Pestrý balkón s nádychom jesene

24. 10. 2011
Zdieľať

Ani potom, čo odkvitnú letničky, nemusí zostať váš balkón či okno bez kvetinovej nádhery. Možností, ako ho nechať žiariť farbami, ale aj tvarmi, je veľa. Treba si len vedieť vybrať tie správne rastliny.

Kučeravá hlávka

Na moderné balkóny sa nehodí hocičo. Žiada sa sem niečo netradičné, vizuálne príťažlivé a zároveň výrazné. A taká je okrasná kapusta. V tomto období dostanete kúpiť nielen kultivary, ktorých stredové kučeravé listy sú sfarbené do fialova, ale aj také, ktoré majú listy bielozelené, žlté či ružové.  Tieto vzrastovo neveľké rastliny sú naozaj pestovateľsky nenáročné a skrášlia balkón takmer do decembra. Len ich pravidelne zalievajte a priebežne odstraňujte všetky suché a žltnúce spodné listy. Efektné sú okrasné kapusty v kovových nádobách – buď samostatne, alebo s okrasnými trávami a vresmi. Zaujímavosťou je, že s pribúdajúcim chladom sa listy čoraz intenzívnejšie vyfarbujú.


Pestrý balkón s nádychom jesene

289956

Kvetináč SOCKER z galvanizovanej ocele vynikne na balkóne aj v interiéri, od 0,99 €, IKEA

 


Pestrý balkón s nádychom jesene

289995
Daniel Košťál


Pestrý balkón s nádychom jesene

289996
Daniel Košťál

Najkrajšie plody dozrievajú na okrasných kroch. Tie, ktoré majú menší a kompaktný rast, sú vhodné aj na balkóny. Príkladom je pernettya (na obrázku) s bielymi alebo ružovočervenými plodmi. Ak máte doma deti, dajte pozor, lebo rastlina pichá. Jeseň môže mať rôzne podoby, napríklad ako zátišie s rôznymi kvitnúcimi rastlinami v črepníkoch a prírodninami, ako sú farebné tekvičky, kukurica či lístie. Takéto dekorácie sa osvedčia v problematických kútoch.


Pestrý balkón s nádychom jesene

289958
Daniel Košťál

Vresy a vresovce

Začiatkom jesene je najvyšší čas vybrať sa do záhradníctiev a nakúpiť vresovce (Erica) a  vresy (Caluna). Tieto dlho a bohato kvitnúce nízke vždyzelené kry budú krášliť balkóny až do neskorej jesene, a to bez nároku na špecifickú starostlivosť.  Jediné, čo žiadajú, je pravidelnejšia zálievka (najlepšie dažďovou vodou). Pri výsadbe do nádob nezabudnite použiť mierne kyslý substrát s prídavkom piesku.

 


Pestrý balkón s nádychom jesene

289938
Daniel Košťál


Pestrý balkón s nádychom jesene

289939
Daniel Košťál

Čo by bola jeseň bez chryzantém?! Sú dekoratívne, dlho kvitnú a často tak bohato, že nevidno ani listy. Do jednej nádoby môžete vysadiť aj niekoľko druhov. Dôležité je pravidelne ich zavlažovať, aby bol substrát stále mierne vlhký, a odstraňovať odkvitnuté kvety, ktoré by rastlinu len špatili. Chryzantémy vyniknú v starých košíkoch aj terakotových nádobách. Najkrajšie sú trávy so striebristým sfarbením (kostrava), prípadne tie, ktorých  načerveno sfarbené listy pripomínajú plamene (imperáta). Okrasné trávy na jeseň aj kvitnú, vtedy sú nádherné v kombinácii s vresmi, chryzantémami či horcami. Výhodou týchto rastlín je, že ak sem-tam na ne zabudnete so zálievkou, nič sa nestane – krátkodobo im sucho neprekáža.

ZDROJ: časopis môj dom ekoBývanie

Kategória: Záhrada a exteriér Zo života rastlín
Tagy: balkón terasy
Zdieľať článok

Diskusia