Nezabudnite na tieto septembrové povinnosti v záhrade!

27. 08. 2020
Zdieľať

Leto sa ešte nekončí, dostáva sa do veľmi peknej fázy – do babieho leta. Množstvo rozkvitnutých trvaliek, jemnosť okrasných tráv, dozreté a často až prezreté ovocie, prvé kvety vresov a krehko pôsobiace jesienky. Obdivujte – najlepšie z pohodlnej záhradnej lavice – a popritom si nezabudnite svoju záhradu vylepšiť. Teraz je na to ideálne obdobie.

Úlohy v záhrade na september

Živé ploty

Začiatkom mesiaca môžete tvarovať a rezom upravovať živé ploty.

Vresovisko

Ak sa vám tento prírodný prvok páči a máte preň v záhrade ideálne podmienky, teraz je vhodné obdobie na jeho založenie. Kúpite všetky vhodné rastliny.

Letničky

Pravidelným odstraňovaním odkvitnutých kvetov, zálievkou a prihnojovaním predĺžite ich kvitnutie do neskorej jesene.

Gladioly

Koncom mesiaca opatrne vykopte zo záhonov gladioly. Po osušení hľuzy uskladnite v pivnici.

Stromy

Naplánujte si výsadbu okrasných aj ovocných druhov. Pustiť sa do nej môžete koncom mesiaca a pokračovať v októbri.

Zelené fasády

Túžite po stene obrastenej popínavými rastlinami? Teraz je vhodný čas na zakladanie takýchto porastov.

Prečítajte si tiež
Najhoršie a najlepšie interiérové rastliny podľa Feng Shui. Máte ich doma aj vy?

Zelenina

Na uvoľnené a pripravené hriadky sa už dá vysiať reďkovku, špenát aj valeriánku. Koncom mesiaca môžete vysadiť cesnak.

Bylinky

Ak chcete mať počas zimy na kuchynskom parapete k dispozícii čerstvú pažítkovú vňať, presaďte  teraz do črepníka pažítku.

Muškáty

Z odrezkov odobraných v tomto mesiaci získate nové rastliny, ktoré vám v nasledujúcej sezóne bohato rozkvitnú.

Izbové rastliny

Najneskôr začiatkom mesiaca ukončite ich letný pobyt vonku. V tomto období ich už nepresádzajte.

Cibule do pôdy

Začala sa sezóna výsadby okrasných cibuľovín a hľuznatých rastlín, ktoré rozkvitajú na jar. Najskôr vysaďte cibule narcisov, postupne aj snežienky, bledule a tavolíny. Následne môžete vysádzať cibule tulipánov, hyacintov, krokusov, modríc a mnohých ďalších druhov.

V septembri je ich ponuka v obchodoch najbohatšia, no nevyberajte si len podľa atraktivity kvetov na obale. V záhrade si vopred vyberte miesta, kam po kúpe cibule a hľuzy vysadíte. Z každého druhu je dobré vybrať si viac kusov, aby v záhrade vznikli menšie či väčšie skupinky.

Starostlivosť o trávnik

Po letných horúčavách môžete vrátiť trávniku jeho pôvodnú krásu. Zohriata pôda, viac zrážok a nižšie teploty zaručia, že trávová zmes na prázdnych miestach s prekyprenou pôdou rýchlo vyklíči a nepekná plocha sa rovnako rýchlo zazelená. Ak potrebujete opraviť väčšiu trávnatú plochu, môžete na ňu položiť hotový trávny koberec. Príliš zničené a nevzhľadné trávniky počas jesene nahraď­te novými. Buď výsevom alebo položením hotového trávneho koberca. V suchších a teplejších oblastiach Slovenska je zakladanie trávnikov skoro na jeseň najvhodnejšie.

Obľúbené trávy

Trávy sú atraktívne a nenáročné rastliny. Hravo si s nimi poradíte, aj keď zatiaľ nemáte veľké pestovateľské skúsenosti. Uplatnia sa najmä v moderných záhradách. Vysadiť si ich môžete kedykoľvek na jeseň, ideálne s neporušeným koreňovým balom. Po výsadbe ich pravidelne zavlažujte, najmä ak je suchšie. Nemusíte sa trápiť, aké druhy navzájom kombinovať. V minimalisticky ladenej záhrade stačí jeden druh, kúpte si z neho viac kusov. Vyberte im slnečné miesto s priepustnou pôdou a dbajte na  správne rozostupy medzi jednotlivými rastlinami.

Výsadba ihličnanov

Po letných horúčavách je ideálny čas na vysádzanie ihličnanov. Vyberte si druhy, ktorým budú vyhovovať pôdne aj vlhkostné podmienky vašej záhrady. Prihliadajte aj na ich výšku a šírku v dospelosti, aby vám zle vybraný ihličnan časom nezatienil celú záhradu. Nezabúdajte, že príliš veľa ihličnanov nepôsobí v záhrade dobre. Kombinujte ich aj s opadavými krami a kvitnúcimi rastlinami. Ihličnany vysádzajte s neporušeným koreňovým balom a zasypte ich kvalitným záhradníckym substrátom. Vyskúšať môžete aj mykorízne huby, dreviny sa lepšie zakorenia.

Prečítajte si tiež
10 dôvodov, prečo sú anglické záhrady také krásne

Vresy v kvetináči

Vresy sú skvelou voľbou pre výsadby moderných priestorov. Špeciálne bielo kvitnúce kultivary sa uplatnia v moderných dizajnových črepníkoch, či už samostatne alebo v kombinácii s nižšími trávami. Ak je vresov pokope viac, vyzerá to veľmi pekne, preto nekupujte len jednu rastlinu, ale niekoľko, ak máte možnosť. Vresom doprajte čerstvý, kyprý a mierne kyslý substrát, v nádobe nesmie na dne chýbať drenážna vrstva. Po výsadbe rastliny zavlažujte, často presychajú. Vyhnite sa aj premokreniu substrátu, je to pre tieto rastliny rovnako nebezpečné.

Kvetinové záhony

Odstraňujte odkvitnuté kvety, poškodené a suché listy, strihajte rastlinám suché stonky. Chryzantémam a astrám kvitnúcim na jeseň doprajte viac vlahy, ale tak, aby sa voda nedostávala na listy. Môžete sa pustiť aj do zmladzovania a rozsádzania príliš rozrastených druhov. Ak máte miesto, môžete si vysadiť nové druhy trvaliek, napríklad tie, čo kvitnú v jesenných mesiacoch. Tiež vysádzajte aspoň 3 kusy z jedného druhu do skupinky, vzniknú vám tak pekné trsy. Založte si nové trvalkové záhony, rastliny sa do zimy stihnú zakoreniť.

Cibuľoviny nevysádzajte v záhrade jednotlivo.

Vytvárajte radšej menšie a väčšie skupinky, bude to vyzerať omnoho lepšie. 

Listnaté stromy začínajú opadávať. 

Z hladiny jazierok začnite už teraz zbierať suché lístie.

Text: Daniel Košťál
Foto: Daniel Košťál, isifa/shutterstock
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: cibuľoviny okrasná záhrada
Zdieľať článok

Diskusia