im adekvátnu starostlivosť.

10 úloh v záhrade

  • V dňoch, keď nemrzne a je slnečno, zalejte novovysadené ihličnany, vždyzelené listnáče a vresy.
  • Stĺpovité dreviny nezabudnite pred zimou a snežením zviazať. 
  • Počas mrazivých dní nevstupujte na trávnik. 
  • Pravidelne kontrolujte, či je zimná ochrana záhradných rastlín neporušená. 
  • Sneh z chodníkov nahrňte na skalky, k živým plotom a vždyzeleným drevinám. 
  • Skontrolujte záhradné náradie a ak je to potrebné, naplánujte si kúpu nového. 
  • Z drevín vždy striasajte ťažký sneh. 
  • Zeleň v nádobách, ktoré sú umiestnené vonku, počas slnečných dní bez mrazu zalejte. 
  • Prestarnuté opadavé kry môžete zmladiť radikálnym rezom.  
  • Izbovým rastlinám doprajte dostatok svetla, prihnojujte ich len nízkymi dávkami hnojiva.
zimná záhrada

Zdroj: IKEA

Zimná záhrada

Reprezentatívna zeleň je v zime často veľkou vzácnosťou. Zimné záhrady, najmä tie vykurované, sa však môžu stať aj v tomto období malým zeleným rajom. Nevyhnutný je však správny výber rastlín – vhodné budú najmä vyrastenejšie druhy, ktoré by na inom mieste v byte mohli prekážať. Umiestniť do nej môžete figovníky, dracény, palmy, araukárie, banánovníky alebo pandany.

Prečítajte si tiež
Prírodná záhrada v Modre plná kvetov, plodov a dekorácií

Rastlinám zabezpečte dostatok miesta a svetlo (ideálne z každej strany). Nezabúdajte na zálievku (vždy až po preschnutí substrátu), prihnojujte ich však len minimálne. Praktické riešenie predstavuje hydroponické pestovanie.

čemerice

Zdroj: isifa/shutterstock

Nepísaná kráľovná

K najkrajším v zime kvitnúcim trvalkám patria čemerice (Helleborus). V tomto období si ich môžete aj kúpiť, s ich výsadbou do pôdy však treba počkať na jar. Čemericu môžete v týchto dňoch zakomponovať do prázdnych nádob a dozdobiť chvojkami. Trvalku po skončení zimy vysaďte na polotienisté miesto s humóznou pôdou, rovnako dobre vám porastie aj v nádobách. Počas zimy nezabudnite ešte nevysadené rastliny zalievať (vždy počas slnečných dní, keď nemrzne). Kvety prvých čemeríc sú biele, neskorších ružové až purpurové.

Vtáčie búdky

Neodmysliteľne patria k záhradnému priestoru v zimnom období. Nainštalujte ich na dobre viditeľné, pred vetrom a mačkami chránené miesto, ideálne ďalej od väčších sklených plôch. Búdky a kŕmidlá pravidelne dopĺňajte krmivom (najmä počas mrazivých dní) a dôkladne čistite. Ak si neviete rady s výberom krmiva, určite nič nepokazíte slnečnicovými semenami. Ponuka vtáčích búdok je naozaj bohatá – vybrať si môžete z tradičných riešení aj rôznych moderných alternatív, prípadne si búdku môžete vyrobiť aj sami.

ihličnany v záhrade

Zdroj: Daniel Košťál

Rozmanitosť ihličnanov

V zime spravidla viac oddychujeme, čo otvára cestu novým impulzom – môžete si všimnúť, že v záhrade sa nachádzajú viaceré prázdne miesta alebo že terajšia skladba ihličnanov je málo zaujímavá a fádna. V záhrade je vždy priestor na zmeny a ihličnany ponúkajú množstvo farebných variácií, zaujímavých tvarov a textúr, preto je neraz na škodu sústrediť sa len na tie najbežnejšie. Naplánujte si zaujímavú skupinku, do ktorej zakomponujete rôzne druhy a pohrajte sa aj s ich farbami a výškou (vyššie druhy doplňte zakrpatenými), na jar dreviny kúpte a vysaďte.

cezmína

Zdroj: isifa/shutterstock.com

Očarujúca cezmína

V každej záhrade by mali byť zastúpené aj vždyzelené dreviny, ktoré ju v zimnom období rozžiaria. Medzi najmenej náročné druhy patrí cezmína ostrolistá (Ilex aquifolium), ktorá zaujme svojimi tmavozelenými listami so zvlnenými pichľavými okrajmi. V zime drevina vzbudzuje pozornosť svojimi červenými plodmi, ktoré sú vďačnou súčasťou rôznych dekorácií. Cezmína má množstvo pekných kultivarov – listy niektorých sú bielo alebo žlto panašované. Rastlina dobre znáša rez a dá sa pestovať aj vo väčšej nádobe na terase. Doprajte jej dostatok miesta a slnko, prípadne polotieň.

Prečítajte si tiež
Novým centrom domu sa stala veľká zimná záhrada

Vyvýšené stojany

Máte v byte málo miesta a napriek tomu túžite pestovať rôzne druhy izbových rastlín? Praktickou a zároveň veľmi dekoratívnou pomôckou môžu byť viacúrovňové stojany, ktoré sú vhodné na umiestnenie menších alebo stredne veľkých izboviek (vždy skôr tých s reprezentatívnym vzhľadom). Stojan môže byť užitočný aj v prípade, ak máte záľubu v zbieraní rastlinných miniatúr. V rámci stoja sa odporúča sústrediť iba druhy s rovnakými pestovateľskými požiadavkami.

Text: Daniel Košťál
Foto: Daniel Košťál, archív firiem, isifa/shutterstock
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: čemerica ihličnany záhrada
Zdieľať článok

Diskusia