19. 06. 2009
Zdieľať

Leto je už predo dvermi, cítiť ho už aj vo vzduchu. V záhradách môžeme obdivovať pestrofarebné kvetinové záhony, pochutnať si na jahodách či malinách, dať sa unášať vôňami byliniek alebo sa započúvať do žblnkotu vody v jazierku. Záhrada však neznamená len relax, v prvom rade je to množstvo práce. Aj v júni vás v nej čaká niekoľko dôležitých úloh, na splnenie ktorých by ste nemali zabudnúť.

Záplava kvetov v letnej páľave

Jednou z najkrajších kvitnúcich rastlín – letničiek, ktorej neprekáža priame slnko, sucho ani vietor – je katarant (Catharanthus roseus). Priesady tejto vždyzelenej rastliny pôvodom z trópov dostanete kúpiť ešte aj začiatkom leta. Okrem slnečného miesta v záhrade sa jej bude dobre dariť aj vo vegetačných nádobách na balkóne či terase. Počas sezóny naozaj bohato kvitne a pekne sa rozrastie najmä vtedy, ak ju budete výdatne zalievať a raz za týždeň ju prihnojíte. Karant nie je vysoký, dorastie maximálne do výšky 50 cm a pripomína známe netýkavky. Jeho kvety môžu byť biele, ružové, červené, bordové alebo fialové v rôznych odtieňoch.


Jún v záhrade

202256
Daniel Košťál

Odvážne kombinácie

K moderným domom sú vhodné moderné výsadby, a to aj vo vegetačných nádobách. Stavte na odvážne a kontrastné kombinácie a využite rastliny s architektonickým efektom. Ale pozor! Nekombinujte priveľa farieb. Do exteriéru môžete koncom jari umiestniť aj interiérové rastliny a doplniť ich výsadbou letničiek či trvaliek a nižších okrasných tráv. V tomto prípade atraktívne pôsobiaci sukulent (eónium) s tmavobordovými listovými ružicami a nezvyčajnými stonkami dopĺňa plazivý čerkáč (Lysimachia numularia), ktorý má svietivé citrónovožlté listy a tento plod pripomína aj vôňou, a dokonca aj pelargónia.





Jún v záhrade

202257
Daniel Košťál

Problematický kút

Problematické miesta sa nájdu asi v každej záhrade, mnohým napríklad nedajú spávať nevzhľadné kúty. Hoci prevláda názor, že v kútoch vzhľadom na nedostatok svetla a vlahy nič neporastie, aj tieto miesta môžu byť zaujímavou súčasťou upravenej záhrady. Keďže sú väčšinou tienisté, treba sem vyberať rastliny, ktoré k životu nepotrebujú veľa svetla – hodia sa sem napríklad funkie (Hosta), ktorých je množstvo nádherných druhov a kultivarov (niektoré aj pekne kvitnú) a sú pestovateľsky nenáročné. Kút im bude vyhovovať, aj keď je suchší. V rohoch sú atraktívne aj astilby (Astilbe) – začiatkom leta bohato kvitnú bielymi, ružovými, bordovými alebo fialovými kvetmi, budú však potrebovať vlhšiu pôdu. V polotienistom kúte porastie tiež brečtan, efektné ostrice (Carex) či rôzne druhy papraďorastov.


Jún v záhrade

202258
Daniel Košťál

Nechajte rozkvitnúť ploty

Ak sa vám zdá, že máte v záhrade málo súkromia, dá sa urobiť náprava – ešte vždy môžete vysiať jednoročné popínavé letničky, ktoré ozelenia a znepriehľadnia aj obyčajný plot. Na tento účel je ideálny povojník (Ipomea), popínavá letnička s trúbkovitými kvetmi, ktorá veľmi rýchlo rastie, bohato a dlho kvitne a nevyžaduje zvláštnu starostlivosť. Okrem záhrady sa vďaka nej môže zazelenať aj balkón, lodžia či terasa.


Jún v záhrade

202259
Daniel Košťál

Mostík nad vodou

Jún je ideálny nielen na výsadbu vodných a pobrežných rastlín, ale aj na vybudovanie nového jazierka. Ak je jazierko väčšie alebo máte v záhrade umelý potok, prekleňte ho mostíkom. Je to mimoriadne efektný a hlavne praktický prvok. Vyberať by ste mali najmä s ohľadom na štýl, ktorý vo vašej záhrade prevláda – drevený mostík pristane vidieckej či romantickej záhrade, kovový alebo kamenný je vhodný skôr do modernej. Mostík môže poslúžiť aj na preklenutie suchého potoka, využijete ho aj na opaľovanie.


Jún v záhrade

202261
Daniel Košťál

Návrat margarét

Kto by nepoznal margaréty! Väčšine z nás sa spájajú s vidiekom, letom a romantikou. Tieto obľúbené kvetiny sa opäť vracajú do módy, a v ponuke sú okrem „klasiky“ aj mnohé naozaj atraktívne kultivary, niektoré s až podivuhodnými kvetmi. Vo floristike sa margaréty dajú využiť viacerými spôsobmi, asi najkrajšie sú však naaranžované v jednoduchej sklenej váze alebo v košíku. Nekombinujú sa veľmi s inými kvetmi, skôr je trendom doplniť ich listami a steblami tráv v rôznych odtieňoch zelenej, prípadne stonkami prasličiek.





V júni nezabudnite
– Pravidelne kosiť a zavlažovať trávnik.
– Polievať (najmä v období bez dažďa) trvalkové, letničkové a zeleninové záhony, výsadby v nádobách a čerstvo vysadené dreviny.
– Presadiť odkvitnuté trvalky; na túto prácu si vyberte daždivejšie počasie, trvalky sa rýchlejšie ujmú.
– Vysadiť nové ruže s koreňovým balom a začiatkom mesiaca prihnojiť tie ostatné.
– Zaštipnúť dlhé výhony borovíc, zostanú kompaktnejšie.
– Odstrániť odkvitnuté kvety orgovánu.
– Vyniesť izbové rastliny do polotieňa záhrady či terasy,; tu môžu zostať až do septembra. 
– Poskytnúť oporu vyšším trvalkám – nebudú sa klátiť a vyniknú v celej svojej kráse.
– Zrezať odkvitnuté trvalky (napríklad stračie nôžky), aby koncom leta znova vykvitli. 
– Vyryť z pôdy cibule tulipánov a po očistení a osušení ich uložiť do pivnice.
– Včas odstraňovať zo záhonov burinu.
– Vysadiť vodné a pobrežné rastliny.
– Ostrihať odkvitnuté kvety a dlhé výhonky vankúšovitých trvaliek (floxov, taričiek a taríc), zdržia si tak pekný kompaktný tvar. 
– Odstrániť vylomením odkvitnuté kvety rododendronov, pretože rastlina sa nimi vysiľuje. 
– Koncom mesiaca začať s rezom a tvarovaním živých plotov.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: rastliny záhrada
Zdieľať článok

Diskusia