Záhrada v zime alebo Mrazivé pôvaby

19. 12. 2007
Zdieľať

Ani sme sa nenazdali a do záhrad vstúpili chlad a mráz, farebnosť vystriedala sivosť. Napriek tomu aj v tomto období môže mať záhrada svoje čaro. Aby to tak bolo, mali by ste na ňu myslieť počas roka, ale čo-to možno vysadiť do nezamrznutej pôdy ešte teraz – samozrejme, len s koreňovým balom. Alebo si do záhrady môžete umiestniť vkusný kovový lampášik so sviečkou.



Majestátne ihličnany


Záhrada v zime alebo Mrazivé pôvaby

80618
Daniel Košťál

V zimných mesiacoch niektoré rastliny vnímame trochu intenzívnejšie ako v iných obdobiach. Typický príklad sú ihličnany. Ich atraktivitu znásobí prvý sneh. K najkrajším patria druhy s úzkou kužeľovitou korunou a s pravidelným rastom – smrek obyčajný (Picea abies), pichľavý (Picea pungens) alebo omorikový (Picea omorika), tuja (Thuja occidentalis), tis (Taxus), borievka obyčajná (Juniperus communis) alebo cypruštek Lawsonov (Chamaecyparis lawsoniana). Tieto dreviny môžete vysadiť ako základné, tzv. kostrové, vo väčších záhradách však vyniknú aj ako solitéry uprostred trávnatej plochy. Vysádzajte ich tak, aby ste ich mohli v zime bez väčších problémov pozorovať z okna domu či z chodníka. V tomto období sú pôsobivé aj niektoré pôdopokryvné ihličnany, napríklad borievky (Juniperus sabina) alebo druhy s guľovitou korunou – tuje (Thuja occidentalis ‚Globosa‘) –, prípadne tie ihličnany, ktorých koruny efektne prevísajú, napr. tzv. hadie smreky (Picea abies ‚Inversa‘).


Záhrada v zime alebo Mrazivé pôvaby

80611
Daniel Košťál

Namiesto letničiek

Pýtate sa, ako zaplniť prázdne črepníky po letničkách? Jednoducho – do vstupného priestoru domu si môžete umiestniť vkusnú, prírodne ladenú dekoráciu, ktorej základ budú tvoriť konáriky ihličnanov, vždyzelených drevín a šišky. Kompozíciu môžete doplniť aj imelom a slávnostný nádych jej dodá červené lyko, ktoré treba pevne zafixovať drôtikom. Taká dekorácia oživí aj váš balkón či terasu.


Ako zo zámockej záhrady


Záhrada v zime alebo Mrazivé pôvaby

80612
Daniel Košťál

V zahraničí je zvykom navštevovať zaujímavé parky a záhrady, dokonca aj v zime. Staré zámocké záhrady môžu byť zaujímavou inšpiráciou aj pri vytváraní vlastného zeleného zákutia. Umenie anglických záhradníkov je naozaj veľmi inšpiratívne aj v modernej dobe. Okrem brečtana, krušpánu a mohutných stromov nechýbajú v pôvodných zámockých záhradách ani všakovaké zaujímavé plastiky a nádoby. Mnohé z nich sa opäť vracajú do povedomia a nachádzajú množstvo priaznivcov. Na fotografii je nemecká mestská okrasná záhrada vybudovaná v duchu starých čias. Takmer všetky záhradné doplnky najviac upútajú v zime. Pri ich výbere si dajte záležať.



Záhrada v zime alebo Mrazivé pôvaby

80613
Daniel Košťál

Pôvaby zamrznutého jazierka

Budovanie okrasných jazierok je v súčasnosti veľmi populárne. Veď pohľad na vodnú hladinu, kvitnúce lekná a plávajúce ryby je na nezaplatenie, najmä po náročnom dni plnom stresov. Ak budete chcieť objaviť pôvaby svojho jazierka aj v zime, nevypúšťajte z neho pred príchodom chladných mesiacov vodu (nie vždy je to však možné) a suché stonky vodných rastlín neodstraňujte úplne. Keď udrú prvé silnejšie mrazy, jazierko zamrzne, čo-to dokončia aj inovať a snehový poprašok. Neodstraňujte ani tých zopár napadaných listov. Pri prechádzke vianočnou záhradou budete mať ideálnu príležitosť pozorovať, čo všetko zima dokáže.

Zasnežené kríky


Záhrada v zime alebo Mrazivé pôvaby

80615
Daniel Košťál

Nie z každej dreviny opadávajú pred zimou listy. Vždyzelené listnaté dreviny môžu vystavovať na obdiv svoje kožovité listy celoročne, preto si ich nezabudnite zakomponovať do svojej záhrady. K najkrajším patria skimie, vavrínovce, bršleny, mahónie a kaliny vráskavolisté. Treba ich však aj v zime sem-tam zaliať, keď nemrzne a je slnečno. Potrebu vody tieto listnáče signalizujú najčastejšie zvinutím alebo ovisnutím svojich listov. Najkrajšie sú, keď na ich listy napadá prvý sneh. Ak je snehu viac, bude lepšie striasť ho, aby sa konáre nepolámali. Tieto rastliny sa výborne kombinujú aj s ihličnanmi, vresmi a vresovcami.



Záhrada v zime alebo Mrazivé pôvaby

80617
Daniel Košťál

Lákavé jarabiny

Čo môže byť krajšie, ako keď sa v zime prejdete po svojej záhrade a zistíte, že tam kdesi v spleti zdanlivo spiacich a holých konárov ešte visia posledné krvavočervené plody jarabín. Rozprávkový pohľad sa naskytne vtedy, ak im sneh vytvorí malé čiapočky. Dlho do zimy zostávajú na kroch aj voňavé žltozelené plody dulovca (Chaenomeles japonica) a takisto červené plody skalníka (Cotoneaster). Upozornite na tieto drobnosti aj svojich hostí, pretože zvyčajne sa tieto plody veľmi rýchlo stanú potravou vyhladovaného vtáctva. Dulovce a skalníky najkrajšie vyniknú pod tmavším pozadím z ihličnanov. Jarabina vtáčia môže byť aj zaujímavým solitérom, takisto upúta v skupine rozličných opadavých okrasných krov alebo pri plotoch.


Najkrajšie súplodia trvaliek


Záhrada v zime alebo Mrazivé pôvaby

80614
Daniel Košťál

Niektoré trvalky sú pekné aj počas zimy. Presnejšie ich zoschnuté a dohneda sfarbené súplodia. Napríklad gypsomilky (Gypsophila paniculata), rebríčky (Achillea filipendulina), rozchodníkovec (Sedum spectabile), astilby (Astilbe chinensis), kotúče (Eyrngium), sápy (Phlomis), monardy (Monarda), rudbekie (Rudbeckia nitida) alebo ježibaby (Echinops ritro). Týmto trvalkám (ak ich máte vo svojich záhonoch) odstraňujte nadzemné časti až na jar. Ich krásu znásobia mráz, inovať a prvý sneh. Ideálnym susedom sú zoschnuté steblá okrasných tráv.



Záhrada v zime alebo Mrazivé pôvaby

80608
Daniel Košťál

Objavte čaro borovíc

Každý vie, že borovica je typický slovenský vianočný stromček. Borovice „rastú“ nielen na Vianoce v obývacej izbe, ale i v záhrade po celý rok. V ostatnom období prichádza do módy pestovanie ihličnanov (aj borovíc) vo vegetačných nádobách rozličných tvarov – špirály, gule, ihlany. Taká zbierka dokonca pomôže vyriešiť aj problémy s výsadbou v menších záhradách. Stačí len správne rozmiestniť črepníky s ihličnanmi a niektoré zakrpatené kultivary môžete vysadiť aj do pripravených záhonov. Borovice sú pestovateľsky nenáročné, žiadajú však dostatok slnka a znesú i znečistené mestské ovzdušie a suchú pôdu. Možno ich aj tvarovať. Ak ste pestovaniu ihličnanov v nádobách už podľahli, nezabudnite ich občas zaliať aj teraz v zime. Ak tak neurobíte, vyschnú.


Ostriciam mráz neuškodí


Záhrada v zime alebo Mrazivé pôvaby

80609
Daniel Košťál

K málo pestovaným druhom okrasných tráv patria aj ostrice (Carex). Samozrejme, neprávom, pretože tieto rastliny sa dajú nielen všestranne využiť (rastú v skalke i pod stromom, pri chodníkoch, v záhonoch aj v nádobách), ale sú veľmi atraktívne aj v zime, keď je väčšina trvaliek skrytá pred snehom a mrazom. Najkrajšie sú trsy starších ostríc, ideálne je vysádzať niekoľko rovnakých exemplárov do skupiny. A znovu platí, že to najkrajšie dotvorí až mráz a sneh. Nádherné mečovité listy ostríc efektne vytŕčajú spod snehu a pútajú na seba pozornosť. Ak budete hľadať niečo, čím zaplníte prázdne miesta v záhone, myslite aj na ostrice.



Záhrada v zime alebo Mrazivé pôvaby

80610
Daniel Košťál

Zimná kráľovná – čemerica

K najkrajším záhradným rastlinám kvitnúcim v zime patria čemerice (Helleborus niger ‚Praecox‘), ktoré kvitnú nabielo od konca decembra. Dekoratívne však pôsobia aj ich vždyzelené kožovité listy – tie sú atraktívne celoročne. V sortimente je niekoľko zaujímavých druhov a kultivarov. Ideálne je vysadiť čemerice v záhrade tak, aby ste ich kvety mohli pozorovať aj počas zimných mesiacov. Najlepšie rastú v polotieni starých stromov alebo ako podrast listnatých, ihličnatých či vždyzelených krov. Predpokladom zimného kvitnutia je sucho počas letných mesiacov, preto by sa počas tohto obdobia nemali intenzívne zalievať. Čemerice nie sú vysoké, dorastajú do výšky 25 až 50 cm. Neznášajú časté presádzanie. Možno ich pestovať aj vo vegetačných nádobách. Kvitnúce rastliny môžete kúpiť počas celej zimy.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: záhrada
Zdieľať článok

Diskusia