09. 09. 2005
Zdieľať

Cínie sú vďačné letničky, ktoré svojimi rôznymi farbami skrášlia záhon na celé leto. Pochádzajú zo Strednej Ameriky, odkiaľ sa doviezli okolo roku 1759. Rod zahŕňa vyše 20 druhov vyššieho i nižšieho vzrastu, ktorých kvety majú rozličné tvary – od jednoduchých cez plné, chryzantémovité až po akoby kaktusovité.

Výsev a pestovanie

Cínie začínajú kvitnúť už v júni a ešte v októbri dokvitajú. V teplejších oblastiach sa cínie sejú priamo na stanovište. Keď sa začne príliš otepľovať, semená sa môžu vysiať už koncom apríla alebo začiatkom mája. Ak je pôda dostatočne teplá a zasejú sa okolo pätnásteho mája, rastliny vzídu za týždeň. Sejba sa robí do prekyprenej pôdy do hĺbky 1 až1,5 cm a zasýpa sa rozdrobenou zeminou do riadkov vzdialených 40 až 50 cm. Na klíčenie potrebujú teplotu asi 15 až 16 °C. Darí sa im na slnečnom mieste v stredne ťažkej pôde hnojenej každé štyri roky. Znesú aj menej hnojenú pôdu, ale potom sú menšie a nekvitnú tak bohato. Neznášajú veľmi tienisté a polotienisté miesta, kde narastú príliš malé. Nedarí sa im ani v hustom zatienenom poraste s inými rastlinami, napr. medzi hroznom a chryzantémami a pod. Keďže majú kríčkovitý vzrast, majú rady okolo seba priestor. Dorastajú do výšky 50 až 80 cm a cínia kalifornská až do výšky 90 cm.

Presádzanie


Vďačná cínia

29435
Mária Vargová

V chladnejších oblastiach si môžeme cínie predpestovať v debničke v substráte na priesady. Keď sa rozvinú pravé lístky, rastliny môžeme začať presádzať. Na to možno využiť nádobky od smotany, jogurtu alebo rašelinové zakoreňovače, v ktorých sa aj vysádzajú priamo do pôdy. Pred vysadením sa majú začať otužovať najprv len cez deň a pred výsadbou aj cez noc. Vysádzajú sa s celým zemným balom do zaliatej jamky. Vysiate kvety treba pretrhať na vzdialenosť najmenej 15 až 25 cm aj viac. Lepšie však vyniknú v hustejšom poraste ako v riedkom. Cínie sú pevné, ľahko sa vyberajú zo zeme a po presadení sa dobre ujímajú menšie aj väčšie rastlinky do 15 cm. Presádzame ich pred večerom alebo počas zamračených dní. Rastlinky pred vytrhaním polejeme. Urobíme menšie jamky, do ktorých nalejeme vodu a necháme ju vsiaknuť. Potom kolíkom urobíme dierku do blatovej jamky a vložíme do nej rastlinku s nepoškodeným koreňom. Znova zalejeme vodou, necháme vsiaknuť, zasypeme zeminou a pritlačíme. Rastlinky dva až tri dni kropíme, až kým sa neujmú, aby sa nezlámali. Potom im postačí zálievka jeden- až dvakrát týždenne. Presadené rastlinky spočiatku vyzerajú zvädnuto, ale po častejšej zálievke, ak sa nepoškodil korienok, sa vzchopia. Môžeme vysadiť aj po dve-tri rastlinky spolu. Obyčajne sa niektorá neujme a na druhý alebo tretí deň zvädnuté rastliny jemne vytiahneme a zostanú len tie, ktoré sa ujali. Keď majú dobré podmienky, narastú vysoké, rozkonárené s bohatým kvetenstvom. Po prudkých vetroch a dažďoch sa zvyknú zváľať, potom ich treba priviazať ku kovovým alebo dreveným kolíkom alebo podoprieť rozkonárenými vetvičkami z odrezkov stromov. Ak rastlinky aspoň dva- až trikrát počas vegetácie prihnojíme tekutým hnojivom pridaným do zálievky alebo jeden- až dvakrát Slovceritom alebo NPK, odvďačia sa nám bohatým kvitnutím. Záhon skrášľujeme odstrihovaním odkvitnutých stopiek.

Rozmnožovanie


Vďačná cínia

29434
Mária Vargová

Na semeno necháme kvety úplne vyschnúť a zbierame ich počas suchých a slnečných dní. Rastliny si predtým môžeme označiť farebnými handričkami, ak ich chceme zbierať podľa farieb. Zbierame celé hlávky, ktoré ukladáme do škatúľ alebo papierových vrecúšok. Skladujeme na suchom mieste. Z kvalitného semena môžeme na ďalší rok vysiať opäť krásny farebný záhon s cíniami. V našich kvetinových záhonoch najčastejšie vidíme cínie, ktoré predstavujú zmes rozmanitých farieb, ako aj jednoduchých i pomponkovitých kvetov (Zinnia elegans, Sprite Choice Mix). Medzi atraktívne druhy patrí napr. Zinnia elegans ”Envy”, ktorá má bledozelenú farbu kvetov s jemnými odtieňmi bielej a narastie až do výšky približne 60 cm. Zinnia elegans ”Isabellina” má smotanovožlté kvety a narastie do výšky 80 cm. Zinnia ”Profusion Cherry” má kvety červenoružovej farby a narastie len do výšky 30 cm.

Choroby a škodcovia


Vďačná cínia

29430
Mária Vargová

V hustom poraste sa môže vyskytnúť pleseň alebo múčnatka na listoch a stopkách. Aplikujú sa bežné prípravky proti týmto chorobám napr. Fundazol 50 WP. Pri začínajúcej chorobe už na jednom poraste radšej treba listy alebo celú napadnutú rastlinu hneď odstrániť. Porast treba prevzdušniť aj vytrhaním menších rastlín a niektorých spodných listov, potom prípadne aplikovať postrek. V období sucha mladé listy ničia žraví škodcovia – skočky, preto trebarastliny zavlažovať striekaním hadicou. Možno aplikovať vhodný postrek napr. Karate 2,5 EC alebo iné. V čase horúčav bez závlahy začnú cíniám vädnúť listy a pôsobia dojmom, akoby im korienky napadli škodcovia. Pri bohatej zálievke aspoň trikrát týždenne budú znova svieže a budú mať pekný zdravý vzhľad.

Aranžovanie


Vďačná cínia

29432
Mária Vargová

Cínie sú veľmi vhodné na rez. Vo váze, ak budeme denne vymieňať vodu, vydržia aj viac ako desať dní. Pekne vyniknú napichané do aranžovacej hmoty, ktorá sa dáva do mištičky. Denne treba dolievať vodu, aby bola hmota stále vlhká, nesmie vyschnúť, lebo aj kvety rýchlo odkvitnú. Kvety režeme zavčas rána alebo večer s čo najdlhšou stopkou. Predtým než kvety dáme do vázy, treba im otrhať listy, aby zbytočne nezahnívali. Nechajú sa len tie, ktoré sú pri kvetoch. Kvetom napichaným do hmoty nechávame listy podľa potreby aranžovania. Kvety vydržia dlhšie v chladnejších miestnostiach, kde nesvieti celý deň slnko alebo na polotienistých miestach. Hlávky kvetov s malou stopkou určitý čas vydržia aj v menších mištičkách alebo na tanierikoch s trochou vody.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: cínia kvetiny za záhrada
Zdieľať článok

Diskusia