Zapustený bazén v 7 krokoch

18. 02. 2020
Zdieľať

Najlepší čas na kúpu bazéna je počas prvých mesiacov roka. Okrem toho, že bazén kúpite výhodnejšie, budete mať navyše aj dostatok času na jeho inštaláciu a sprevádzkovanie. Určite tak nepremeškáte začiatok sezóny a príchod prvých teplých dní vhodných na kúpanie.

1. Dvakrát meraj a raz rež

Pri stavbe bazéna platí toto príslovie dvojnásobne. Nový bazén si človek kupuje raz, maximálne dvakrát za život, preto by sme výberu vhodného typu a jeho umiestneniu na záhrade mali venovať veľkú pozornosť. Vyberte si renomovaného predajcu, ktorý má dlhoročné skúsenosti, vyškolených bazénových špecialistov, je schopný prezentovať sa množstvom realizácií a ponúknuť široký sortiment a škálu služieb. Ideálnym postupom je hneď na začiatku požiadať predajcu o príchod bazénového špecialistu na váš pozemok, aby ste vaše predstavy o bazéne konzultovali priamo na mieste. Rady, ktoré pri tom získate, môžu byť na nezaplatenie. Nejde len o výber bazéna vhodného konkrétne pre váš pozemok (v závislosti na veľkosti a členitosti pozemku, geologickom podloží, výskyte spodnej vody apod.), ale aj o rady týkajúce sa napríklad dopravy, manipulácie alebo uloženia bazéna.     


Monolitnú „vaňu“ keramických či sklokompozitných bazénov niekedy na záhradu pomáha dopraviť žeriav.

zapustené bazény
Mountfield

Monolitnú „vaňu“ keramických či sklokompozitných bazénov niekedy na záhradu pomáha dopraviť žeriav.

2. Výber miesta, vymeranie a výkop

Bazén si zaslúži dostatok súkromia aj slnečného svitu. Všeobecne platí, že ideálne miesto pre umiestnenie bazéna je plocha pri južnej strane domu, ktorú netienia stromy a zároveň je krytá pred zrakmi susedov. V okolí by mala byť len taká zeleň, ktorá produkuje čo najmenej lístia, ihličia a peľu. Ten, kto o bazéne uvažuje, by sa mal hneď na začiatku zamyslieť nad tým, či bude chcieť aj posuvné zastrešenie, ktoré predlžuje kúpaciu sezónu od skorej jari až do jesene, obmedzuje padanie nečistôt do vody a tým aj uľahčuje starostlivosť o bazén a vodu. S ohľadom na pobyt pri bazéne by sme mali počítať so spevnenou odpočinkovou plochou po jeho obvode, kde by mohli byť napríklad ležadlá, stolík s občerstvením a podobne. Ak máte vonkajšiu terasu, môže byť zaujímavé po konzultácii s bazénovým odborníkom bazén s terasou elegantne prepojiť. Vznikne tak ucelená a veľmi atraktívna odpočinková zóna. Nemôžeme zabudnúť ani na napojenie bazéna na potrebné technológie, najmä na strojovňu filtrácie. Jej optimálne umiestnenie a dispozičné riešenie je kľúčové pre budúci komfort obsluhy a celkovú životnosť technologického vybavenia.

3. Uloženie alebo montáž telesa bazéna

Existujú dva základné druhy bazénov. Jedným druhom sú bazény vyrobené ako jeden kus na forme a k zákazníkovi dovezené v podobe monolitnej „vane“ (do tejto skupiny patria sklokompozitné a keramické bazény). Štruktúra stien týchto bazénov tak nie je oslabená žiadnymi spojmi ani zvarmi a zaisťuje veľmi dlhú životnosť. Ďalším druhom sú bazény, ktoré sa montujú priamo na mieste z rozmerovo variabilných panelov (stavebnicové a dizajn-kompozitné bazény). To umožňuje realizovať bazén doslova na mieru  – vybrať rozmery presne pre konkrétnu záhradu alebo zvoliť viacúrovňové dno. Vďaka tomu sú tieto bazény vhodné pre stavbu aj na ťažko prístupných záhradách alebo v interiéri.

Ďalšie čiastkové rozdiely spočívajú aj v nárokoch na stavebnú prípravu. Napríklad pri keramických bazénoch postačí „vystlatie“ výkopu a pripraveného „lôžka“ zo štrku geotextíliou. Sklokompozitné bazény sa ukladajú na betónovú dosku a na jej povrch sa pred uložením bazéna ukladá tvrdený polystyrén. Dizajn-kompozitné a stavebnicové bazény zmontuje na mieste do požadovaného tvaru odborná firma na betónové podložie.  


Stavebnicové bazény radu Mercury sa skladajú zo špeciálnych hrubostenných oceľových panelov so špeciálnym žiarovým pozinkovaním. Vďaka tomu si môžete zvoliť dĺžku aj šírku bazéna rovnako ako hĺbku a viacúrovňový profil dna. Na fotografii model Faro.

zapustené bazény
Mountfield

Stavebnicové bazény radu Mercury sa skladajú zo špeciálnych hrubostenných oceľových panelov so špeciálnym žiarovým pozinkovaním. Vďaka tomu si môžete zvoliť dĺžku aj šírku bazéna rovnako ako hĺbku a viacúrovňový profil dna. Na fotografii model Faro.

4. Obsyp, obetónovanie

Dôležité je oddrenážovanie okolia bazéna. Bazén nie je možné obsypávať priamo vykopaným materiálom (hlinou, ílom a ornicou). Pri keramických bazénoch sa monolitické bazénové teleso v priebehu napúšťania postupne obsypáva zavlhnutou betónovou zmesou. Podobne to prebieha aj pri sklokompozitných bazénoch. Pri stavebnicových a dizajn-kompozitných bazénoch sa po zafixovaní stenových dielcov do betónu bazén obsypáva štrkom alebo izolačným obsypovým materiálom.

5. Napustenie bazéna, napojenie technológií, tlaková skúška

Na umiestnenie pieskovej filtrácie a ďalších technológií nie sú vhodné plastové či iné nádržky, pretože pri nich nie je možné predísť kondenzácii pary, rizikám korózie spojov, zaplaveniu záchytky či iného poškodenia inštalovaných zariadení.

Bazény sa napúšťajú väčšinou postupne počas obetónovania alebo obsypu bazéna a po osadení technológií a montáži filtračného okruhu. Po dokončení tejto montáže požadujte od dodávajúcej firmy vykonanie tlakovej skúšky potrubia a prevádzkovej skúšky bazéna na tesnosť (pozor na bazény, kde tieto skúšky nejde vykonať – v prípade reklamácií nebude možné preukázať chybu výrobcu).


Sklokompozitné bazény radu Coral majú integrované schodisko s protišmykovými nášľapmi. Na fotografii model Gemini.

zapustené bazény
Mountfield

Sklokompozitné bazény radu Coral majú integrované schodisko s protišmykovými nášľapmi. Na fotografii model Gemini.

6. Terasa okolo bazéna

Na vytvorenie elegantného a prakticky riešeného okolia bazéna je možné použiť rôzne povrchy, s výnimkou klzkých. Môžete zvoliť betónovú dlažbu, mrazuvzdornú keramickú dlažbu, prírodný kameň, terasu z drevených alebo tzv. „drevoplastových“ dosiek či kamienkový koberec. Ak budete spolu so stavbou bazéna realizovať aj posuvné zastrešenie bazéna, ktoré vám predĺži kúpaciu sezónu až na sedem mesiacov, treba pozdĺž bazéna prichystať pevný a rovný podklad.


S kamienkovým povrchom získate celistvú plochu bez škár, ktorá má krásny prírodný vzhľad, je mrazuvzdorná, unikátne vodopriepustná, nešmykľavá a je nenáročná na údržbu.

zapustené bazény
Mountfield

S kamienkovým povrchom získate celistvú plochu bez škár, ktorá má krásny prírodný vzhľad, je mrazuvzdorná, unikátne vodopriepustná, nešmykľavá a je nenáročná na údržbu.

7. VIP servis aj pre všetky ďalšie roky

Pri výbere firmy sa pýtajte nielen na to, ako sa vám bude firma venovať počas stavby (solídna spoločnosť k vám počas stavby jazdí tak často, ako je treba, a nepožaduje pritom žiadne ďalšie príplatky), ale aj po stavbe. Lebo nie je nič horšie, než čakať napr. v tropickom lete dlhú dobu na príchod bazénového technika, ktorý potom často rieši len drobnosť. Vyberte si preto takú firmu, ktorá vám zaistí komplexné služby a bude schopná sa v budúcnosti o váš bazén postarať.

Viac informácií nájdete na www.mountfield.sk 

ZDROJ PR článok spoločnosti Mountfield

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: záhradné bazény
Zdieľať článok

Diskusia