21. 09. 2005
Zdieľať

Ešte donedávna bol betón najrozšírenejším materiálom na spevnenie chodníkov a prístupových ciest. Potom nasledoval „boom“ zámkovej dlažby – teda opäť betón. Hoci sa dnes do popredia dostávajú aj iné materiály, betónová dlažba sa ešte stále využíva v hojnej miere. Betón láka svojou pevnosťou, trvácnosťou, presnosťou tvarov a farebnosťou. V súčasnosti si možno vybrať z bohatej ponuky betónových výrobkov.

{BRC}

Betónové dlaždice

Vznikli ako lacnejšia náhrada obľúbených kamenných dlažbových kociek. Hodia sa na dláždenie chodníkov a iných zakrivených plôch. Betónová dlažba sa dnes vyrába aj s nerovnými okrajmi, a tak celkom verne napodobňuje staré kamenné kocky.


Betónová dlažba

30246

Špeciálny druh betónovej dlažby predstavuje zámková dlažba, ktorá pôvodne bola určená na dláždenie záťažových plôch – ciest a verejných chodníkov. Vďaka svojej univerzálnosti sa rozšírila i na pozemky rodinných domov – na dláždenie vstupov do garáží a dokonca aj na dlažbu záhradných chodníkov a terás. Pravidelný geometrický tvar zámkovej dlažby však pre záhradu nie je veľmi vyhovujúci. Ak chcete použiť betónovú dlažbu, vyberte si radšej dlažbové kocky alebo platne. Tie sa dajú uložiť do nepravidelných tvarov, ale aj v pravidelnom uložení sa viac hodia do záhrady ako zámková dlažba. Tú možno použiť na vydláždenie príjazdovej cesty ku garáži, pretože dobre roznáša veľký tlak.


Betónová dlažba

30253

Osobitným druhom zámkovej dlažby je zatrávňovacia dlažba. Používa sa na vydláždenie príjazdovej cesty alebo parkovacích miest, ak potrebujete spevniť väčšiu plochu a zároveň chcete zachovať jej zelenú tvár. Na dláždenie plôch, po ktorých sa bude chodiť, ju zásadne nepoužívajte, pretože sa po nej ťažko kráča v topánkach s vysokými opätkami a malým deťom. Betónová dlažba je obľúbená aj pre svoju tvarovú, povrchovú i farebnú rôznorodosť.


Betónová dlažba

30255

Betónové platne

Jedným z variantov betónových dlažbových prvkov sú platne z vymývaného betónu. V súčasnosti trh ponúka už aj platne zo zušľachteného betónu s prímesou žuly alebo dolomitu s jemne vymytou alebo obrúsenou nášľapnou plochou. Platne s povrchovou úpravou pripomínajúcou štruktúru kameňa sú dnes už takmer dokonalé. Kombináciou betónových platní a kameňa možno dosiahnuť veľmi pôsobivý výsledok. Betónové platne sú určené predovšetkým na dláždenie terás.

Uloženie betónovej dlažby


Betónová dlažba

30247

Betónová dlažba sa ukladá s malými medzerami do vrstvy piesku alebo jemnozrnného štrku. Po uložení sa dlažba zhutní vibračným ubíjadlom s gumeným valcom. Po zhutnení sa škáry medzi dlažbovými kockami vyplnia pieskom. Uložená vrstva je okamžite pochôdzna. Betónové platne možno podobne ako dlažbu ukladať do štrkového lôžka, na podkladové platničky. Pri týchto spôsoboch ukladania sa dá dlažba použiť ihneď. Po ukladaní do maltového lôžka sa dlažba nesmie zaťažovať aspoň tri dni.

Kategória: Podlaha, dlažba Záhradné stavby
Tagy: bd betónová dlažba
Zdieľať článok

Diskusia