10 najkrajších kvitnúcich kríkov pre menšie aj väčšie záhrady

15. 11. 2019
Zdieľať

Jesenné obdobie je ako stvorené na výsadbu drevín, napríklad kvitnúcich opadavých krov. Ak si ich vysadíte teraz, už na jar sa budete tešiť z ich farebných kvetov. Pripravili sme pre vás zopár tipov pre menšie aj väčšie záhrady.


10 najkrajších kvitnúcich kríkov pre menšie aj väčšie záhrady

2517903
iStock

Vajgela 

(Weigela florida)

Charakteristika: Nenáročný, rýchlorastúci a každoročne bohato kvitnúci ker. V ponuke tohto kra, ktorý pochádza z Ázie, je viacero pekných kultivarov. Niektoré sa dokonca vyznačujú opakovaným kvitnutím. Okrem kvetov zaujmú vybrané kultivary aj panašovanými alebo tmavobordovými listami.
Výška a šírka rastu: Ker dorastá do výšky najviac 2 m a často aj rovnakej šírky.
Obdobie kvitnutia a kvety: V máji až júni, opakovane kvitnúce kultivary aj v lete. Kvety sú najčastejšie ružové, v rôznych odtieňoch tejto farby.
Pestovanie: Vyžaduje slnečné miesto, znesie však aj polotieň. Pôda by mala byť výživná, priepustná a mierne vlhká. V príliš suchých pôdach sa vajgele nedarí. Po vysadení je dôležité zavlažovanie, dospelé kry treba priebežne presvetliť rezom, k atraktívnemu vzhľadu a ku kvitnutiu pomôže aj prihnojovanie.
Umiestnenie: Väčšie predzáhradky, dvory, skupiny s inými kvitnúcimi krami, v pozadí väčších kvetinových záhonov, voľne rastúce živé ploty. Drevina vyžaduje okolo seba dostatok miesta, len vtedy sa ukáže v plnej nádhere.

Vajgela môže byť pôsobivá aj mimo obdobia kvitnutia.

Vyberte si kultivary s panašovanými alebo tmavobordovými listami.


Zanoväť

Zanoväť
isifa/shutterstock

Pajazmín 

(Philadelphus coronarius)

Charakteristika: Ker, ktorého kvety prekrásne a veľmi intenzívne voňajú. Je dlhoveký, pestovateľsky nenáročný a každoročne prinášajúci záplavu kvetov. Vyznačuje sa rýchlym rastom a znáša aj znečistené ovzdušie väčších miest. Okrem kvetov je zaujímavý aj jesenným sfarbením listov.
Výška a šírka rastu: Ker dorastá do výšky 3 m a šírky asi 2 m. Vyznačuje sa intenzívnou tvorbou mladých výhonov.
Obdobie kvitnutia a kvety: V júni až júli. Kvety sú biele alebo krémové a voňavé.
Pestovanie: Potrebuje slnečné miesto, znesie aj mierny polotieň. Potrebná je výživná pôda, najlepšie mierne kyslá až mierne zásaditá, nemala by byť veľmi premáčaná. Drevina po zakorenení znesie aj sucho. Veľmi dôležité je dbať na pravidelný rez, inak bude nevzhľadný a zaberie veľmi veľa miesta.
Umiestnenie: V skupinách s inými listnatými kvitnúcimi krami, ako solitér, pri plotoch a vo forme voľne rastúcich živých plotov, pri altánoch a odpočívadlách.

Pajazmín si vyžaduje pravidelný rez, a to vždy po odkvitnutí.

Dôležité je vždy odstrániť pri báze niekoľko najstarších konárov.


Dulovec

Dulovec
isifa/shutterstock

Dulovec 

(Chaenomeles speciosa)

Charakteristika: Bohato kvitnúci krík pochádza z Ázie, môžete ho zakomponovať do vidieckej záhrady i záhrady v ázijskom štýle. Jeho kvety sa objavujú často na neolistených konárikoch. Okrem nich je zaujímavý aj svojimi žltozelenými, príjemne voňajúcimi plodmi.
Výška a šírka rastu: Drevina dorastá do výšky 1,8 m a šírky 2 m. Vytvára husté porasty.
Obdobie kvitnutia a kvety: Od konca zimy do apríla, kvety sú ružové, biele alebo karmínové, oranžovočervené.
Pestovanie: Prosperuje na slnku a v miernom tieni, potrebuje nie príliš zásaditú, primerane výživnú a priepustnú pôdu. Po dobrom zakorenení toleruje aj sucho. Po odkvitnutí treba zrezať nové výhonky na asi 5 pukov a odstrániť treba všetky križujúce sa alebo príliš staré výhonky. Kvitnutie podporíte aj jeho tvarovaním počas leta.
Umiestnenie: Tvarované aj voľne rastúce živé ploty, skupiny s inými krami a cibuľovinami, dvory, átriá a predzáhradky, v pozadí väčších kvetinových záhonov ako podrastová drevina.


Trojpuk

Trojpuk
isifa/shutterstock

Trojpuk 

(Deutzia gracilis)

Charakteristika: Nižší, kompaktnejší a veľmi bohato kvitnúci krík. Kvety sú drobnejšie, umiestnené 
v strapcoch a voňavé. V čase kvitnutia je tento krík okúzľujúci. Na jeseň sa listy pekne vyfarbujú. Drevina je dlhoveká, pestovateľsky nenáročná a nezaberie veľa miesta.
Výška a šírka rastu: Ker dorastá do výšky 1,3 m a šírky často až 1,5 m. Vyplatí sa mu vyhradiť dostatok miesta.
Obdobie kvitnutia a kvety: Máj až jún. Kvety sú biele alebo bledoružové.
Pestovanie: Trojpuk obľubuje slnečné miesta, znesie aj polotieň. Kvitne na nových výhonkoch. Darí sa mu v mierne vlhkých a na živiny bohatých pôdach, po dobrom zakorenení znesie aj sucho. Nevyžaduje žiadne špeciálne zásahy, netrpí chorobami ani škodcami.
Umiestnenie: V skupinách s inými krami, hodí sa na dvory, predzáhradky, do átria, väčších kvetinových záhonov, na nižšie voľne rastúce živé ploty, porasty na svahoch.

Trojpuk je dobrá voľba pre menšie záhrady.

Rastie pomaly a nie je potrebné ho strihať.


Zlatovka

Zlatovka
isifa/shutterstock

Zlatovka 

(Forsythia x intermedia)

Charakteristika: Obľúbený, počas jarného obdobia nádherne kvitnúci krík. Okrem kvetov zaujme aj listami, novšie kultivary sa vyznačujú dokonca atraktívnym panašovaným olistením. Zaujímavé sú aj tie kultivary, ktoré majú väčšie kvety a dlhšie obdobie kvitnutia. Zlatovka sa uplatní v modernej aj tradičnej záhrade, je nenáročná a jej pestovanie zvládne aj úplný začiatočník.
Výška a šírka rastu: Ker dorastá do výšky 2,5 m a šírky 2 m. Vyžaduje dostatok miesta.
Obdobie kvitnutia: Marec až apríl, kvety sú žlté.
Pestovanie: Ide o nenáročný ker, ktorý sa najkrajšie rozrastie a bohato zakvitne na slnečných alebo polotienistých miestach. Nie je náročný na typ pôdy, znesie aj sucho. Po odkvitnutí treba drevinu ostrihať a tesne nad pôdou priebežne odstraňovať najstaršie výhonky.
Umiestnenie: Skupiny s inými kvitnúcimi krami, v pozadí väčších kvetinových záhonov, voľne rastúce aj tvarované živé ploty, solitér v udržiavanom trávniku, väčšie predzáhradky, záhony s jarnými cibuľovinami.


Budleja

Budleja
isifa/shutterstock

Budleja 

(Buddleia)

Charakteristika: Patrí k najkrajšie kvitnúcim drevinám leta, rozhodne by nemala chýbať v žiadnej slnečnej záhrade. Výdatne kvitne, súkvetia rozvoniavajú široko do okolia a lákajú motýle. Zvoliť si môžete nielen klasiku, budleju Dávidovu, ale aj iné, napríklad rovnako pekne kvitnúce druhy – budleju striedavolistú alebo budleju guľatokvetú.
Výška a šírka rastu: Dorastá do výšky 3 m a šírky 2 m. Vyžaduje dostatok priestoru, pretože ide o mohutnejší ker.
Obdobie kvitnutia: Jún až september. Kvety sú podľa druhu a kultivaru biele, žlté, ružové alebo fialové či modrasté.
Pestovanie: Budleja žiada slnečné, teplejšie a viac chránené miesto, s priepustnou a suchšou pôdou a tiež s mierne vyšším obsahom vápnika. Dôležitý je každoročný rez v skorom jarnom období, keď sa všetky minuloročné výhonky skrátia pri báze kra. Kvitne na nových výhonkoch.
Umiestnenie: Solitér v trávniku, v pozadí väčších kvetinových záhonov, pri plotoch a vo väčších predzáhradkách.


Ibištek

Ibištek
isifa/shutterstock

Ibištek 

(Hibiscus syriacus)

Charakteristika: Vďačný a taktiež bohato kvitnúci ker, ktorý rozžiari záhradu v horúcom lete. V poslednom čase je viac vyhľadávaný, pretože výborne toleruje nedostatok vlahy. Uplatní sa v moderných aj tradičných záhradách, v kríkovej alebo zaujímavej stromčekovej forme.
Výška a šírka rastu: Narastie do výšky 2 m a šírky približne 1,5 m.
Obdobie kvitnutia: Jún až september. Kvety sú biele, ružové, fialové, prázdne alebo plné.
Pestovanie: Ibištek potrebuje slnečné miesto, s mierne vlhkou, výživnou pôdou. Po zakorenení veľmi dobre znáša sucho aj slnečnú páľavu. Pekne sa rozrastie aj bez pravidelného rezu.
Umiestnenie: Väčšie kvetinové záhony, voľne rastúce živé ploty, dvory a predzáhradky.

Ibištek má viacero pekných kultivarov, kvety sú v rôznych farebných odtieňoch.

V ponuke nájdete aj kultivary s panašovanými listami.


hamamel

hamamel
isifa/shutterstock

Hamamel 

(Hamamelis x intermedia)

Charakteristika: V zimnom období nádherne kvitnúciaž exoticky pôsobiaci ker. Vyniká v moderných minimalisticky ladených záhradách. Čím je tento ker starší, tým je príťažlivejší. Zaujme nielen tvarom rastu, ale aj farebnými okvetnými lístkami a prekrásnym jesenným sfarbením listov.
Výška a šírka rastu: Drevina dorastá do výšky 3 m a šírky 2,5 m, potrebuje dostatok miesta.
Obdobie kvitnutia a kvety: Január až marec, okvetné lístky ukrývajúce menej nápadné kvety sú žlté, oranžové alebo takmer bordové.
Pestovanie: Drevina potrebuje dostatok miesta, ale najmä slnečné až polotienisté, chránené miesto s mierne kyslou pôdou – neznáša v pôde vyšší obsah vápnika. Ideálne sú mierne vlhké, nie veľmi presychajúce pôdy. Rez pri tejto drevine nie je potrebný.
Umiestnenie: Ako solitér alebo pred skupinami zo vždyzelených listnáčov a z ihličnanov, vo väčších dvoroch, vždy na dobre viditeľnom mieste.


Kalina

Kalina
isifa/shutterstock

Kalina 

(Viburnum farreri)

Charakteristika: Vďačný, v zime a skoro na jar kvitnúci krík s voňavými kvetmi. Keďže pochádza z Ázie, hodí sa do záhrad v ázijskom štýle, no uplatní sa aj v tradičnej vidieckej i modernej záhrade. Okrem kvetov má zaujímavé sfarbenie listov pri pučaní aj pred ich opadaním.
Výška a šírka rastu: Dorastá do výšky 2,5 m a šírky približne 2 m.
Obdobie kvitnutia a kvety: December až marec, podľa počasia. Kvety sú najčastejšie ružové, niekedy biele.
Pestovanie: Tento druh kaliny žiada slnečné a chránené miesta s priepustnou a výživnou, mierne vlhkou pôdou. Dá sa pestovať aj v polotieni, avšak pri nedostatku svetla kvitne menej. Drevinu treba priebežne presvetliť alebo príliš rozrastené jedince zmladiť.
Umiestnenie: Ako voľne rastúce živé ploty, sú vhodné do väčšej predzáhradky, ako súčasť väčších kvetinových záhonov, tvorí pekné zoskupenie so vždyzelenými krami.


Zanoväť

Zanoväť
isifa/shutterstock

Zanoväť 

(Cytisus praecox)

Charakteristika: Moderne pôsobiaci a prekrásne na jar kvitnúci krík. Má množstvo pekných kultivarov s menšími kvetmi rôznych farieb. Po odkvitnutí a v zime je zaujímavý množstvom sýtozelených metlovitých konárikov. Hodí sa do moderných minimalistických záhrad, na vhodnom mieste sa bohato rozrastá. Tento ker možno pestovať aj vo väčšej nádobe.
Výška a šírka rastu: Dorastá do výšky 1,5 m a šírky asi 2 m, rastie doširoka.
Obdobie kvitnutia: Apríl až máj. Kvety sú podľa kultivaru biele, žlté, ružové, oranžové alebo bordové.
Pestovanie: Prosperuje na slnečnom a teplejšom, viac chránenom mieste s priepustnou, skôr suchšou pôdou. Nie je náročná na živiny. Kvôli zachovaniu tvaru a vitálnosti je potrebný rez, a to hneď po odkvitnutí.
Umiestnenie: Ako súčasť väčších kvetinových záhonov, v skupinách s nižšími okrasnými trávami, jarnými trvalkami, vynikne pred skupinami ihličnanov, vo väčších predzáhradkách, na dvoroch a v átriách.

TEXT: DANIEL KOŠŤÁL
FOTO: iSTOCK, ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Zo života rastlín
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia