Zima v záhrade: Aké úlohy by ste nemali zanedbať?

14. 02. 2018
Zdieľať

Zima nemusí mať len sivú a nevľúdnu podobu. Záhrada môže byť aj v tomto ročnom období zaujímavá. Sú to najmä ihličnany a vždyzelené kry, ktoré teraz vynikajú a žiadajú o pozornosť. Inokedy v roku im totiž konkuruje okolitá zeleň. Čo-to môže aj zakvitnúť. Nielen v interiéroch, ale aj priamo v záhradách.

ÚLOHY NA ZIMU

Trávnik

Ak nemrzne, odstraňujte z neho napadané lístie. Počas zimy naň nevstupujte.

Živé ploty

Prestarnuté živé ploty teraz možno omladiť strihaním, rovnako aj staré a nevzhľadné listnáče. 

Okrasné stromy

Kmene mladých jedincov treba na zimu obaliť trstinovými rohožami. 

Exotické rastliny 

Nezabudnite skontrolovať ich zimoviská. Ak je slnečno a nemrzne, miestnosť treba vyvetrať. Skontrolovať by ste mali aj zimujúce cibule a hľuzy. 

 

Ihličnany

Ak je slnečno a nemrzne, bude potrebné zaliať novovysadené jedince. Netreba zabúdať ani na tie v nádobách. 

Čemerice

Môžete si nakúpiť bohato kvitnúce rastliny a vyzdobiť si nimi okolie domu, balkón alebo terasu. Do voľnej pôdy sa môžu vysádzať až na jar. 

Skalky

Počas zimy kontrolujte neporušenosť zimného krytu. Skontrolujte, či do skalky nesteká voda z odkvapu – to sa nesmie stať. 

Dreviny

Z konárov nezabudnite striasať ťažký sneh. Stĺpovité ihličnany, najmä mladšie jedince, je dobré mať počas zimy zviazané. 

Jazierko

Ak v ňom zimujú ryby, dôležité je postarať sa o to, aby úplne nezamŕzalo. 

Izbové rastliny

Nezabudnite im dopriať dostatok svetla, vlahu a primeranú teplotu. Prihnojovať stačí len kvitnúce druhy a tie, pri ktorých je žiaduci reprezentatívny vzhľad. Aj to len slabšou koncentráciou hnojiva.


Pôdopokryvný vresovec  Táto drobná drevina s malými kvietkami je obvykle v predaji počas zimy. Vyberať si môžete bielo, fialovo alebo ružovo kvitnúce kultivary. Vresovec (Erica carnea) je nenáročná, každoročne bohato kvitnúca rastlina. Vytvára husté koberce – vysadiť si ju môžete na väčšie plochy, využiť sa dá aj do vresoviska či do skaliek. Vresovce vysádzajte v skupinkách, vždy s celým a neporušeným koreňovým balom. Nie však teraz do zamrznutej pôdy, počkajte do jari. Dočasne ich môžete pestovať vnútri v črepníku.

Pôdopokryvný vresovec Táto drobná drevina s malými kvietkami je obvykle v predaji počas zimy. Vyberať si môžete bielo, fialovo alebo ružovo kvitnúce kultivary. Vresovec (Erica carnea) je nenáročná, každoročne bohato kvitnúca rastlina. Vytvára husté koberce – vysadiť si ju môžete na väčšie plochy, využiť sa dá aj do vresoviska či do skaliek. Vresovce vysádzajte v skupinkách, vždy s celým a neporušeným koreňovým balom. Nie však teraz do zamrznutej pôdy, počkajte do jari. Dočasne ich môžete pestovať vnútri v črepníku.
Daniel Košťál

Pôdopokryvný vresovec

Táto drobná drevina s malými kvietkami je obvykle v predaji počas zimy. Vyberať si môžete bielo, fialovo alebo ružovo kvitnúce kultivary. Vresovec (Erica carnea) je nenáročná, každoročne bohato kvitnúca rastlina. Vytvára husté koberce – vysadiť si ju môžete na väčšie plochy, využiť sa dá aj do vresoviska či do skaliek. Vresovce vysádzajte v skupinkách, vždy s celým a neporušeným koreňovým balom. Nie však teraz do zamrznutej pôdy, počkajte do jari. Dočasne ich môžete pestovať vnútri v črepníku.


Rastliny v nádobách  Listnáče, ihličnany, ruže a bambusy môžu zimovať v nádobách v exteriéri za predpokladu, že budú na chlad dobre pripravené. Najdôležitejšie bude nádoby izolovať zospodu – použite polystyrénové dosky, podložky z dreva, rohože z kokosových vlákien. Črepníky môžete obaliť bublinkovou fóliou, jutovinou alebo slamenou rohožou. Podľa možnosti materiál pevne prichyťte okolo jednotlivých črepníkov. Rastliny budú viac chránené, ak ich umiestnite do tesnej blízkosti steny domu. Ak nemrzne, môžete ich aj poliať.

Rastliny v nádobách Listnáče, ihličnany, ruže a bambusy môžu zimovať v nádobách v exteriéri za predpokladu, že budú na chlad dobre pripravené. Najdôležitejšie bude nádoby izolovať zospodu – použite polystyrénové dosky, podložky z dreva, rohože z kokosových vlákien. Črepníky môžete obaliť bublinkovou fóliou, jutovinou alebo slamenou rohožou. Podľa možnosti materiál pevne prichyťte okolo jednotlivých črepníkov. Rastliny budú viac chránené, ak ich umiestnite do tesnej blízkosti steny domu. Ak nemrzne, môžete ich aj poliať.
archív Jaga

Rastliny v nádobách

Listnáče, ihličnany, ruže a bambusy môžu zimovať v nádobách v exteriéri za predpokladu, že budú na chlad dobre pripravené. Najdôležitejšie bude nádoby izolovať zospodu – použite polystyrénové dosky, podložky z dreva, rohože z kokosových vlákien. Črepníky môžete obaliť bublinkovou fóliou, jutovinou alebo slamenou rohožou. Podľa možnosti materiál pevne prichyťte okolo jednotlivých črepníkov. Rastliny budú viac chránené, ak ich umiestnite do tesnej blízkosti steny domu. Ak nemrzne, môžete ich aj poliať.


Záhradné zmeny   Zimné obdobie sa dá výborne využiť na plánovanie zmien v záhrade, ktoré je potom dobré zrealizovať v nasledujúcej sezóne. Zmeny si treba dôkladne premyslieť, výber rastlín alebo materiálov overiť na internete alebo v odbornej literatúre. Dobré je všetko si spísať. Na jar potom už len treba vyraziť do záhradných centier na nákupy. Naplánovať si možno napríklad vybudovanie nových spevnených plôch, oplotenia alebo výsadbu zaujímavých drevín. Ak si neviete dať rady, obráťte sa na skúsených odborníkov.

Záhradné zmeny Zimné obdobie sa dá výborne využiť na plánovanie zmien v záhrade, ktoré je potom dobré zrealizovať v nasledujúcej sezóne. Zmeny si treba dôkladne premyslieť, výber rastlín alebo materiálov overiť na internete alebo v odbornej literatúre. Dobré je všetko si spísať. Na jar potom už len treba vyraziť do záhradných centier na nákupy. Naplánovať si možno napríklad vybudovanie nových spevnených plôch, oplotenia alebo výsadbu zaujímavých drevín. Ak si neviete dať rady, obráťte sa na skúsených odborníkov.
isifa/shutterstock

Záhradné zmeny 

Zimné obdobie sa dá výborne využiť na plánovanie zmien v záhrade, ktoré je potom dobré zrealizovať v nasledujúcej sezóne. Zmeny si treba dôkladne premyslieť, výber rastlín alebo materiálov overiť na internete alebo v odbornej literatúre. Dobré je všetko si spísať. Na jar potom už len treba vyraziť do záhradných centier na nákupy. Naplánovať si možno napríklad vybudovanie nových spevnených plôch, oplotenia alebo výsadbu zaujímavých drevín. Ak si neviete dať rady, obráťte sa na skúsených odborníkov.


Nápadnejšie ihličnany  Ihličnany – to nie sú len tuje. Inšpirujte sa a naplánujte si nákup nových druhov do svojej záhrady. Nenáročné a dlhoveké sú borovice, vyberiete si z množstva druhov a pekných kultivarov. Klasikou sú smreky, opäť dostať zaujímavé druhy a kultivary. Jedle potrebujú vlhkejšiu pôdu a vyššiu vzdušnú vlhkosť. Nič nepokazíte ani tisom. Odolné sú ­niektoré druhy cypruštekov alebo cédre, ktoré môžu byť v záhrade nádherným solitérnym prvkom. Snažte sa vyberať tvarovo aj farebne zaujímavé jedince.

Nápadnejšie ihličnany Ihličnany – to nie sú len tuje. Inšpirujte sa a naplánujte si nákup nových druhov do svojej záhrady. Nenáročné a dlhoveké sú borovice, vyberiete si z množstva druhov a pekných kultivarov. Klasikou sú smreky, opäť dostať zaujímavé druhy a kultivary. Jedle potrebujú vlhkejšiu pôdu a vyššiu vzdušnú vlhkosť. Nič nepokazíte ani tisom. Odolné sú ­niektoré druhy cypruštekov alebo cédre, ktoré môžu byť v záhrade nádherným solitérnym prvkom. Snažte sa vyberať tvarovo aj farebne zaujímavé jedince.
Daniel Košťál

Nápadnejšie ihličnany

Ihličnany – to nie sú len tuje. Inšpirujte sa a naplánujte si nákup nových druhov do svojej záhrady. Nenáročné a dlhoveké sú borovice, vyberiete si z množstva druhov a pekných kultivarov. Klasikou sú smreky, opäť dostať zaujímavé druhy a kultivary. Jedle potrebujú vlhkejšiu pôdu a vyššiu vzdušnú vlhkosť. Nič nepokazíte ani tisom. Odolné sú ­niektoré druhy cypruštekov alebo cédre, ktoré môžu byť v záhrade nádherným solitérnym prvkom. Snažte sa vyberať tvarovo aj farebne zaujímavé jedince.


Rez krov   Ak je to potrebné, v tomto období je najlepšie zrezať choré, poškodené alebo ohrozujúce stromy. Vždy je vhodné udržiavať vzdušnú a nie príliš husto rozvetvenú korunu. Dreviny s guľovitou korunou treba rezať až na konci zimy. Pri reze drevín vždy rešpektujte čas kvitnutia. Druhy kvitnúce v lete režte na konci zimy, druhy kvitnúce na jar až po odkvitnutí – pripravili by ste sa o kvety. Ak však chcete dreviny výrazne zmladiť, môžete tak urobiť kedykoľvek, ak nemrzne. Na rez použite vždy len ostrú pílku.

Rez krov Ak je to potrebné, v tomto období je najlepšie zrezať choré, poškodené alebo ohrozujúce stromy. Vždy je vhodné udržiavať vzdušnú a nie príliš husto rozvetvenú korunu. Dreviny s guľovitou korunou treba rezať až na konci zimy. Pri reze drevín vždy rešpektujte čas kvitnutia. Druhy kvitnúce v lete režte na konci zimy, druhy kvitnúce na jar až po odkvitnutí – pripravili by ste sa o kvety. Ak však chcete dreviny výrazne zmladiť, môžete tak urobiť kedykoľvek, ak nemrzne. Na rez použite vždy len ostrú pílku.
isifa/shutterstock

Rez krov 

Ak je to potrebné, v tomto období je najlepšie zrezať choré, poškodené alebo ohrozujúce stromy. Vždy je vhodné udržiavať vzdušnú a nie príliš husto rozvetvenú korunu. Dreviny s guľovitou korunou treba rezať až na konci zimy. Pri reze drevín vždy rešpektujte čas kvitnutia. Druhy kvitnúce v lete režte na konci zimy, druhy kvitnúce na jar až po odkvitnutí – pripravili by ste sa o kvety. Ak však chcete dreviny výrazne zmladiť, môžete tak urobiť kedykoľvek, ak nemrzne. Na rez použite vždy len ostrú pílku.

 

Jednou z najkrajších v zime kvitnúcich rastlín je čemerica. 

Môžete ju pestovať v nádobe aj na dobre viditeľnom mieste v záhone.

Záhradu môžu počas zimy oživiť kvitnúce kry. 

Vybrať si môžete z hamamelov, zaujímavý je jazmín nahokvetý alebo kalina voňavá. 

TEXT: DANIEL KOŠŤÁL
FOTO: DANIEL KOŠŤÁL, ISIFA/SHUTTERSTOCK  
ZDROJ: časopis Môj dom 12/2017-01/2018 

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: čemerica skalky záhrada živý plot
Zdieľať článok

Diskusia