10 TOP ovocných odrôd, ktoré sa v našich záhradách osvedčili

24. 08. 2019
Zdieľať

Noviniek na trhu s ovocím je každoročne dostatok. Nie každá z nich sa však v našich podmienkach uchytí tak, ako by sme si želali. Odrôd, ktoré sa v našej krajine za posledných niekoľko rokov spoľahlivo osvedčili, je našťastie veľa. Prinášame vám výber 10 naj.

Príčin, prečo sa niektorá novinka u nás nerozšírila, môže byť niekoľko a vinníkom nie je vždy samotná odroda. Často to býva malá reálna skúsenosť predajcov s konkrétnou odrodou a z toho vyplývajúce nedostatočné poradenstvo, nesprávne zvolená oblasť na pestovanie, nevhodná klíma v prvých rokoch výsadby (buď príliš daždivé, alebo príliš suché roky) či tlak neočakávanej choroby alebo škodcu. 


odrody ovicia

odrody ovicia
isifa/shutterstock

1. Veľmi skorý myrobalán

Sortiment slivkovín atraktívne rozšírila odroda veľkoplodého myrobalánu KOROMILA. Vyniká skorým časom dozrievania, a to už začiatkom júna, prakticky pár dní pred čerešňovou odrodou Burlat. Vďaka tomu sa stáva u nás prvým čerstvým ovocím zbieraným zo stromu s výnimkou čoraz zriedkavejších veľmi skorých čerešní. Jednoducho sa pestuje i tvaruje. Plodnosť je vysoká.

Plody sú šťavnaté, chutné, majú vyrovnanú chuť a sú všestranne spracovateľné. KOROMILA oživí každú záhradu a osvieži každý stôl vo veľmi skorom období roka. Je dobre adaptívna pri tvarovaní, vďaka čomu ju možno pestovať aj v menších záhradách v nižších pestovateľských tvaroch. 


odrody ovicia

odrody ovicia
isifa/shutterstock

2. Rezistentná a skorá marhuľa

Veľkú turbulenciu zažíva v posledných rokoch sortiment marhúľ, ktorých pribudlo neúrekom. Z tých skorých nás okrem iných zaujala moderná talianska odroda BORA, ktorá má nesporné ambície stať sa lídrom v tomto sortimente. Rastie stredne intenzívne a vytvára štandardné koruny. Hoci je čiastočne samoopelivá, iná odroda s rovnakým časom kvitnutia vysadená neďaleko nie je na škodu.

Plodí najmä na rodivých „tŕňoch“, ktorých tvorbu stimulujeme letným rezom. Veľké intenzívne oranžové plody pretiahnutého tvaru dozrievajú asi 15 dní pred odrodou Maďarská, na úrovni odrody Pinkcot. Veľmi dobre držia na strome, neopadávajú ani vo veternom počasí. Zbierame ich v období, keď dužina s príjemnou, aromatickou a jemne kyselkavou chuťou začína sladnúť. Dužina je pevná, čo v prípade skorých odrôd nie je pravidlo. BORA vyniká tiež spoľahlivou rezistenciou voči šarke sliviek. 


odrody ovicia

odrody ovicia
isifa/shutterstock

3. Až 6 kg z jedného kra

Prekrásne novinky sa objavili aj v sortimente čiernych ríbezlí, v ktorom bola dlhé roky lídrom odroda Titania. Jednou zo súčasných top odrôd je aj stredne skorá JUBILEJNAJA KOPANJA. Ide o ukrajinský šľachtiteľský počin. Tvorí stredne silné kry a vyhovuje jej slnečné stanovište. Prináša vysoké úrody, nezriedka presahujúce 6 kg z jedného kra. Plody sú vyrovnané a nadpriemerne veľké.

Bobule, ktorých priemerná hmotnosť dosahuje až 4,5 g, sa môžu trhať aj jednotlivo, pretože sa nepoškodia a nevyteká šťava. Šupka je pevná s intenzívnym leskom. Táto odroda chutí vynikajúco, obsahuje veľa cukrov a nadpriemerné množstvo vitamínu C – až 200 mg na 100 g. Odporúčaná denná dávka vitamínu C pre dospelého človeka je 70 mg.

JUBILEJNAJA KOPANJA vykazuje komplexnú odolnosť proti škodcom, hubovým chorobám, mrazom i suchu. Výnimočná je najmä tým, že je ako prvá odroda rezistentná voči vlnovníkovi ríbezľovému.


odrody ovicia

odrody ovicia
isifa/shutterstock

4. Perspektívna malina

Zaujímavo sa rozšíril aj sortiment malín. Pribudli nielen remontantné, ale po dlhšom čase aj špičkové klasické odrody. Jednou z nich je perspektívna RADZIEJOWA. Je chránená licenciou a jej domovinou je ovocinársky inštitút sídliaci v poľskom meste Brzezna.

Patrí medzi skoré odrody, dozrieva už od polovice júna, čo je približne týždeň pred odrodou Laszka. Kry rastú stredne intenzívne, výhony sú riedko obsypané krátkymi tŕňmi. Plodonosné sekundárne výhony sú stredne dlhé. Odroda rodí na dvojročnom dreve.

Plody vhodné na priamy konzum a na univerzálne spracovanie sú veľké, atraktívnej červenej farby s jemným voskovým povlakom, veľmi chutné.

RADZIEJOWA je odolná proti väčšine chorôb, škodcom i mrazom. Mierne poškodenia spôsobujú iba extrémne mínusové teploty. Plody veľmi dobre odolávajú tlaku hubových chorôb. 


odrody ovicia

odrody ovicia
isifa/shutterstock

5. Obľúbená odroda egreša 

Široký je tiež sortiment egrešov. Na rozdiel od minulosti sa skladá prakticky výhradne z odrôd rezistentných voči americkej múčnatke, ktorá je najzávažnejšou chorobou egrešov u nás. Dlhoročným favoritom je odroda NIESLUCHOWSKI.

Jej popularita stále narastá, v Poľsku na ňu dokonca prechádzajú postupne takmer všetci škôlkari. Vyznačuje sa umierneným rastom, vysokými úrodami, ale najmä veľkými a príťažlivými červenými plodmi s vynikajúcou chuťou. Ich veľkosť sa citeľne nemení ani s vekom kra. Pestuje sa v kríkovej i v stromčekovej forme.

Ako sme spomínali, NIESLUCHOWSKI je rezistentná voči americkej múčnatke egreša, no nezaznamenali sme na nej ani napadnutie inými hubovými chorobami.


odrody ovicia

odrody ovicia
isifa/shutterstock

6. Mandle z Talianska

Sortiment mandlí obohatila nedávno talianska odroda TUONO, pochádzajúca z regiónu Puglia. Na mandľu kvitne neskoro, čo je čiastočnou prevenciou chrániacou pred jarnými mrazíkmi. Jej hlavnou devízou je spoľahlivá samoopelivosť, preto ju ako samotára môžeme vysadiť aj v menších záhradách.

Stromy tvoria otvorené koruny s krátkymi výhonmi. Vykazujú dobrú vitalitu a vysokú úrodnosť, hoci sa striedajú roky s veľmi vysokou a nižšou úrodou. Najlepšie sa jej darí v suchších vápenatých pôdach. Veľmi rýchlo vstupuje do plodnosti. Plody dozrievajú v skorom termíne, stredne pevná škrupina umožňuje dlhodobé skladovanie.

Jadro je veľmi chutné a kvalitné, tvorí do 35 % objemu plodu. Stromy aj kvety vykazujú slušnú odolnosť proti chladu a strednú odolnosť proti hubovej chorobe Polystigma fulvum. TUONO je dnes považovaná za jednu zo základných a z najlepších samoopelivých odrôd mandlí. 


odrody ovicia

odrody ovicia
isifa/shutterstock

7. Vysokoúrodný „polopapiernáč“ 

Zmeny nastali aj v sortimente orechov, ktorý bol niekoľko desaťročí pomerne konzervatívny. Klasické odrody sa vyznačovali osvedčenou plodnosťou na koncoch výhonov. Naopak, tie moderné plodia aj z bočných pukov. Ako najvýraznejšia z nich sa vo svete i u nás ukázala odroda CHANDLER, ktorú možno pestovať aj v okrajových oblastiach pestovania a v nadmorských výškach až do 700 m n. m.

Rodiť začína veľmi skoro a oproti štandardným odrodám je úroda vyššia o cca 60 – 70 % pri zachovaní veľkosti a kvality plodov. Plodom je väčší „polopapiernáč“. Biele až bledožlté chutné jadro vypĺňa až 55 % jeho objemu. CHANDLER je cudzoopelivý, dobre ho opelí napríklad odroda Franquette.


odrody ovicia

odrody ovicia
isifa/shutterstock

8. Zimné jabĺčka

V sortimente zimných odrôd jabĺk nepochybíte, ak siahnete po odrode Bieloruské malinové. Ako napovedá jej samotný názov, pochádza z Bieloruska. Stromy rastú stredne silno, konáre dobre obrastajú plodonosnými výhonmi. Úrodnosť je veľmi dobrá a každoročná.

Plody konzumne dozrievajú v novembri, skladujú sa až do marca. Sú atraktívne červené, mávajú hmotnosť okolo 150 g. Dužina je šťavnatá, kyslo-sladká, jemne aromatická. Odroda je veľmi dobre odolná proti mrazom.

 


odrody ovicia

odrody ovicia
isifa/shutterstock

9. Hrušky z Bieloruska

Názov odrody Beloruskaja Pozniaja alebo tiež Bieloruská neskorá nezaprie jej pôvod. Je to zimná odroda hrušky. Stromy rastú celkovo stredne silno, skoro vstupujú do plodnosti, ktorá je bohatá. Opelí ju bežne viacero odrôd, z tých sovietskych sú vhodnými opeľovačmi napríklad odrody Vasarine sviestine a Mramornaja.

Plody dozrievajú začiatkom októbra, skladovateľné sú do februára. Sú stredne veľké až veľké, baňatého hruškovitého tvaru, dosahujú hmotnosť okolo 110 až 120 g. Šupka je žlto-zelenej farby, na slnečnej strane s jemným pomarančovým líčkom. Dužina je pevná, stredne šťavnatá, veľmi dobre chutí. Odroda je veľmi mrazuvzdorná a odolná proti chorobám.


odrody ovicia

odrody ovicia
isifa/shutterstock

10. Purpurová ringlota

Atraktívna odroda ringloty Hollywood skrášli našu ovocnú záhradu od skorej jari do neskorej jesene. Stromy rastú stredne silno a umiernene. Purpurové sú pritom nielen plody, ale aj ich dužina, dokonca listy. Plody sú stredne veľké a veľmi chutné. Odroda je spoľahlivo samoopelivá.


odrody ovicia

odrody ovicia
isifa/shutterstock

Náš tip

Ovocný strom v záhradách vidieckeho typu môže byť i skvelým solitérom, čiže samostane stojacim stromom uprostred lúky alebo trávnika. Na jar krásne zakvitne, neskôr prináša farebné ovocie a listy sa na jeseň vyfarbujú. S ovocným stromom môžeme počítať aj ako s pritienením terasy či dvora a umiestnime pod neho sedenie. Nie každý druh je ale na to vhodný.

Vyhneme sa morušiam, z ktorých padajú mäkké a farbiace plody, podobne je to s čerešňami. Ideálne sú stromy, ktoré dozrievajú neskoro na jeseň, kedy sa sedenie používa menej často. Z tohto pohľadu je vhodný statný orech, hruška alebo jabloň, v menších záhradách zas mandľa alebo jarabina.

dobrá RADA

… hlavná sezóna predaja voľnokorenných ovocných stromčekov je veľmi skorá jar, vedľajšia jeseň. V ovocných škôlkach či záhradných centrách majú byť korene stromčekov uložené v navlhčenom rašelinovom substráte, prípadne v pilinách či inom ľahkom materiáli. Korene, primerané veľkosti korunky, majú mať aj tenké korienky aj vlásočnice, ktoré sú pre uchytenie stromčeka významnejšie ako hrubé korene. Skontrolujte aj konáriky. Púčiky majú byť naliate, môžu i ľahko pučať, nesmú byť zoschnuté a zošúverené. Pred zasadením namočte korene na niekoľko hodín do nádoby s vodou.

Slovník ovocinára

Aby nás pri nákupe ovocných stromov nezaskočili odbornejšie pojmy a aby sme nakúpili naozaj to, čo vlastne chceme a potrebujeme, oplatí sa spoznať aspoň tie najznámejšie.

Odroda 

Rastlina vyšľachtená z pôvodného druhu, ktorá má v porovnaní s ním zmenené znaky, pre človeka výhodné, ako napríklad väčšie plody, odlišnú veľkosť stromu, iný čas dozrievania alebo farebnosť. Ak nepoznáme odrody, prípadne ak nechceme zakúpiť nejakú konkrétnu, stačí pri návšteve ovocnej škôlky vedieť, či chceme siahnuť po skorej, poloskorej alebo neskorej odrode, v akej výške má byť založená korunka a aká môže byť maximálna veľkosť stromu v dospelosti. 

Podpník

Časť stromu od koreňov až po miesto naštepenia kultivaru. Môže to byť tesne nad zemou, ale i vyššie. Miesto zrastu podpníka a novej rastliny zvyčajne prezrádza mierne zhrubnutá časť na kôre. Podpník výrazne ovplyvňuje vlastnosti novej rastliny, najmä jej mrazuvzdornosť, rýchlosť rastu, odolnosť proti suchu alebo chorobám. Ak z podpníka vyrastajú vetvičky, odstraňujeme ich, aby sila išla do šľachtenej časti. Často sa s tým stretneme pri stromčekových ríbezliach a egrešoch, kde je kultúrna rastlina naštepená na podpníku meruzalky vo výške cca 1 m.

Vysokokmeň

Označuje strom, ktorý má výšku kmeňa 180 až 220 cm. Je nepraktický z pohľadu jeho tvarovania aj zberu ovocia, no dá sa pod ním pohodlne chodiť.

Polokmeň

Korunku má naštepenú vo výške 120 až 160 cm.

Štvrťkmeň

Korunku má naštepenú vo výške 100 až 120 cm, čo výrazne uľahčuje tvarovanie stromu i zber ovocia. 

Zákrsok 

Korunku má založenú vo výške 60 až 90 cm. Z pohľadu zberu ovocia a tvarovania je dobre prístupný. 

Rezistencia

Je to odolnosť proti chorobám, ktoré sú v niektorých oblastiach natoľko rozšírené, že nie je možné dopestovať zdravé ovocie. Vtedy určite siahneme po rezistentnej odrode. Príkladom sú egreše rezistentné voči americkej múčnatke alebo jablone voči chrastavitosti. Ak nevieme, či sa niektorá z chorôb v našom okolí vyskytuje, uprednostníme rezistentnú odrodu. 

TEXT: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, Levice
Foto: autor, isifa/Shutterstock
Zdroj: Zdavé bývanie 2018

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: ovocné stromy
Zdieľať článok

Diskusia