03. 11. 2005
Zdieľať

U niektorých stavebníkov môže slovko betón vyvolať nie príliš priaznivé reakcie. Určite to spôsobilo aj jeho nadmerné využívanie v minulosti. Vďaka takýmto predsudkom však mnohí prichádzajú o možnosť spoznať jeho modernú tvár. Monotónnosť rokov minulých je totiž dávno preč a dnes je betón určite inšpiratívny. Aj v prípade dlažieb, kde sa prejavuje asi najrozmanitejšie.


Krok za krokom k betónovej dlažbe

33899

Dlažby z betónu môžeme charakterizovať vlastnosťami ako pevnosť, odolnosť, dlhá životnosť či tvárnosť. Viacero materiálov stavebnícka minulosť spred desiatich a viac rokov sprofanovala pre ďalšie generácie stavebníkov. Ale to už je za nami. Farby, povrchová úprava, rôznorodé tvary a rozličné spôsoby spájania ako pozitívne vlastnosti betónu najlepšie vyznejú práve v podobe dlažieb. Je veľa realizácií, o ktorých by sme s presvedčením tvrdili, že betónová dlažba nemôže tak dobre vyzerať. A predsa.

Kde ju môžeme nájsť


Krok za krokom k betónovej dlažbe

33910

Betónovú dlažbu môžeme využiť takmer všade. Moderné technológie úpravy povrchu štiepaním, brúsením, brokovaním, vymývaním alebo pridaním ušľachtilého prírodného kameniva ponúkajú širokú paletu riešení parkovacích plôch, chodníkov či záhradných terás. No a popri estetickej funkcii si tento materiál zachováva vlastnosti, ktorými dominoval vždy. Plochy spevnené betónovou dlažbou sú odolné proti veľkej záťaži, neznehodnocujú sa tak ako pri menej odolných materiáloch, pri dlhom používaní sa charakter dlažby nemení a navyše, ak sa niektoré časti v prípade zámkových dlažieb predsa len poškodia, ich výmena je jednoduchá, pretože sa nemusia vymieňať ako celok.


Krok za krokom k betónovej dlažbe

33896

Parkovacie plochy a príjazdové cesty do garáží sa s betónovými dlažbami takisto veľmi dobre znášajú. Spoľahlivo odvedú dažďovú vodu cez odvodňovacie kanáliky alebo prostredníctvom drenáže. Variabilita betónovej dlažby ponúka aj možnosť spojiť betón s vegetáciou a takéto riešenie najčastejšie vidieť práve na parkoviskách vo forme vegetačných tvárnic, ktoré možno spájať aj s plnou zámkovou dlažbou.

Ako ukladať betónovú dlažbu

Samotné ukladanie nie je až taký zložitý proces, aby ho svojpomocne nezvládol zručný domáci majster. Ak budeme postupovať podľa návodu, ktorý uvádzajú jednotliví výrobcovia, nemusíme sa toho báť. No ak si niekto predsa len netrúfa, stále možno o túto službu požiadať dodávateľa alebo výrobcu.






















Krok za krokom k betónovej dlažbe

33906


Krok za krokom k betónovej dlažbe

33905


Nosná vrstva

Kladie sa na spevnený podklad v nezamŕzajúcej hĺbke zložený z ťaženého kameňa alebo zo štrku so zrnitosťou 32 mm. Po navezení sa musí zhutniť. Hrúbka nosnej vrstvy závisí od miestnych podmienok a predpokladaného zaťaženia. Na ňu sa nanáša jemná vrstva štrku s priemerom zhruba 16 mm, ktorá sa musí dôkladne zhutniť, aby povrch neskôr nesadal.

Dlažbové lôžko

Na vyrovnanú a zhutnenú vrstvu sa nanáša vrstva jemného kameniva s priemerom 4 až 8 mm v rovnomernej hrúbke 3 až 5 cm. Je dobré pripraviť si len takú plochu lôžka, akú možno v daný deň pokryť dlažbou.


Krok za krokom k betónovej dlažbe

33904


Krok za krokom k betónovej dlažbe

33903


Ukladanie dlažby

Dlažba sa začína ukladať v rohu s pravým uhlom, najlepšie v najnižšom bode dláždenej plochy. Postupuje sa vždy od kraja. Rovnomernosť a dodržiavanie línie si môžete kontrolovať pomocou laty alebo šnúry a ukladaná dlažba by mala byť o 1 cm vyššie oproti jej plánovanej úrovni. Pri vibrovaní sa totiž ešte zníži. Zložitejšie obrazce by sa mali ukladať podľa priloženého plánu. Viditeľne poškodené tvarovky by sme nemali používať.

Škárovanie

Položenú dlažbu treba zasypať škárovacím materiálom s priemerom 3 až 4 mm, ktorý by nemal obsahovať jemné prachové častice. Treba dávať pozor na vysoký obsah vápenca, ktorý môže v budúcnosti spôsobiť výkvety.


Krok za krokom k betónovej dlažbe

33902


Krok za krokom k betónovej dlažbe

33907


Vibrovanie

Pred spevnením pomocou vibrácie treba povrch pozametať tak, aby škárovací materiál vypĺňal škáry. Plochu zvibrujeme pozdĺžne i priečne, pričom musí byť suchá. Vibračná platňa musí mať gumenú podložku.

Konečná úprava

Po spevnení celú plochu opäť zasypeme škárovacím materiálom a môžeme ju ihneď používať. Rozsypaný materiál je vhodné nechať na ploche dva až tri týždne a až potom ho povmetať do škár.

Dizajnérsky duch je vítaný


Krok za krokom k betónovej dlažbe

33908

Tvarová a farebná rozmanitosť betónovej dlažby je skutočnou devízou tohto materiálu. Nielenže umožňuje prispôsobiť chodníky, terasy, oddychové zóny či parkoviská samotnej architektúre stavby, ale pri navrhovaní sa môžeme naozaj doslova vyblázniť. Producenti ponúkajú popri klasických tvaroch a farbách aj rôzne inzertá v jednotlivých tvarovkách alebo schopnosť optického klamu položenej dlažby. Tá totiž v priaznivej konštelácii geometrických tvarov môže pôsobiť aj trojrozmerne. Chodníky môžu lemovať farebné pásy, takisto môžeme farebne alebo tvarovo odlíšiť rôzne úrovne terénu, na ktorom bude dlažba, a ak sa nachádzame vo vidieckom prostredí, môžeme použiť dlažbu imitujúcu prírodný materiál.


Krok za krokom k betónovej dlažbe

33898

Samotný betón môže pomocou špeciálnych technológií získať patinu, ktorá je žiadaná napríklad pri historických objektoch. Ďalšou možnosťou je vymývanie, pričom betónová dlažba získava na povrchu príjemný vzhľad a prírodné materiály, z ktorých sa skladá, ukážu sa v plnej kráse. Možností je skutočne veľa, preto je dobré, ak máme svoju predstavu, a ak ju dokážeme nejakým spôsobom vizuálne stvárniť. Potom by mala nasledovať konzultácia s odborníkmi o vhodných tvaroch, farbách a spôsobe uloženia a dizajnérsky duch môže dostať priestor na prejavenie sa. Kreativite sa medze nekladú a okolie našich domov predsa neodmysliteľne patrí k celkovému architektonickému vzhľadu. Nuž a pridaná hodnota v podobe pútavej a estetickej dlažby z betónu je len a len plusom.

Ešte ste sa nerozhodli?


Krok za krokom k betónovej dlažbe

33901

Tak potom skúste odfotiť svoj dom spolu s miestom, kde chcete umiestniť novú dlažbu, spojte sa s odborníkmi v spoločnosti, ktorú ste si vybrali, a pomocou počítačových programov si môžete nechať pred definitívnym rozhodnutím svoju novú dlažbu nasimulovať. Uvidíte, aký tvar bude najvhodnejší, aká farebná kombinácia a vzor budú najlepšie ladiť s fasádou či okolitou záhradou a ľahšie sa vám bude rozhodovať, či použijete zámkovú dlažbu alebo betónové platne. No a okrem toho profesionáli vám poradia aj v ostatných veciach tak, aby aj užívanie bolo v budúcnosti bezproblémové.

Takže predsudky a mýty sprevádzajúce estetické a úžitkové vlastnosti betónu skutočne môžete pustiť z hlavy. Je to stále moderný materiál, ktorý sa oplatí využiť.

Kategória: Podlaha, dlažba Záhradné stavby
Tagy: betónová dlažba krok postup Urob si sám
Zdieľať článok

Diskusia