Nielen záhrada potrebuje chodníky

28. 09. 2007
Zdieľať

Hoci sa príroda zaobíde bez chodníkov, záhrada bez nich vyzerá čudne, takmer ako tvár bez nosa. Bez ohľadu na to, či sú cestičky oblé, hranaté, betónové, alebo kamenné, spájajú bod A s bodom B a C, prípadne áčko s céčkom (písmená od D sa už neodporúčajú)... Jednoducho, robia záhradu prístupnou.




Nielen záhrada potrebuje chodníky

108257

Na svahovitom pozemku je chodník nevyhnutný. Niekedy je však ciest a cestičiek priveľa.

V tomto prípade by si záhrada pohodlne vystačila iba s murovaným chodníkom. Parcela je už beztak dosť (výškovo) členená a jej ďalšie „linajkovanie“ nášľapnými kameňmi bolo teda zbytočné. Nechcela by som kosiť takú plochu…


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108248


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108253

Drevené plochy pôsobia teplo a prirodzene, sú vhodné do vidieckych záhrad na slnečné stanovištia. Takto zapustené do zeme však nevydržia dlho (dokonca ani po impregnácii) – rýchlejšie zhnijú, prípadne sa začnú skrúcať, čo môže byť príčinou nešťastných pádov (najmä večer pri nesprávnom osvetlení záhrady). Pri kladení drevených dosiek sa preto odporúča najprv vybudovať štrkové lôžko, ktoré plní funkciu drenážnej vrstvy.

Pri tvorbe záhrady v štýle „kameň ku kameňu“ sa odporúča použiť jeden druh (na okrasný múrik, skalku aj chodník), ideálne taký, ktorý sa vyskytuje blízko vášho bydliska – ušetríte tak za dovoz a záhrada bude pôsobiť v prostredí harmonicky. Pri stavbe chodníka sa vyvarujte príliš širokých medzier medzi jednotlivými kameňmi, jeho konečná podoba si tak zachová prírodnú živosť.


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108259


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108263

Chodníčky pokryté drvenou kôrou sa síce o dva-tri roky zmenia na humus, ale dovtedy vám mäkká, pružná chôdza bude spríjemňovať prechádzku pomedzi bylinky a kvety. Tento materiál nie je vhodný na prístupové cesty vedúce k vchodovým dverám – najmä v daždivom počasí totiž hrozí, že domový prah spolu s vami prekročia aj kúsky drvenej kôry.

Betón môže byť krásny ako drevo. Doskové nášľapné kamene v tvare polmesiaca vo farbe borovice možno kombinovať napríklad s drevom alebo so štrkom, uplatnia sa na terasách, schodiskách a chodníkoch, nie sú však vhodné na príjazdové cesty a parkovacie plochy. Takáto dlažba má drsný povrch a chôdza po nej je bezpečná. (Semmelrock)


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108264


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108258

Z betónových kociek nie je problém vytvoriť napríklad aj takúto hravú kruhovú plochu, ktorá je ideálnym miestom na malé záhradné posedenie. Predpokladom úspechu je veľmi presné plánovanie a dobrý podklad (zhutnená zemina a dlažbové lôžko z drveného alebo ťaženého kameniva). (Best)

Nemáte radi priame línie a pravé uhly? Skúste na vytvorenie kľukatých ciest a oblých plôch použiť štrk. Nie je to ťažké. Treba len vedieť odkiaľ a kam. Toto finančne nenáročné riešenie si však bude vyžadovať pravidelnú údržbu. Rozširovaniu štrkovej cesty do okolia možno zabrániť spevnenými okrajmi, napríklad pomocou tehál, prírodného kameňa alebo drevených obrubníkov.


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108254


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108255

Ak máte malú záhradu či predzáhradku a nechcete ju ešte viac zmenšiť, namiesto priameho chodníka zvoľte nepriame línie – ide o jednoduché riešenie. Zatiaľ čo priama cestička by malý priestor rozbila na ďalšie dve menšie časti, netradičný (trojuholníkový) tvar chodníka umocnený nepravidelnosťou nášľapných kameňov prepožičiava záhrade nápaditosť.

Kombináciou rozličných tvarov a materiálov možno dosiahnuť zaujímavý výsledok. Takéto riešenie si však vyžaduje presný plán, trochu výtvarného citu a nejaké tie zručnosti, inak sa môže stať, že prvotný plán zanikne v zmesi tvarov, farieb a materiálov.


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108250


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108251

Do záhrady s japonským kútikom sú vhodné ploché nášľapné kamene nepravidelných tvarov, pomocou ktorých dosiahnete zaujímavejší efekt. Cesta by mala viesť do oblúka, pričom jednotlivé kamene by mali byť od seba rovnomerne vzdialené.

Vhodnou kombináciou rastlín a tvaru chodníka možno docieliť celkom príjemné optické harašenie. Oblúkové pergoly zakryté bujným porastom popínavých ruží vzbudzujú dojem nekonečnej cesty, ktorý možno umocniť hustou výsadbou pozdĺž chodníka alebo jeho zúžením na konci záhrady.


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108260


Nielen záhrada potrebuje chodníky

108261

Aj betón sa môže zazelenať. Dôkazom je zatrávňovacia betónová dlažba (s otvormi, prípadne škárami, cez ktoré vyrastá trávnik), ktoré je vhodná na spevnenie príjazdových ciest ku garáži alebo na parkovacie plochy. Tu okrem iného treba dodržať správne rozmery: šírka príjazdovej cesty by mala byť minimálne 225 cm, ideálne miery parkovacej plochy (pre osobný automobil) sú 230 × 450 až 500 cm (šírka × dĺžka). (Premac)

Keby sa udeľoval Oscar za imitáciu, betón by ho nabetón získal. Nášľapné betónové dosky imitujúce drevo možno osadiť do trávnatej alebo štrkovej plochy. (Presbeton Nova)

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradné stavby
Tagy: chodník kameň
Zdieľať článok

Diskusia