24. 09. 2007
Zdieľať

Leto skončilo a s ním aj čas nádherných kvetov a na rad prichádzajú farebné listy a väčšie či menšie plody. Tie často dekorujú záhradu až do začiatku zimy. Ak si niektoré z nich získajú vašu priazeň, môžete si ich zaobstarať už teraz. Je totiž vhodné obdobie na ich výsadbu.




Vtáčí zob – pochúťka pre operencov


Vtáčí zob (Ligustrum vulgare) je známy najmä zo živých plotov. Tento nenáročný ker dorastá do výšky troch metrov. Je dosť plodný – bobule sú najprv zelené, potom modročierne. Darí sa mu na slnku aj v polotieni, dobre znáša mestské aj vidiecke prostredie. Možno ho strihať (aj potom vytvára plody) alebo vám pomôže vyplniť problematické kúty v záhrade. Vtáčí zob obľubuje blízkosť hlohyne a jeho plody si zase s obľubou zobnú vtáky. Okrem toho je táto drevina vhodná aj na vytváranie jesenných aranžmánov.


Hlohyňa – oranžové korálky


Farebné šperky jesene

108653

Nenáročná a mnohým známa hlohyňa (Pyracantha coccinea) na jar kvitne bielymi kvetmi a na jeseň sa na nej objavuje množstvo oranžových, červenkastých alebo žltých guľatých plodov (záleží od kultivaru), ktoré sú obľúbenou vtáčou pochúťkou. Hlohyňa dorastá do dvoch až troch metrov a vyhovuje jej slnko aj polotieň.

Možno z nej vytvoriť zaujímavý živý plot alebo ju vysadiť k južnej stene domu, prípadne ako solitér. Je vhodná do všetkých typov záhrad. Nevýhodou je, že pichá, preto pozor na menšie škrabance, najmä ak sa vo vašej záhrade pohybujú deti.



Farebné šperky jesene

108650

Pernettya a gaultéria – obľubujú kyslé pôdy


Vždyzelená a pomerne atraktívna pernettya (Pernettya mucronata) s bielymi, ružovými alebo červenými plodmi dorastá len do jedného metra.

Jej listy pripomínajú myrtu. Pre bohatú násadu plodov treba vysadiť viaceré rastliny. Tento ker má rád polotieň, kyslú humusovitú pôdu, dostatok vlahy a zimnú prikrývku. Priam stvorené sú preň vresoviská a miesta s vlhkou pôdou.


Farebné šperky jesene

108652

Podobné nároky ako pernettya má aj vždyzelená gaultéria (Gaultheria procumbens). Túto nízku pôdopokryvnú drevinu na jeseň dekoruje množstvo červených bobúľ.

Má oválne, lesklé a kožovité listy. Gaultériu možno pestovať aj na balkóne alebo terase vo vegetačnej nádobe, ale treba jej zabezpečiť pravidelnú zálievku a kyslejší substrát.



Farebné šperky jesene

108649

Šípky trochu netradične


Šípky – kto by ich nepoznal? Ale nie sú šípky ako šípky. Na vybraných druhoch botanických ruží, napríklad na ruži vráskatej (Rosa rugosa), dozrievajú oveľa zaujímavejšie plody – sú väčšie, farebnejšie a pekne tvarované, tak trochu pripomínajú koktailové rajčiny.

Tento druh ruže je nahusto posiaty tŕňmi. Kvety má veľké, ružové alebo biele a navyše nádherne voňajú. Rastlina znesie horské aj znečistené mestské ovzdušie. Je nenáročná na pestovanie a šípky na kríku vydržia do neskorej jesene.


Okrasné jablone – trochu vidieckej romantiky


Farebné šperky jesene

108648

Majú pôvabné plody a mnohé z nich sú dokonca aj jedlé. Jablone – obľubujú mierne vlhké a výživnejšie pôdy a najkrajšie vyniknú ako solitéry v trávniku.

Podľa kultivaru sú ich plody žlté, červené, oranžové, ružové alebo aj zelené (napríklad Malus triloba). Tieto stromy dosahujú výšku až päť metrov.



Farebné šperky jesene

108651

Krásnoplod – s exotickým nádychom


Zamatovo fialové plody zatiaľ u nás menej známeho krásnoplodu (Callicarpa bodinieri) pripomínajú malé šperky. Tento ker má rád teplejšie, slnečné a chránené stanovište, priepustnú pôdu a zimnú koreňovú prikrývku. Krásnoplod dorastá len do výšky 1,5 metra, preto je vhodný do malých záhrad.

Vynikne v blízkosti terasy či domu a miestu dodá exotický nádych. Veľmi pekne pôsobí v kombinácii so vždyzelenými drevinami. Jeho listy sa na jeseň zaujímavo sfarbujú. Najviac plodov sa objavuje na jednoročných výhonoch, preto treba ker každý rok rezať.


Bršleny – ohňostroj farieb


Farebné šperky jesene

108647

Ak hľadáte zaujímavý ker do záhrady á la nature (napríklad k chalupe), vhodným kandidátom je bršlen (Euonymus europaeus), konkrétne jeho bohato plodiaci kultivar „Red Cascade“.

Táto dva až štyri metre vysoká drevina je zaujímavá svojimi plodmi (ľudovo nazývané biskupské čapičky) a na jeseň aj červenohnedými listami. Bršlen najlepšie rastie v polotieni a vo vlhkejšej pôde.

Listy na zimu opadávajú a ker odhaľuje svoje zaujímavé štvorhranné zelené vetvičky s korkovými lištami.



Farebné šperky jesene

108654

Imelovník – biele perličky


Biele plody zdobia len málo okrasných drevín a jednou z nich je imelovník (Symphoricarpos albus), ktorý dorastá do výšky 1,5 metra. Pretože tento ker silne odnožuje, môže ohroziť susedné výsadby (napríklad trvalky a skalky).

Možno ho tvarovať, preto je vhodný do živých plotov a vegetačných nádob. Bobule imelovníka sú biele, guľaté a trváce. Ker je pestovateľsky nenáročný – neprekáža mu sucho ani slnko.

Niektoré druhy (Symphoricarpos x chenaultii) majú fialovo červené alebo ružové plody, hustý poliehavý rast (do 50 cm) a znesú aj tieň. Za krátky čas dokážu vytvoriť súvislý pôdny pokryv.


Baza – sladké pokušenie


Farebné šperky jesene

108655

V minulosti v nijakej vidieckej záhrade nesmela chýbať baza (Sambucus nigra). Táto rastlina dorastá do siedmich metrov a znesie sucho, vlhko, slnko aj tieň. Jej sýtočierne plody sú liečivé. Veľmi pekné sú kultivary Lacinata a Luteovariegata (so žltými škvrnitými listami).

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: kvety záhrada
Zdieľať článok

Diskusia