Ploty – optické predely

30. 10. 2007
Zdieľať

Ochranná funkcia plota v súčasnej záhrade ustupuje a do popredia sa dostáva funkcia pohľadovej izolácie (či už hovoríme o vytvorení súkromia oddelením sa od okolia, alebo o ďalšom funkčnom členení vnútri záhrady).




Ploty – optické predely

111718

Predzáhradky s plotmi alebo so psami?

Vymedzenie záhrady plotom po obvode je väčšinou samozrejmosť, ktorá sa často realizuje ešte pred stavbou domu. Plot v takom prípade plní predovšetkým ochrannú funkciu – materiálom býva zväčša pletivo. Netýka sa to časti plota medzi ulicou a domom. Tá tvorí vstupnú a zároveň aj reprezentatívnu časť záhrady, ktorú vidí každý – od suseda cez poštára až po exekútora. Mali by sme zvoliť stavebne náročnejšie oplotenie, čo štýlovo nadväzuje na architektúru domu a tvorí len symbolický predel, ktorý však jasne vymedzuje verejné a súkromné vlastníctvo. Vytvoriť v tejto časti záhrady izolačnú clonu, ktorá zabráni nežiaducim pohľadom, by bolo vyslovene zlé, hoci aj také prípady sa, žiaľ, vyskytujú.


Ploty – optické predely

111717

Oplotenie predzáhradky má okrem niekedy dosť spornej úlohy architektonicky dopĺňať budovu jedinú skutočnú funkciu – chráni naše rastliny pred neposlušnými psími návštevníkmi (všetci ostatní hranicu pozemku zvyčajne rešpektujú). Predzáhradky bez plotov pôsobia vzdušne a prospievajú vzhľadu celej ulice. Psy si však s obľubou značkujú naše výsadby bez ohľadu na ľudské vlastnícke právo, preto je vhodné otvorenú predzáhradku vyriešiť tak, aby psími návštevami trpela čo najmenej. Nemali by v nej rásť ihličnany a vždyzelené dreviny, ktoré bez každoročnej výmeny listov trpia psím značkovaním viac než opadavé druhy. Naopak, veľa vydržia okrasné trávy, najmä vysoké bambusovité, odolné sú aj opadavé skalníky, dráče či drobnolisté trvalky. Namiesto fľakatého trávnika sú lepšie sypané okruhliaky.


Ploty – optické predely

111719

Obmedziť prístup k chúlostivejším rastlinám môže pomôcť aj ochranná predsadba listnatých opadavých krov a trvaliek. Mali by sme zvážiť aj ponuku nejakého iného miesta vhodného „na označenie“ (napríklad stĺp s poštovou schránkou). No a potom príde na rad časté oplachovanie výsadieb vodou, tolerancia k psím pudom a výchova ich neporiadnych pánov. Zaujímavý môže byť aj tip, ktorý vyskúšal jeden majiteľ otvorenej výsadby – značkovaním ohrozené skalníky postriekal postrekom, ktorý používajú lesníci na ochranu proti ohrýzaniu mladých stromčekov vysokou zverinou. Vraj to zabralo, netuším však, kde sa taký postrek dá zohnať a či je k dispozícii aj jeho bezfarebný variant.

Obvod záhrady

Ako som spomínala, po dokončení stavby domu máme väčšinou záhradu už oplotenú pletivom. Nasťahujeme sa a začneme uvažovať, ako vytvoriť súkromie na vlastnom pozemku. Na to slúžia rozličné druhy pohľadovo izolujúcich plotov, medzi ktoré patria:

  • živé ploty – listnaté, ihličnaté, popínavé (podľa druhu rastlín); tvarované, voľne rastúce (podľa pestovania);
  • neživé – drevo, kov, plast, kameň, betón;
  • kombinácia predošlých dvoch.

Krátko o živých plotoch

Živé ploty sú v záhradách stále obľúbené. Štýlovo sa hodia k akejkoľvek architektúre. Ich výhodou v porovnaní s pevnými plotmi a so stenami je relatívne nízka cena. Najlacnejší a zároveň najmenej priestorovo náročný variant sú bežné popínavé rastliny na plote. Napríklad brečtan bez problémov nastriháme na ktoromkoľvek starom cintoríne. Ak chceme priestor spestriť a rýchlejšie zaplniť, môžeme brečtan doplniť okrasnou fazuľou (letnička, ktorej semienka dostať kúpiť v záhradníctve), čo v priebehu mesiaca bohato obrastie pripravenú oporu.


Ploty – optické predely

111720

Z drevín sú lacnejšie opadavé kry typu vtáčí zob, tavoľník a hrab, ktoré tiež rýchlo rastú. Ak chceme nepriehľadný plot aj v zime, z listnáčov sú vhodné poloopadavé druhy, napríklad vtáčí zob (Ligustrum ovalifolium), hlohyňa (Pyracantha coccinea) a hrab, ktorým síce na jeseň zaschnú listy, ale na kríkoch sa držia až do jari, keď ich vo veľmi krátkom čase nahradia mladé lístky. Tieto dreviny použijeme tam, kde by sa ihličnanom nedarilo (napríklad na rušnej ulici, kde je priveľmi znečistené ovzdušie). Ihličnaté živé ploty sú krásne po celý rok. Sú síce niekoľkonásobne drahšie ako listnáče (ich cena rastie s vekom), ale stále vyjdú lacnejšie ako murovaný alebo kvalitný drevený plot.


Ploty – optické predely

111724

Nevýhoda všetkých živých plotov spočíva v čakacej lehote – môže uplynúť aj niekoľko rokov, kým narastú na požadovanú výšku (k čakaniu treba prirátať aj pravidelnú údržbu tvaru). Zaujímavú optickú izoláciu možno vytvoriť aj pomocou bambusových rohoží pripevnených na plot za kríkmi. Kombinácia rohoží a mladého živého plota je ideálna, pretože rohože doslúžia približne v tom čase, keď živý plot dorastie. Pri voľbe druhu drevín teda vychádzame z bežného vzrastu rastlín – inak si pripravíme zbytočnú prácu s častým strihaním rýchlorastúceho plota, ktorý chceme udržať nízky.

U nás sa tvarované živé ploty vysádzajú z jedného druhu. V Japonsku sa stávajú obľúbenými strihané živé ploty z rôznofarebných drevín, dokonca aj z ihličnanov. A hoci taký plot vyzerá ako farebná mozaika, má svoj nepopierateľný pôvab. Voľba vždy závisí od vkusu majiteľa. Ak použijeme niekoľko druhov s podobným olistením, odlišnosť od jednodruhového ani nezbadáme.

Neživé ploty

Ak zvolíme na izoláciu od okolia neživé materiály, musíme byť pri ich výbere obozretnejší a viac dbať na súlad plota a domu. Môžeme si vybrať z niekoľkých riešení:

  • múriky – s omietkou, betónové alebo keramické tvárnice, kameň, pálené tehly, drevené železničné podvaly;
  • deliace izolačné steny – drevo, bambusové rohože, nepriehľadné sklo, múr, betónové tvárnice, kameň.


Ploty – optické predely

111726

Možností stvárnenia plotov z neživých materiálov je nevyčerpateľné množstvo, preto uvádzam na obrázkoch len zopár príkladov. Najlepšie vynikajú kombinácie živých plotov s neživými, ale v takých prípadoch je ideálne použiť popínavé rastliny.

Predely vnútri záhrady

Je dobré, ak zvážime možnosť vnútorne členiť záhradu. Dôvodov môže byť niekoľko. Z tých funkčných sú to maskovanie nevzhľadného miesta (kompostu, skladovaného materiálu), oddelenie úžitkovej záhrady od obytnej, obmedzenie prístupu psa alebo detí do niektorej časti pozemku, vyčlenenie určitej záhradnej partie na vytvorenie kútika v inom záhradnom štýle (napríklad japonskej záhradky) a podobne.

Dobrým dôvodom na predelenie záhrady môže byť aj odlišná generačná predstava o jej využití, najmä ak v dome žijú aj starí rodičia. K výsadbe stien či stavbe plotov môžu viesť aj čisto kompozičné dôvody. Správne vedeným plotom môžeme záhradu opticky skrátiť či predĺžiť, upútať pozornosť požadovaným smerom alebo len vytvoriť v nej priestor na objavovanie skrytých zákutí, pretože tajomná záhrada láka nielen deti, ale všetky romantické duše.
 


Ploty – optické predely

111723


Ploty – optické predely

111722

Tento netradične poňatý predel slúži najmä tam, kde nepotrebujeme pohľad celkom uzatvoriť, ale len upútať pozornosť na niečo zaujímavé a zároveň zamedziť priechod (napríklad vytvoriť predel medzi detským kútikom a úžitkovou záhradou, obmedziť vstup pre psa).

Jednotvárny múr oživí priechod či priehľad. Ak to susedný pozemok neumožňuje, možno použiť len optický klam – namiesto priechodu upevniť na múr zrkadlo.

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradné stavby
Tagy: oplotenie plot záhrada
Zdieľať článok

Diskusia