Aké druhy rastlín vysadiť na terasu?

16. 07. 2017
Zdieľať

Dokončili sme terasu, ktorej súčasťou je z jednej strany aj trelážová konštrukcia. Akými rastlinami by sme ju mali nechať porásť? Aké druhy nám odporúčate na výsadbu do závesných nádob, ktoré budú tiež súčasťou terasy? Katarína M.

K treláži možno vysadiť rôzne popínavé rastliny, presnejšie dreviny so vždyzelenými alebo opadavými listami. Dobrú voľbu predstavuje bršlen alebo pomalšie rastúci brečtan. Ten však môže časom pôsobiť fádne a nie všade sa mu dobre darí. Zvoliť môžete aj opadavý rýchlo rastúci pavinič, ktorý v lete poskytuje blahodarný tieň a na jeseň sa nádherne sfarbuje. V ponuke nájdete dva základné druhy a viacero kultivarov.

Zaujímavou alternatívou je aj niektorý druh plamienka, ktorý pekne ukáže v kombinácii s popínavou ružou. Ak je trelážová konštrukcia pevnejšia, vysadiť si k nej môžete aj vistériu a zemolez (v ponuke viac druhov). V polotieni a v kyslejšej pôde sa bude dariť aj popínavej hortenzii, ktorá sa u nás pestuje len málo. Ak sa vám nechce čakať, kým sa popínavé dreviny rozrastú, vysejte si k treláži pestovateľský nenáročný povojník. Je to síce letnička, ale rýchlo rastie a ochráni vás aj pred vetrom.

Pri výbere rastlín do závesných nádob zohľadnite podmienky daného miesta. Na slnku budú prosperovať muškáty, surfínie, železníky, vejárovky a diascie, v polotieni fuksie, netýkavky alebo begónie. Pekné sú aj druhy okrasné listami. Mnohé majú dokonca schopnosť odpudzovať hmyz, napríklad plektrant.

V rámci jednej nádoby môžete pestovať len jeden druh alebo vytvárať nápadité kombinácie (spolu vždy vysádzajte druhy s rovnakými pestovateľskými požiadavkami). Nezabudnite, že výsadby v závesných nádobách vyžadujú viac starostlivosti, najmä častejšie zavlažovanie, pretože substrát v nich vysychá oveľa rýchlejšie.

ODPOVEDAL. DANIEL KOŠŤÁL                
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: terasy záhradné sedenie
Zdieľať článok

Diskusia