05. 09. 2008
Zdieľať

Hoci mnohí školáci nie sú septembrom nadšení, pre záhradkárov to neplatí. Tí vedia, že aj začiatok jesene má svoj pôvab. Záhrady sa kúpu v záplave kvitnúcich trvaliek a dokvitajúcich letničiek. A začínajú sa objavovať aj jesenné cibuľoviny.










Trávy milujú vietor
Začiatok jesene patrí okrasným trávam, ktorým sa v tomto čase zaujímavo vyfarbujú listy, niektoré druhy dokonca kvitnú. Ak túžite po bohatých trsoch, nezabudnite, že takmer všetky druhy okrasných tráv si vyžadujú suchšie a slnečné stanovištia. Mali by mať okolo seba dostatok priestoru, pretože inak nevyniknú. Rastliny vysádzajte tak, aby nezavadzali pri prechádzaní – mnohé z nich totiž majú ostré listy. Vhodnými spoločníkmi pre okrasné trávy sú trvalky kvitnúce na jeseň (veternice, rozchodníky, železník a podobne).


September v záhrade

160966
Daniel Košťál

Ako solitéry vyniknú najmä vyššie druhy tráv, ale pôvabné sú aj v skupinkách. Vysádzať ich môžete aj teraz na jeseň. Výhodou je, že sa dajú pestovať aj vo väčších črepníkoch.





























September v záhrade

160967
Daniel Košťál

Jesenné narcisy
Čo sa skrýva za týmto ľudovým názvom? Šternbergie (Sternbergia lutea). Cibuľoviny, ktoré vyniknú v skalkách, vo vresoviskách a na okrajoch kvetinových záhonov. Pozornosť pútajú najmä ich svetložlté kvety s hodvábnym leskom a dlhé remeňovité listy.

Šternbergie pochádzajú z Grécka a Malej Ázie.U nás sa im darí na slnečnom, teplom a nie príliš vlhkom mieste. Vyhovuje im piesčitohlinitá pôda bohatá na živiny, pod ktorou je hrubšia vrstva štrku alebo piesku. Cibule šternbergií treba sadiť 15 cm hlboko a do menších skupín.

Koniec letnenia
To platí pre izbové rastliny, ktoré počas slnečnej sezóny trávili čas na terase alebo vonku v záhrade. Skôr než ich prenesiete do interiéru, skontrolujte listy aj stonky a odstráňte suché a poškodené časti. Ak rastlinku napadli parazity, zasiahnite vhodným prípravkom. Takisto by ste mali očistiť črepníky mydlovou vodou a kefkou (prípadne ich vymeniť, ak sú poškodené), prekypriť pôdu alebo ju doplniť. Ak pekné a teplé počasie pretrváva, rastliny môžete nechať vonku až do polovice septembra.


September v záhrade

160963
Daniel Košťál


September v záhrade

160961
Daniel Košťál

Nielen pre romantikov
Určite ich poznáte! Kvitnú práve teraz. Mnohí ich pestujú v záhradách, iní v črepníkoch na terase alebo balkóne. Georgíny! Ich kvety môžete využiť pri vytváraní nápaditých moderných aranžmánov, treba ich však strihať ráno (puky by mali byť rozvité iba do polovice).

Na rez sa hodia len stonky s jedným kvetom. Stonky treba šikmo zrezať (pri každej výmene vody vo váze). Pôvab kytice georgín sa lepšie prejaví na svetlom mieste. Môžete ich kombinovať aj s okrasnými trávami či farebnými plodmi. V tomto aranžmáne sa skombinovali fialové georgíny s výhonkami popínavej kobey.Na rez sa hodia len stonky s jedným kvetom. Stonky treba šikmo zrezať (pri každej výmene vody vo váze). Pôvab kytice georgín sa lepšie prejaví na svetlom mieste. Môžete ich kombinovať aj s okrasnými trávami či farebnými plodmi. V tomto aranžmáne sa skombinovali fialové georgíny s výhonkami popínavej kobey.

Kapusta nahradí letničky
Neviete, čím nahradiť odkvitnuté letničky v okenných debničkách? Vyskúšajte okrasnú kapustu, ktorá vynikne samostatne (viac kusov jedného farebného kultivaru) alebo v kombinácii s vresovcami, chryzantémami, nízkymi okrasnými trávami a so vždyzeleným brečtanom.


September v záhrade

160965
Daniel Košťál

Priesady okrasnej kapusty možno kúpiť koncom leta a začiatkom jesene. Pri kúpe dajte pozor, aby mladá rastlina mala dobre vyvinutú listovú ružicu, nezvädnuté a nepoškodené listy, zdravý a hustý koreňový systém. Okrasnej kapuste sa darí v priepustnej, výživnejšej a vlhšej pôde. Z kapusty priebežne odstraňujte suché a poškodené listy a občas ju nezabudnite prihnojiť. Rovnako dobre sa jej bude dariť aj na záhone.


September v záhrade

160964
Daniel Košťál

Plastiky zvierat – áno, či nie?
Plastiky, či už drevené, kovové, sadrové, alebo kamenné, sú v záhradách stále obľúbené. Nie všetky však pôsobia prirodzene, niekedy finálny výsledok záhradných úprav, žiaľ, hraničí s nevkusom. Vhodne umiestnená kovová plastika zvieraťa sa môže stať zaujímavým pohľadovým magnetom. Samozrejme, nič netreba preháňať – jedno zvieratko určite vynikne lepšie ako celá živočíšna ríša „rozhádzaná“ po záhrade.
Kam teda takéto plastiky umiestniť? Určite k vode, na trávnik či do kvetinového záhona. Nehodia sa do skaliek a vresovísk.





V septembri nezabudnite:


  • prihnojiť ruže hnojivom s vyšším obsahom draslíka;
  • vysadiť cibule narcisov a zaobstarať si aj iné cibuľoviny kvitnúce na jar, trvalky, dvojročné rastliny, vždyzelené dreviny a ihličnany s koreňovým balom (tie možno aj presádzať);
  • pozberať semená najkrajších letničiek – aksamietnic, astroviek a podobne;
  • založiť trávnik výsevom. Staršie trávniky treba ďalej kosiť a počas sucha zavlažovať. Začiatkom mesiaca môžete trávnik posledný raz prihnojiť;
  • vysadiť pivonky a ľalie a vykopať odkvitnuté gladioly (mečíky) a nechať im zaschnúť listy;
  • ostrihať odkvitnuté súkvetia trvaliek okrem tých, ktoré budú záhradu v zime dekorovať.


Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 09/2007.

Kategória: Záhrada a exteriér Zo života rastlín
Tagy: pestovanie rastliny september v záhrade záhrada
Zdieľať článok

Diskusia