08. 09. 2005
Zdieľať

Záhrada po zotmení nadobúda zvláštny, neopakovateľný pôvab. Je čarovná a pritom záhadná. Postupne so zapadajúcim slnkom vynikajú už len obrysy zaujímavých drevín, živých plotov, plastík, počuť žblnkot vody v záhradnom jazierku, šumenie vetra v korunách stromov a cítiť omamnú vôňu kvitnúcich krov, letničiek a byliniek. Romantickú náladu umocňujú blkotajúce plamene v ohnisku, záhradné osvetlenie alebo len svetielko sviečky v lampáši.

Tečúca voda, cinkajúca zvonkohra

Už pri výsadbe okrasnej záhrady je dobré myslieť na to, že by mala byť atraktívna nielen celoročne, ale aj večer a v noci, a to predovšetkým v letných mesiacoch. Preto je ideálne umiestniť do záhrady nielen vkusné a funkčné osvetlenie, ale aj vysadiť okrasné rastliny tak, aby sa pri večernom posedení alebo záhradnej párty stali zaujímavým pohľadovým i zmyslovým magnetom. Osobité čaro vnášajú do podvečernej záhrady aj rozličné zvuky. Večer viac vynikne typický zvuk tečúcej alebo žblnkajúcej vody v jazierku alebo vo fontáne, šumenie listov alebo cinkanie zvonkohry zavesenej na strome. Všetky tieto prvky je vhodné situovať tak, aby boli čo najbližšie k domu, terase alebo odpočívadlu, teda tam, kde sa počas večerných hodín v lete zdržiavate. To všetko môžu dotvoriť atraktívne druhy rastlín. V sortimente letničiek je napr. niekoľko druhov, ktoré kvitnú len vo večerných hodinách. Mnohé druhy letničiek, trvaliek a okrasných drevín príjemne až prenikavo voňajú, odpudzujú dotieravé komáre a často ich navštevujú nočné motýle.

Zážitky z vôní


Vo večernej záhrade

29406

Jednou z takýchto rastlín je známa letnička nocovka (Mirabilis jalapa), ktorá kvitne takmer po celé leto. Jej kvety sú voňavé a môžu byť biele, ružové, fialové alebo žlté. Nocovka rozkvitá vo večerných hodinách a s prvými slnečnými lúčmi sa jej kvety zatvárajú. Je pomerne nenáročná, nevyžaduje mimoriadnu starostlivosť, pomerne rýchlo sa rozrastá a bohato kvitne. Je vysoká asi 1 m, rastie skôr do šírky. Z ďalších letničiek takto rozkvitá povojník (Ipomea tricolor), ktorý môže efektne a husto porásť rôzne nevzhľadné ploty, pergolu a nainštalované oporné konštrukcie. Lievikovité kvety povojníka ohlasujú prvé svitanie. Typickou dvojročnou rastlinou kvitnúcou v noci je aj pupalka (Oenothera). Jej efektné lievikovité kvety sa roztvárajú večer, v noci nádherne voňajú a lákajú nočné motýle. Túto rastlinu je najlepšie vysadiť na okraj terasy, kde ju možno večer obdivovať a vnímať jej vôňu. Pupalky kvitnú buď nažlto, alebo nabielo, vo večernom šere sú ich kvety pomerne dobre viditeľné. Len čo začne svitať, pupalka odkvitá. Ide o pomerne mohutnú rastlinu, ktorá nie je pestovateľsky náročná a pomerne ľahko sa rozmnožuje. Spolu s kvitnúcimi letničkami sú pre nočnú záhradu typické aj rozmanité vône. Môžu to byť rôzne kvitnúce, najmä sadové, botanické a popínavé ruže, klinčeky, večernica voňavá (Hesperis matronalis), okrasný tabak (Nicotiana alata), rezeda (Reseda odorata), ľaliovky (Hemerocallis lilio-asphodelus), bohato olistený plektrant (odpudzujúci muchy a komáre) alebo hojne kvitnúca lobulária (Lobularia maritima), vytvárajúca kobercové porasty. Omamnú vôňu večer šíri durman (Datura suaveolens), nazývaný aj anjelská trúba. Tohto exotického cudzinca je najlepšie umiestniť na terasu alebo inú vydláždenú plochu do záhrady, kde lepšie vynikne jeho mohutný rast a nádherné prevísajúce kvety. Z kvitnúcich drevín počas leta pekne voňajú najmä budleja (Buddleia davidii), ktorá má ružové, fialové alebo biele kvety, popínavý zemolez (Lonicera caprifolia) alebo vistéria (Wisteria sinensis). No a napokon by vo večernej záhrade mali byť dobre viditeľné a dosiahnuteľné aj rôzne druhy byliniek a koreninových rastlín. Ak budú rásť na okraji chodníkov, vždy, keď pôjdete okolo, zacítite ich typickú arómu. Mnohé druhy týchto rastlín možno využiť aj pri podvečernom stolovaní v záhrade. Preto by sme nemali zabudnúť na bazalku, tymian, saturejku, medovku, mätu, šalviu, yzop, estragon, bohato kvitnúcu levanduľu či aromatický rozmarín.

Vo farbe noci


Vo večernej záhrade

29405

Neobyčajnú atmosféru môžu vo večernej záhrade vytvoriť tie druhy okrasných rastlín, ktoré majú tmavé zamatové kvety, listy a plody, zväčša tmavofialové, tmavohnedé až takmer čierne. Tieto farby pôsobia tajomne až strašidelne, ale zároveň aj elegantne a dokonale pútajú zrak nielen vo večernej záhrade, ale aj počas dňa. Farebnosť okrasných rastlín je zväčša dielom šľachtiteľov, čierne kvety alebo listy sú skôr vzácnosťou. Vysadiť okrasnú záhradu len týmito rastlinami sa však neodporúča, pretože výsledkom je melancholická, ponurá kompozícia. Zo sortimentu si preto treba vybrať len zopár druhov s odlišnými rastovými charakteristikami. Tieto rastliny je ideálne umiestniť čo najbližšie k odpočívadlám a miestam, kde sa v záhrade zdržiavame večer. Naopak nevhodné je umiestniť ich do zadných a menej prístupných častí záhrady. Čierna farba totiž na diaľku vôbec nevynikne. Netreba sa báť tieto rastliny skombinovať aj s okrasnými rastlinami iných farieb. Zaujímavé kontrasty vytvárajú tmavolisté a tmavokveté druhy s bielou, striebristou, ale aj ružovou a žltou farbou. Pôvabnou tmavofialovou farbou listov sa vyznačuje napr. škumpa (Cotinus coggygria „Royal Purple), perila (Perilla frutescens), heuchera (Heuchera micrantha „Palace Purple“), ricín (Ricinus communis). Svojimi tmavofialovými zamatovými kvetmi sú zasa atraktívne niektoré druhy sirôtok (Viola witrockiana „Black Moon“), kosatce (Iris germanica „Black Madona“), topoľovky (Alcea rosea „Nigra“), tzv. čierne tulipány alebo niektoré najnovšie kultivary bazalky.

Osvetlenie a svietidlá


Vo večernej záhrade

29397

Po zotmení sa záhrada prirodzene ponorí do tmy. Vhodne nainštalované a zakomponované záhradné osvetlenie môže aj napriek tme predĺžiť a spríjemniť večerné posedenie na terase, trávniku alebo odpočívadle. Ale ani s osvetlením záhrady to netreba preháňať; priestor vysvietený do posledného detailu pôsobí neprirodzene, ideálne je skôr vytvorenie zaujímavej a romanticky pôsobiacej hry svetla a tieňa. Svetlo v záhrade dotvára konečný súlad medzi jednotlivými architektonickými prvkami a zeleňou. Uplatní sa vo vstupných, oddychových a okrasných zónach záhrady, teda na prístupových komunikáciách, terasách, miestach určených na grilovanie, pri odpočívadlách, zaujímavých skupinách trvaliek, letničiek a drevín, v blízkosti vodných prvkov alebo pri skulpturálnych prvkoch, ako sú záhradné plastiky, dekoračné solitérne nádoby, studne a napájadlá. Efektné je aj osvetlenie hraníc záhrady – živých plotov a pôvodných tehlových múrov. Osvetlenie oddychových zón musí byť praktické a zároveň estetické, pričom tu sa uplatnia najmä nástenné a závesné svietidlá v štýle použitého záhradného nábytku a iných doplnkov. Svetlo má vo večernej záhrade silný účinok. Ak sú napr. v nočných hodinách vysvietené zadné partie, záhrada získava optickú hĺbku. Svetlo takisto zvýrazňuje a sprístupňuje vybrané časti záhrady, ktoré by inak boli neviditeľné.


Vo večernej záhrade

29396

Efektné a pôsobivé je aj svetlo, ktoré prichádza zospodu a mieri na záhony trvaliek, živé ploty a do koruny stromov (tienidlo lámp by malo byť zhora nepriehľadné, iba tak je tok svetla cielený). Aj okrasné jazierka sa pri večernom osvetlení ich hladiny menia na nepoznanie. Svietidlá sú v tomto prípade umiestnené pod vodnou hladinou, ale zaujímavo pôsobí aj svetlo, ktoré vychádza z plávajúceho telesa. Detaily v záhrade zasa osvetlia lampy, ktorých lúče vytvárajú pôsobivý svetelný kužeľ, ale musia sa dôkladne zamaskovať do okolitej vegetácie. S použitím farebného svetla treba zaobchádzať opatrne, pretože v záhradnej kompozícii pôsobí skôr neprirodzene. Farebné efekty totiž narúšajú večernú atmosféru a menia kolorit vysadených rastlín. Okrem klasických svietidiel možno v záhradách použiť aj staré lampáše so sviečkou, samotné sviečky, lampióny, ale aj karbidové svetlá a fakle namontované na bambusových paliciach. Tie dokonale vyčaria romantickú náladu vo večernej záhrade. Možno ich umiestňovať podľa nálady alebo potreby. Večerná záhrada tak nemusí zostať tmavá a ponurá. Môže byť plná kvetín, vôní, zvukov a romantickej nálady, ktorú najmä večer navodzuje zaujímavá hra svetla a tieňa. Netreba však zabúdať na to, že všetko má svoje hranice a menej je v tomto prípade určite viac.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: noc osvetlenie záhrada
Zdieľať článok

Diskusia