Terasy so vzhľadom dreva

11. 05. 2011
Zdieľať

Kto by po nej nezatúžil – krásnej, voňavej, priam lákajúcej dotknúť sa bosou nohou. Ibaže nie je drevo ako drevo a každé si žiada to svoje. Ak si chcete na svoju terasu vybrať ten správny materiál, mali by ste vážiť srdcom aj rozumom.

V zásade môžete mať terasu z tuzemského (respektíve európskeho) dreva – buď mäkkého (zväčša z ihličnanov), alebo tvrdého (väčšinou z listnáčov), prípadne z dreva dovezeného (najmä tropického). Ďalšou možnosťou je takzvané umelé drevo, teda drevoplast (materiál z drevitej múčky a polymérov), prípadne celoplastová náhrada dreva, ktorá prírodný materiál pripomína naozaj len vzhľadom. Okrem vzhľadu a pocitu by ste sa pri rozhodovaní mali dať viesť najmä vlastnosťami toho-ktorého materiálu a prostredím, teda podmienkami, akým bude na terase vystavený. Samozrejme, netreba zabúdať ani na požiadavky na údržbu a  pri rozhodovaní zrejme v neposlednom rade zaváži aj cena.


Terasy so vzhľadom dreva

208748

 

Podľa čoho sa rozhodnúť?

Základnou voľbou je drevo „ozajstné“ alebo „umelé“. V tejto fáze rozhodovania býva doma veselo, pretože ženy zvyčajne volia radšej drevo, ktoré je predsa len krajšie, mäkšie, teplejšie, voňavejšie a istým spôsobom pocitovo príjemnejšie, mužov , na ktorých bedrá padá bremeno zodpovednosti za budúcu údržbu, zas lákajú skôr „umelé drevá“, ktoré sľubujú menej práce. Dobrým zdrojom podrobných informácií môže byť internet, zorientovať sa v ponuke však nebude jednoduché a veľké množstvo údajov vám môže zamotať hlavu. Preto ešte zopár jednoduchých a nezávislých rád:

• Pri voľbe materiálu vychádzajte v prvom rade z daností miesta, na ktorom má terasa vzniknúť.
• Na podlahy krytých terás, teda tam, kde bude relatívne sucho, sú vhodné (a bohato stačia) dobre ošetrené mäkké domáce dreviny. Naopak, na tieto miesta nie je veľmi vhodné tropické drevo – vyrástlo totiž v dažďových pralesoch a v suchu môže praskať.
• Terasa pri bazéne, v ktorom sa používa klasická bazénová chémia, bude najlepšia z drevoplastov – jednak preto, že materiál s mierne umelým vzhľadom sa k umelému prostrediu bazénov štýlovo hodí, jednak preto, že chemicky ošetrená voda zvyčajne rýchlo zničí akékoľvek „ozajstné“ drevo.
• Iná je situácia pri prírodných jazierkach – k mäkkej a chemicky neošetrenej vode v nich je vhodné tropické drevo. (Teda ak to vaše ekologické zmýšľanie dovolí. Ak nie, dobre poslúži aj náš starý dobrý dub či agát).
• Umelé drevá sú výborným materiálom aj na terasy nad zemou, kde sa uplatnia ich technické kvality – majú nosnosť až 450 kg/m2.


Terasa a schodíky z dosiek z Traplastu

Terasa a schodíky z dosiek z Traplastu
Ing. Hana Říhová

Čo to bude stáť?

I keď sa o cene hovorí zvyčajne až nakoniec, pri rozhodovaní zväčša nie je na poslednom mieste. Na získanie približnej predstavy uvádzame orientačné ceny materiálov bez DPH (tými vás zrejme budú lákať predajcovia). Ak však chcete reálne odhadnúť financie potrebné na vybudovanie terasy (teda s DPH, materiálom na podkladový rošt, spojovacím materiálom a prácou), počítajte radšej takmer s ich dvojnásobkom. Orientačné ceny sú teda takéto:
• drevo európske mäkké – asi 20 €/m2 , cena za červený smrek však môže byť aj 35 €/m2, (s tlakovou impregnáciou asi o 3 €/m2 viac),
• drevo tuzemské tvrdé – asi 30 €/m2 ,
• tropické drevá – ceny môžu byť veľmi rôzne, od 30 €/m až po 50 € /m2
• drevoplast („umelé drevo“) – zväčša okolo 57 €/m2 ,
• celoplastová náhrada dreva (Traplast) – 25,86 €/m2 .


Porovnanie vzhľadu umelých (vpredu) a drevených (vzadu) dosiek na jednom mostíku – vľavo drevoplast (dosky Grenadeck, namontované dosť nedbanlivo – bez okrajového zakončenia), vpravo drevo (zrejme zle ošetrené, už so zelenou riasou).

Porovnanie vzhľadu umelých (vpredu) a drevených (vzadu) dosiek na jednom mostíku – vľavo drevoplast (dosky Grenadeck, namontované dosť nedbanlivo – bez okrajového zakončenia), vpravo drevo (zrejme zle ošetrené, už so zelenou riasou).
Ing. Hana Říhová


Ukladanie chodníka z tropického dreva

Ukladanie chodníka z tropického dreva
Ing. Hana Říhová

Čo je čo?

Mäkké domáce drevo (borovica, smrek)

Naše domáce mäkké drevo určené na vonkajšie podlahy sa zväčša predáva ako polotovar, čiže s potrebnými protišmykovými drážkami a tlakovo impregnované. (V špeciálnych komorách sa do dreva vtláčajú roztoky solí, ktoré potom dlhý čas bránia pôsobeniu všetkých škodcov, čím sa výrazne predĺži životnosť dreva). Je vhodné najmä do sucha, teda radšej pod prístrešky, a určite na zdvihnuté rošty, aby sa mohlo vetrať.

Každé drevo je vo vlhku viac či menej šmykľavé – spôsobujú to riasy na jeho povrchu. Okrem zdrsnenia povrchu drážkami môže preto šmykľavosť obmedziť aj ošetrenie algicídnym prostriedkom. Riziko pošmyknutia sa však nedá úplne eliminovať. Preto je najlepšie obmedziť ho premysleným umiestnením drevenej podlahy či terasy – rozhodne by nemala byť na miestach, po ktorých musíte denne prechádzať, napríklad medzi domom a prístupovým chodníkom.


Montáž terasových dosiek Traplast je naozaj jednoduchá.

Montáž terasových dosiek Traplast je naozaj jednoduchá.
Ing. Hana Říhová

Tvrdé domáce drevo (listnáče, najčastejšie dub)

Vyskytuje sa menej často, a tak jeho individuálne zaobstaranie aj ošetrovanie býva zvyčajne spojené s komplikáciami. Z pohľadu ošetrenia (natieranie) a spracovania sa podobá mäkkému drevu, vďaka svojej hustote a tvrdosti je však trvácnejšie. Aj na jeho povrchu sú potrebné drážky, tlaková impregnácia však na rozdiel od mäkkých drevín nie je podmienkou. Ak sa vám ju ale podarí zariadiť, stojí to za to. Pri terasách z tvrdého aj mäkkého dreva je možné (i keď nie časté), že si do bosej nohy zadriete triesku.

Tropické drevá

Ak vám to vaše ekologické cítenie dovolí, môžete si vybrať z pestrej ponuky drevín, ktoré si podľa názvu asi len ťažko predstavíte (červený céder, tík, iroko, kapur, mahagón, meranti, sekvoja, jatoba, ipe, massaranduba, okumé, merbau, bangkirai, cumaru, virgínska borievka a mnohé ďalšie). Aj bez použitia moridiel majú tieto drevá rôzne farby, všetky sú tvrdé a trvácne. V rámci údržby počítajte s pravidelnhými nátermi olejom.

Umelé drevo – drevoplast (napríklad Twinson/Deceuninck, Woodlook a podobne)

I keď ho nájdete pod rôznymi názvami, vždy ide o kombináciu dreva (jemných pilín zväčša z odpadového dreva) a plastu. Optimálny pomer je okolo 60 až 70 % dreva a 30 až 40 % polyméru – zaistí totiž vysokú mieru imitácie dreveného povrchu. Čím viac je polyméru, tým je povrch na pocit aj na pohľad viac plastový.

Drevoplast vzhľadom aj na dotyk pripomína prírodné drevo, povrch je protišmykový a veľmi dobre sa ošetruje. Žiadne triesky v bosých chodidlách tu nehrozia. Odoláva vode (aj chlórovanej), mrazu a škodcom, nepoškodí sa a nezmení vzhľad ani pôsobením UV žiarenia. Vo farebnej škále nájdete v podstate všetky farby zvyčajných drevín (od sivej cez béžovú a okrovú až po hnedé), vždy však v jednoliatej ploche bez farebných prechodov či klasickej kresby dreva. Ak sa rozhodnete investovať do tohto materiálu, počítajte aj s montážou zaškolenou firmou (inak sa bude sľúbená až 25-ročná záruka vzťahovať iba na materiál) a vyberajte z tých kvalitnejších druhov. Nehanbite sa vzorky ovoňať – aj vôňa môže rozhodnúť. Niektoré umelé dosky skutočne voňajú drevom, z iných viac cítiť plasty.

Celoplastová náhrada dreva

Terasové dosky z recyklovaného plastu Traplast uviedla na trh česká firma Transform iba minulý rok (na Slovensku ich predáva dcérska firma Transform Recykling). Tento materiál sa drevu podobá iba vzdialene, sympatické však na ňom je, že je vyrobený čisto len z recyklovaných plastových odpadov – v súčasnosti je to asi ten najekologickejší smer. Skôr než si ho objednáte, zájdite sa naň niekam pozrieť,  mimochodom, rovnako ako na drahé drevoplasty – sú to všetko nové materiály, s ktorými sa treba zoznámiť všetkými zmyslami (vidieť, chytiť aj privoňať). Obrázky a fotografie totiž majú iba obmedzenú vypovedaciu schopnosť.

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradné stavby
Tagy: terasy záhradné sedenie
Zdieľať článok

Diskusia