Záhrada musí mať svoj štýl

12. 02. 2010
Zdieľať

Rovnako ako dom, aj záhrada by mala mať určitý štýl. Vybrať by ste jej ho mali skôr, než v nej začnete s prvými prácami. Čiastkové riešenia totiž bývajú tie najhoršie a nerozhodnosť s miešaním rôznych štýlov sa môžu podpísať na smutnosmiešnom výtvore. Takže: najskôr si všetko dôkladne premyslite a naplánujte, prípadne si nechajte poradiť od záhradného architekta, až potom sa pustite do práce. Tú si v rámci svojich finančných možností môžete naplánovať na kratšie alebo dlhšie obdobie.

Moderná záhrada

K príjemným starostiam majiteľov moderných domov by malo patriť zladenie záhrady so štýlom domu a okolím tak, aby bola na pohľad zaujímavá a zároveň obytná – súčasným trendom je totiž záhrada, ktorá slúži vlastne ako ďalší obytný priestor. V zásade platí, že k jednoduchému, modernému domu sa hodí moderne riešená sadovnícka kompozícia s jednoduchými líniami a minimalistickým vzhľadom. Chodníky, oplotenie, záhony či vodné nádrže by mali byť zhotovené najmä z aktuálne moderných materiálov, netreba sa báť ani odvážnych a netradičných riešení. Prevládať by mali jednoduché geometrické tvary. Ideálne sú štvorce, kruhy alebo obdĺžniky – takúto formu môžu mať trávniky, kvetinové záhony či kôrou alebo štrkom vysypané plochy.

Moderné záhrady si žiadajú menej rastlinných druhov, tie by však mali byť čo najväčšiu časť roka zaujímavé. Rastliny by mali tiež vynikať určitým architektonickým efektom – napríklad farebnou kôrou alebo plodmi a netradičným habitom (prevísajúcimi či pokrútenými konármi a podobne), zaujímavou voľbou môžu byť aj stromy s kompaktnou guľovitou korunou (napr. katalpa kultivar Nana), v modernej záhrade pekne ukážu aj rôzne druhy okrasných tráv a bambusov, dlhšie kvitnúce trvalky (napr. alchemilka, pakost), popínavé rastliny (napr. brečtan) či exotická zeleň, hoci aj v nádobách. Vhodné sú aj vždyzelené tvarovateľné dreviny (napríklad krušpán), vďaka ktorým bude záhrada pekná aj v zime, a takisto živé ploty. Tie by mali byť skôr tvarované, než voľne rastúce. Možno tu využiť aj klasický trávnik, prípadne plochy osadené pôdopokryvnými trvalkami či drevinami.

K modernej záhrade patria tiež netradičné, napríklad zvýšené záhony, v súčasnosti sú populárne aj rôzne vegetačné steny. Z materiálov sa okrem kovu, kameňa, tropického dreva, prípadne skla, uplatňuje aj betón, ktorý sa po krátkej prestávke do záhrad opäť vracia, zaujímavé môžu byť aj kombinácie rôznych materiálov. Pokiaľ ide o farebnosť, možno sa decentne pohrať s rôznymi odtieňmi zelenej, netreba sa však báť ani výrazných, kontrastných farieb, ktoré sa dajú využiť napríklad na múroch okolo záhrady alebo na zvýšených záhonoch. Sýtočervená, fialová, čierna, modrá či sivá sú tou správnou voľbou práve do moderných záhrad.Ani v modernej záhrade by nemala chýbať voda – vhodné sú nádrže jednoduchých geometrických tvarov, prípadne voda tečúca v úzkych korytách, atraktívne môžu byť aj vodné steny, prepady (napríklad cez sklené alebo kovové platne), moderne riešené fontány a studničky.


Záhrada musí mať svoj štýl

243428
Daniel Košťál

Vidiecka záhrada

Záhrady na vidieku by sa mali niesť v úplne inom duchu ako tie v mestách – v prvom rade by mali pôsobiť voľnejším a prírodnejším dojmom. Dôležité je aj to, aby záhrada nadväzovala na okolie – aby ladila s domom a nepôsobila v dedinskom prostredí cudzorodo. Pekne tu ukážu tradičné ploty z dreva, kameňa, či prútia, chodníky by mali byť čo najprirodzenejšie – nemusia viesť priamo, môžu sa rôzne kľukatiť, ideálne je na ne využiť kameň z okolia, pálené tehly, jemný štrk alebo kôrovú drvinu. Veľmi pôvabné sú aj cestičky s kvitnúcimi vankúšovitými rastlinami, ktoré dobre znášajú občasné zašliapnutie a vyrastajú zo škár. Nezabudnite, že charakteru okolia (nížina, pahorkatina,lesy) treba prispôsobiť aj skladbu rastlín (ihličnany, listnáče, okrasné trávy a pod.).


Záhrada musí mať svoj štýl

243441
Daniel Košťál

Vo vidieckej záhrade je dobré vytvoriť niekoľko akoby samostatných častí – priestor na relaxovanie (napríklad kvetinovú lúku), úžitkovú a okrasnú časť. Výsadba by sa mala niesť v znamení jednoduchosti (najmä pokiaľ ide o voľbu tradičných, nekomplikovaných rastlín), a zároveň hravej farebnej pestrosti. Na záhonoch by nemali chýbať trvalky, letničky ani dvojročky, prípadne aj tradičné cibuľoviny, ruže a kry, ktoré prilákajú motýle. Čím viac rastlinných druhov, tým lepšie. Najvhodnejšie sú také, ktoré vo svojich záhradách pestovali už naši predkovia, ideálne sú životaschopné rastliny, ktoré sa časom rozrastú do okolia (zvončeky, náprstníky, rudbekie, floxy). Pre záhrady na dedine sú typické aj ovocné dreviny, preto je dobré na ich výsadbu myslieť už pri zakladaní záhrady. V úžitkovej časti by nemali chýbať ani rôzne koreniny a liečivé rastliny, čaro vidieckych záhrad spočíva aj v tom, že s úžitkovými rastlinami, najmä so zeleninou, možno nenásilne skombinovať aj kvety.

Vidiecka záhrada by nemala pôsobiť príliš udržiavane. Dokonalosť tu určite nebude tým pravým orechovým, dôležité však je, aby bola záhrada v každom období niečím zaujímavá. Popínavé druhy môžu rásť pri príťažlivých oporách, akými sú prútené ploty a kužele, staré stromy, kovové oblúky a podobne. Okrem záhonov je dobré vysadiť rastliny aj do rôznych nádob – napríklad starých hlinených či tradičných pozinkovaných. Dedinskú idylu podčiarknu aj niektoré typické doplnky – môžu to byť hlinené džbány, kanvica na mlieko, košíky, staré náradie, pozinkované vedro či kamenné koryto. Ku každej správnej vidieckej záhrade patrí aj studňa a lavička. Ak na nej nebudete chcieť sedávať, dobre sa tu bude dariť bohato kvitnúcim letničkám, najmä muškátom. Naturálny vzhľad by mal charakterizovať aj prípadné vodné plochy – hodia sa sem potoky alebo jazierka s husto porastenými brehmi.

 


Záhrada musí mať svoj štýl

243427
Daniel Košťál


Záhrada musí mať svoj štýl

243431
Daniel Košťál


Záhrada musí mať svoj štýl

243440
Daniel Košťál

Japonské záhradné umenie začína čoraz viac prenikať do našej pozornosti. Tento raz však v modernej podobe. Pri chalupe si možno vytvoriť aj záhony s rastlinami, ktoré majú voňavé kvety či listy. Záhony vytvorené v japonskom štýle by mali pôsobiť prirodzene, základom sú trvalky okrasné listom.

Rodinná záhrada

Aj záhradu, ktorá má slúžiť celej rodine, treba budovať podľa určitých pravidiel. Deti by si v nej mali nájsť miesto na hry aj objavovanie doposiaľ nepoznaného, dospelí pohodu a relax a netreba zabúdať ani na štvornohých miláčikov, ktorí sú rovnako právoplatnými členmi rodiny. Takáto záhrada by mala byť čo najmenej náročná na údržbu, kvôli pobehujúcim deťom a zvieratám bezpečná (pozor na skalky, jazierka a jedovaté či pichľavé rastliny) a, ako inak, zároveň aj atraktívna na pohľad. Mala by byť chránená pred zvedavými pohľadmi zvonka, pred vetrom a silným slnkom, preto by tu nemal chýbať solitérny strom (ocenia ho najmä deti a domáce zvieratá). Neodmysliteľný je čo najväčší trávnik, samozrejme taký, ktorý znesie intenzívnu záťaž, pretože práve na ňom sa zrejme bude odohrávať väčšina rodinných aktivít. Určite sa zíde priestor na grilovanie (prípadne celá letná kuchyňa) a miesto na letné stolovanie, poteší aj „ležovisko“ na popoludňajší odpočinok (záhradná hojdačka, ležadlo alebo aspoň sieť). Nič nepokazíte ani pergolou s popínavými rastlinami či altánom. Dôležitý je funkčný záhradný nábytok, ktorý bude materiálom a vyhotovením ladiť s domom. O praktickú stránku aj správnu atmosféru sa postará vhodné osvetlenie, poteší visiaca zvonkohra či iné doplnky. Deti ocenia nielen domčeky, pieskoviská či preliezačky, ale aj rôzne skrýše po celej záhrade a záhony, kde budú mať možnosť sami si niečo vypestovať (slnečnice, tekvice, bylinky). Z materiálov sú vhodné praktické a veselé plasty, a najmä drevo, ktoré je prirodzene harmonické a príjemne hrejivé.

Do záhrady, ktorú obýva a využíva celá rodina, patrí samozrejme aj bazén alebo prírodné jazierko na kúpanie, prípadne aspoň záhradná sprcha. O ochladenie a príjemnú zvukovú kulisu sa v lete môže postarať tiež vkusná fontána či rafinovaná vodná hra. Do takejto záhrady sa hodia dlho kvitnúce a zároveň pestovateľsky nenáročné trvalky a letničky. Veľmi pekné môžu byť rôzne zmiešané záhony, pričom treba dbať na to, aby bolo v záhrade vždy niečo atraktívne, aby tu v každom období niečo kvitlo.


Záhrada musí mať svoj štýl

243437
Daniel Košťál

Japonská záhrada

V poslednom čase sa tešia veľkej obľube záhrady v japonskom štýle. Harmonicky pôsobia najmä pri moderných rodinných domoch v mestách. V takomto priestore sú dôležité tri hlavné prvky – voda, kameň a rastliny, ktoré spolu s niekoľkými typickými doplnkami (kamenné lucerny, vtáčie napájadlá, sochy Budhu) dokážu vytvoriť naozaj príťažlivý celok.

Pre japonské záhrady sú charakteristické jednoduché tvary a štýl vytvorený podľa predlohy v prírode tak, aby dielo bolo pôsobivé po celý rok. Typické je aj využívanie číselnej symboliky (číslo 3 symbolizuje nebo, zem a človeka), často sa napríklad využívajú prvky v počte 3, 5 a 7 v skupinkách kameňov či drevín. Z rastlín sú vhodné najmä listnaté vždyzelené dreviny – napríklad krušpány, skimie, pierisy, cezmíny a japonské bršleny. Medzi drevinami by určite nemali chýbať ani japonské javory (Acer japonicum, Acer palmatum, Acer ginala), driene (Cornus cousa), kaliny (Viburnum plicatum), kérie, hortenzie, magnólie, drevité pivónie (Paeonia sufruticosa), okrasné čerešne – sakury, hamamely či slivky, z kvitnúcich druhov sú asi najdôležitejšie azalky a rododendrony. Neodmysliteľné sú zakrpatené a kompaktne pôsobiace ihličnany, najmä borovice, a v japonskej záhrade by určite nemali chýbať bambusy – môžete z nich vytvoriť napríklad živé ploty. Využiť možno nižšie aj vyššie druhy okrasných tráv (najmä ostrice, ozdobnice, imperátu) či netradičnú, takzvanú čiernu trávu (Ophiopogon planiscapus Nigrescens). Z trvaliek sa hodia najmä tie, ktoré sú okrasné svojimi listami, napríklad nenáročné funkie (Hosta). Trávniky síce nie sú pre japonské záhrady typické, vzdať sa ich však úplne nemusíte. Zabudnúť by ste ale nemali na pôdopokrvyné rastliny (napr. pachysandru), pomocou ktorých vytvoríte súvislé zelené plochy. V Japonsku sa intenzívne využívajú aj rôzne machy, v našich končinách ich môžu nahradiť niektoré vankúšovito rastúce trvalky (materina dúška, sagina). Nezabudnite ani na bambusové ploty, mreže a paravány, ktorými sa dajú prakticky oddeliť jednotlivé časti výsadby.


Záhrada musí mať svoj štýl

243430
Daniel Košťál

V japonskej záhrade by určite nemala chýbať voda – či už v podobe jazierka, vodnej hry, potoka, kamennej nádržky (obrastenej machom) alebo menšieho vodopádu. Cez vodnú plochu je efektné viesť nášľapné kamene, klenutý mostík či drevenú lávku. Okrem klasickej vodnej plochy je dobré využiť aj štrk na vytvorenie ilúzie mora, jazera či zálivu. Aj tu sa často využívajú nášľapné kamene – kombinácia nášľapných kameňov a štrku je naozaj efektná, kamene však môžu viesť aj cez trávnik k čajovni alebo záhradnému pavilónu.

Kategória: Záhrada a exteriér Zo života rastlín
Tagy: štýly bývania záhrada
Zdieľať článok

Diskusia