Prechádzka okolo domu (1. časť)

21. 02. 2006
Zdieľať

Upravené okolie domu životný priestor nielen rozširuje, ale aj spríjemňuje. Ak náhodou patríte medzi tých, ktorí svoj „domov pod oblohou“ dodnes zanedbávali, je najvyšší čas sa nad tým zamyslieť. Cesty, chodníky, terasy a schody umožňujú bezpečný a pohodlný prístup ku garáži alebo k vstupným dverám. Vďaka nim sa môžeme prechádzať po dvore a záhrade aj po daždi, dokonca terasy sa môžu za istých okolností využívať aj počas neho.

Cesty a chodníky

Hlavná prístupová cesta má byť dostatočne široká, aby mohli po nej pohodlne prejsť dvaja ľudia vedľa seba, teda asi 120 až 160 cm. Vedľajšie chodníky môžu mať okolo 60 cm. Cestičky užšie ako 50 cm by sa mali využívať iba príležitostne alebo len ako dekorácia. Vtedy stačí použiť jednotlivé kamene alebo ich skupiny, ktoré sa ukladajú tesne vedľa seba alebo vo vzdialenosti priemerného ľudského kroku, teda asi 65 cm od seba. Užšie cesty sa môžu použiť na vstupnú príjazdovú cestu pre auto, stačí spevniť 40 cm pásy vo vzdialenosti rozstupu kolies auta. Tu si však treba dať pozor na miesto vystupovania z auta, nikto predsa nechce vystúpiť z auta do kaluže alebo záhona kvetov. Ak máme dostatočne veľký priestor pred garážou, je výhodné cestu navrhnúť tak, aby sa auto mohlo na nej aj otočiť.


Prechádzka okolo domu (1. časť)

45951

Záhradné cestičky majú inú funkciu ako cesty prístupové. Ich náplňou nie je previesť chodca z jedného miesta na druhé. Cesta v záhrade slúži na relax, počas ktorého sa môže návštevník záhrady len tak prejsť. Mali by ju lemovať rozmanité kvety, mala by byť primerane kľukatá, nie príliš, len práve tak, aby navodzovala dojem rozľahlosti záhrady. V zákutiach týchto cestičiek (podľa rozlohy záhrady) môžu byť rozličné prekvapenia v podobe lavičky, jazierka, záhradného altánka, pergoly, murovaného ohniska atď.

Terasa


Prechádzka okolo domu (1. časť)

45952

Terasa sa nemusí nachádzať len v tesnej blízkosti domu, hoci toto riešenie je najpraktickejšie. Môže byť vyvýšená, znížená, obklopená stromami, prekrytá pergolou alebo altánkom. Terasou sa dá rozšíriť priestor obývacej miestnosti. Ak ju s terasou prepojíme veľkými zasklenými dvermi, v lete môžeme z obývacej izby a terasy vytvoriť jeden celok. Dláždenú terasu môže nahrádzať záťažová trávnatá plocha obkolesená vysokou zeleňou. Toto riešenie sa dá zrealizovať len na slnečných a vzdušných miestach, kde trávnik bude rýchlo vysychať a nebudú sa na ňom tvoriť kaluže, teda tam, kde je dostatočne priepustná zemina alebo je vytvorená hrubá drenážna vrstva. Využitie takejto plochy je do istej miery obmedzené, nedá sa používať po daždi a častým používaním sa môže zničiť – najmä na jar a na jeseň.

Schody

Ak sa záhrada nachádza vo svahu a terasa alebo vstup do domu sú navrhnuté mimo úrovne terénu, potom musíme v záhrade a okolí domu vybudovať schody. A práve ony môžu byť tým správnym akcentom vo vašej záhrade.


Prechádzka okolo domu (1. časť)

45950

Výber materiálu

Materiálov na výstavbu spevnených povrchov je veľa druhov. Záleží len na vás, ktorý ako a kde použijete. Dnes sa najčastejšie navrhujú pevné povrchy – betónová dlažba, svoje stále miesto má aj keramická dlažba, prírodný i umelý kameň. Renesanciu zažíva tehlová dlažba – klinker. Menej sa používa povrch spevnený drevom, ktorý je veľmi pôsobivý. Chodníky i väčšie plochy možno aj vysypať kamennou drvinou, štrkom, pieskom alebo dokonca kôrou, ktorá sa zväčša používa na zakrytie záhonov. Okrem toho sa často používa aj záťažový trávnik.

Jednotlivé materiály možno kombinovať, ale radšej nepoužívajte viac druhov, lebo z výsledku by ste mohli byť sklamaní. Pri výbere materiálov na chodníky by ste mali prihliadať na to, aké materiály sa použili na dome, prípadne na už existujúce prvky v záhrade.

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: chodník dlažba exteriér schody terasa
Zdieľať článok

Diskusia