Maliny a černice v našich záhradách: Zdravie zakliate v drobnom ovocí

02. 09. 2018
Zdieľať

Dnešné záhradné maliny a černice sú pôvodom skromné lesné ovocie, ktoré šľachtitelia priam zázračnými kúzlami zväčšili, namnožili ich plody, upravili na všakovakú chuť i farbu. A tak dnes máme širokú paletu odrôd vhodných do každej polohy, do každej záhrady.

Napriek ich šľachteniu na veľkosť a úrodnosť im stále ešte zostala ich vynikajúca prírodná chuťová, vôňová, ba i farebná originalita, ale najmä ich mimoriadny ozdravný i liečebno-preventívny charakter, ktorým prekonávajú všetko veľké ovocie. Preto by maliny i černice, najmä tie nepichľavé, nemali chýbať v žiadnej záhrade, sú totiž aj vynikajúcou pochúťkou pre malých či veľkých maškrtníkov. Veľkou výhodou mnohých dnešných odrôd je ich dlhodobá alebo opakovaná plodnosť v roku, keď úroda dobre dozreje, a to aj vďaka globálnemu klimatickému otepleniu.


Maliny a černice v našich záhradách

Maliny a černice v našich záhradách
isifa/shutterstock

Elixír zdravia zvaný kyselina elagová 

Celkovo má ovocie veľa antioxidačných a zdravie podporujúcich i čistiacich (detoxikačných) látok, ale drobné ovocie ešte výraznejšie vyniká hlavne zdravotne preventívnymi, ako i liečebnými účinkami. Maliny aj ich sestry černice dokonca hrajú medzi drobným ovocím prím práve liečebným účinkom. Tak je to napríklad vďaka obsahu polyfenolu, teda kyseliny elagovej, ktorá má mimoriadne antikarcinogénne účinky. Maliny a černice jej obsahujú 22 mg/150 g plodov, jahody 9 mg, brusnice 1,8 mg a ostatné ovocie menej ako 1 mg, zatiaľ čo v orechoch jej je až 20 mg/30 g. Kyselina elagová sa v malinách nachádza až z 90 % v semenách, zatiaľ čo v jahodách sa zasa až z 95 % nachádza v dreni. Maliny, černice a jahody sú teda základnými potravinovými zdrojmi protirakovinovej kyseliny elagovej. Toto ovocie by sme však nemali konzumovať napríklad so šľahačkou alebo s jogurtom, i keď je to veľmi chutné, pretože kazeín z mlieka bráni práve dobrému vstrebávaniu tejto účinnej látky. 


Maliny a černice v našich záhradách

Maliny a černice v našich záhradách
isifa/shutterstock

 

Komplex účinných látok na čele s kyselinou elagovou priamo znižuje rast nádorových buniek. Zistilo sa napríklad, že už 5-percentný podiel malín a jahôd v strave výrazne znížil možnosť výskytu nádoru pažeráka. 

Pozitívne účinky kyseliny elagovej:

bráni premene karcinogénov na bunkové toxíny, ktoré tým strácajú schopnosť reagovať s DNA bunky a vyvolať tak mutácie spúšťajúce rakovinu, zvyšuje tiež obranyschopnosť samotnej bunky proti toxickej agresii podporou jej protirakovinových mechanizmov, je silným inhibítorom dvoch základných bielkovín, ktoré spôsobujú rozširovanie nádoru, čo výrazne brzdí šírenie rakoviny.


Maliny a černice v našich záhradách

Maliny a černice v našich záhradách
isifa/shutterstock

Najzdravšie „tabletky“ z prírody

Zázračným liekom proti civilizačným chorobám sú polyfenoly, ale aj ďalšie účinné látky v malinách, ako sú kyselina chlorogénová, kávová, salicylová, galová i chinová, a prvky, najmä stopové, ako sú vápnik, horčík, draslík, ale i selén, železo, chróm, mangán, kobalt, meď, zinok, síra, molybdén, jód, a to všetko popri dobrej dávke vlákniny, pektínov, vitamínu C (25 mg %), E, K a celej škály B vitamínov. Pri černiciach sa k tomu pridávajú ešte aj kyselina ferulová, bór a striebro. Celková energetická hodnota týchto ovocí je ako stvorená pre diabetikov, pri prevencii stukovatenia pečene, ale i pri udržiavacej a redukčnej diéte, lebo majú len 35 kcal/100 g ovocia.


Maliny a černice v našich záhradách

Maliny a černice v našich záhradách
isifa/shutterstock

Maliny 

Majú aj potopudné účinky, a teda tlmia i horúčky, pôsobia aj antibakteriálne a antivirózne, majú protizápalové účinky, znižujú i pocit bolesti, a preto sa bohato využívajú aj pri zápaloch a bolestiach kĺbov, ale aj pri chrípke a prechladnutiach. Ich listy majú adstringentný, zvieravý účinok, a preto sa zápary z nich využívajú pri zápaloch v ústnej dutine a v hrdle, ale aj pri hnačkách. V gynekológii sa zasa využívajú ich spazmolytické účinky. Obsah kempferolu a kvercitínu podporuje zdravie srdcovocievneho i zrakového systému, pomáhajú aj pri diabete a pri prevencii degeneratívnych mozgových ochorení. Prítomné triesloviny a flavonoidy prospievajú aj pri zápaloch žalúdka a čriev, zvyšujú diurézu a pôsobia i pri zápaloch močových ciest. Maliny pomáhajú aj pri rekonvalescencii geriatrických pacientov najmä po ťažkých ochoreniach.


Maliny a černice v našich záhradách

Maliny a černice v našich záhradách
isifa/shutterstock

Černice 

Majú v podstate podobné účinky ako maliny, ale odvary z listov, púčikov a mladých výhonkov sa častejšie používajú v sedacích kúpeľoch pri hemoroidoch, ale aj ako obklady pri poraneniach pokožky, pri vredoch a furunkuloch. Tieto odvary skombinované s plodmi sú nielen účinné proti hnačke, ale zároveň pôsobia jemne, preto sa často používajú pri takýchto problémoch u detských pacientov. Zaujímavé je využitie púčikov či mladých výhonkov na odvykanie od fajčenia. Ak ich držíme medzi perami a jemne cmúľame, ich sladkokyslá chuť zvyšuje našu averziu voči tabaku a znižuje chuť na cigaretu, aspoň kým máme výhonok v ústach. Pomáhajú tiež alergikom brzdením negatívneho účinku histamínu. Listy priložené na popáleniny a krvácajúce ranky zastavujú krvácanie a majú hojivý účinok. Výťažok antokyánu z černíc (kyanidin-3-glukozid) má okrem protirakovinového účinku aj iné výhody – brzdí rast nádoru a bráni aj jeho šíreniu metastázami.


Maliny a černice v našich záhradách

Maliny a černice v našich záhradách
isifa/shutterstock

Čierny bezkofeínový čaj rýchlo a lacno  

Listy drobného ovocia, ako sú maliny, černice, čučoriedky, brusnice a jahody, nám môžu poslúžiť ako surovina na prípravu chuťovo vynikajúceho a zdravotne veľmi prospešného každodenného čierneho čaju, ktorý kofeínom nezaťažuje, ba naopak, povzbudzuje naše srdce. Listy týchto plodín trháme najlepšie ešte pred kvetom, necháme ich trochu zavädnúť, potom ich roztlačíme, povaľkáme, aby sa porušili ich bunky, uzavrieme napríklad do polyetylénového vreca a necháme na teplom mieste zapariť, teda fermentovať asi 1 – 2 dni, kým nesčernejú. Potom ich asi pri 45 °C vysušíme a používame ako čierny čínsky čaj. Využívame ich buď jednotlivo, alebo najlepšie v zmesi. 


Maliny a černice v našich záhradách

Maliny a černice v našich záhradách
isifa/shutterstock

Zdravé prírodné farbivá

V malinách, černiciach i ďalšom drobnom ovocí (čučoriedky, brusnice) sú však ešte ďalšie protirakovinové polyfenoly, a to sú antokyanidíny, ktoré sú vlastne aj príčinou živých farieb ovocia a zeleniny – červenej, ružovej, svetlofialovej, oranžovej i modrej, pričom týchto látok sa v drobnom ovocí často nachádza až 500 mg/100 g ovocia. Vysoký obsah týchto antokyanidínov spolu s proantokyanidínmi v tomto ovocí je zodpovedný aj za najvyššiu antioxidačnú aktivitu spomedzi rôznych druhov ovocia, ktorá dosahuje v divých čučoriedkach hodnotu 13 430 jednotiek, v brusniciach 9 000, v černiciach 7 700, v malinách 6 060, v jahodách 6 000 (v jablkách až 5 900, ale vo vodnom melóne je to len 216 jednotiek). Antokyanidíny spôsobujú zastavenie syntézy DNA, a tým i rast buniek, čo vedie k ich apoptóze (akejsi samovražde). Tiež sú schopné inhibovať, teda brzdiť angiogenézu, a tým i výživu rakovinových buniek a ako silné antioxidanty sú aj účinnými likvidátormi nebezpečných voľných radikálov.


Maliny a černice v našich záhradách

Maliny a černice v našich záhradách
isifa/shutterstock

UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Už spomenuté polyfenoly proantokyanidíny v drobnom ovocí prispievajú svojím dielom k ich protirakovinovému účinku. Drobné ovocie však nie je celkom na špici obsahu týchto látok v prírode – v škorici je ich obsah až 8 110 mg/100 g, v kakaovom prášku 1 370 mg, zatiaľ čo v brusniciach ich je „len“ 420 mg, v divých čučoriedkach 330 mg, v jahodách 150 mg a v malinách 30 mg/100 g. Aj tieto proantokyanidíny majú však schopnosť:

 

• nahradiť alebo doplniť antioxidačný účinok vitamínu C,
• blokovať rast rakovinových buniek najmä v hrubom čreve,
• pôsobiť pri prevencii vzniku rakoviny,
• sú schopné narušiť angiogenetickú tvorbu krvných vlásočníc vyživujúcich rakovinový nádor,
• znižujú dokonca aj tvorbu estrogénov, ktoré v určitom zmysle napomáhajú vznik viacerých druhov rakoviny závislých od hormónov.

text Ing. Jaroslav Pížl
foto isifa/Shutterstock
zdroj časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: černice maliny
Zdieľať článok

Diskusia