Na čom si posedieť na terase, či záhrade?

09. 06. 2011
Zdieľať

Len málo vecí na tomto svete je príjemnejších, ako posedieť si v teplých letných dňoch vonku na záhrade, terase alebo tichej pláži a vychutnávať si hrejivé slnečné lúče. Jemný vánok šíri vôňu kvetov a čerstvo pokosenej trávy či mora a vy sa dáte ukolísať sladkým spevom slávika alebo šumom vĺn obmývajúcich vaše nohy. Ak pri tom sedíte v pohodlnom záhradnom kresle, zážitok je o to príjemnejší.

Podľa Stephena Woodhamsa by okrasná záhrada nemala byť len akýmsi rozšírením jedálne alebo obytného priestoru. Má byť akousi svätyňou, kam chodíme meditovať a naberať silu, alebo môže byť energickým a vibrujúcim miestom na aktívny oddych.

Na vytvorenie dobrej atmosféry v záhrade prispieva nielen množstvo správne zvolených rastlín lahodiacich oku, ale, samozrejme, aj zaujímavé materiály a nábytok, ktorý do záhrady určite patrí.

Či už bude slúžiť na stolovanie, alebo na odpočinok, mal by byť pohodlný a stabilný. Jeho konštrukcia môže byť pevná i skladacia, ale pri výbere si musíte uvedomiť, či bude na záhrade umiestnený celoročne, alebo ho budete používať sezónne a na zimu bude uložený vnútri.  

Aký materiál si zvolíte, záleží len na tom, čo vám je bližšie. Niekomu vyhovuje viac atmosféra stredomoria a cíti, že potrebuje mať okolo seba vôňu dreva, iný má rád dokonalý dizajn v chladnom kove.

Drevený nábytok


Na čom si posedieť na terase, či záhrade?

140393

Drevo má pôvod v prírode a spomedzi všetkých materiálov sa prírodnému prostrediu dokáže prispôsobiť najlepšie. Na Slovensku má upotrebenie dreva hlboko zakorenenú tradíciu. Z domácich drevín je na záhradný nábytok najvhodnejší agát, ktorého životnosť je približne desať rokov, alebo dub so životnosťou štyri až šesť rokov. Najčastejšie sa však na výrobu záhradného nábytku používa smrekové drevo, ktoré je z hľadiska ceny najdostupnejšie. Všetky naše domáce dreviny treba v exteriéri ošetriť ochranným náterom alebo hĺbkovou impregnáciou.

Záhradný nábytok z exotického dreva

V ostatných rokoch si aj na Slovensku získava čoraz väčšiu obľubu záhradný nábytok z exotických drevín, ktoré vďaka svojim vynikajúcim vlastnostiam najlepšie odolávajú vlhkosti i tepelným zmenám.

Bangkirai je obchodný názov pre drevinu Shorea leavis, pochádzajúcu z Indonézie. Nábytok z tohto dreva má životnosť dvadsať až tridsať rokov a nepotrebuje nijakú chemickú ochranu. Je neuveriteľne odolný proti hnilobe, rastu húb a škodcom. Hnedá farba tohto dreveného nábytku sa postupne mení na striebrosivú.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tík je bežný názov pre Tectona Grandis z rodu Verbenaceae, ktorý pochádza z Indie, Barmy a Thajska. Strom rastie do výšky 46 m a má pevný kmeň. Tíkové drevo bolo známe už v skorom staroveku ako cenný artikel pre svoju dlhovekosť a odolnosť proti vplyvu nepriaznivého počasia. V Indii sa našli dokonca 200 rokov staré nepoškodené kúsky tohto dreva.

 


Na čom si posedieť na terase, či záhrade?

108830


Na čom si posedieť na terase, či záhrade?

108831

Kruhová lavica z tíkového dreva umožní oddych v tieni stromu. (PMPstav)

Lavica pre dvoch aj s príručným stolíkom je vyrobená z tíkového dreva. Praktické a šarmantné riešenie. (PMPstav)

Už od stredoveku je tíkové drevo jedným z najznámejších a najcennejších stavebných driev na svete, ktoré sa používa na stavbu lodí, hrádzí či mostov. V 19. storočí sa v Číne začalo využívať aj na výrobu nábytku. Dá sa ľahko spracovať a je veľmi žiadané pre výbornú odolnosť proti hnilobe. Má nádhernú farbu – od olivovej cez žltostosivú až po svetlohnedú.

Tík je bohatý na prírodné oleje, ktoré umožňujú jeho využitie v akýchkoľvek poveternostných podmienkach. A hoci tak ako každý iný prírodný materiál reaguje na poveternostné vplyvy, drobné trhlinky, ktoré sa môžu objaviť ako výsledok tohto procesu, nemajú na kvalitu dreva vplyv. Nemusí sa ošetrovať proti hnilobe. Časom drevo zmení odtieň na striebrosivý bez toho, aby stratilo na svojej kvalite.
 


Na čom si posedieť na terase, či záhrade?

108825


Na čom si posedieť na terase, či záhrade?

108819

Polohovateľné nízke tíkové kreslá Pergolatek s podnožkami spojené stolíkom a doplnené nízkym stolíkom sú ideálnym a trendovým doplnkom k bazénu. (Balnea Regia)

Praktický a zároveň efektne romantický je skladací záhradný nábytok z tíkového dreva v kombinácii s ohýbaným železom. (Balnea Regia)

Plastový nábytok

Nábytok z polypropylénu je obľúbený pre svoju vysokú odolnosť proti nepriaznivému počasiu. Má vysokú životnosť, pritom si zachováva svoju pôvodnú farbu a tvar. Keďže je aj ľahký, môžeme ho jednoducho prenášať na miesto, ktoré potrebujeme. A vyrába sa už aj pekný plastový nábytok, ktorého krivky a línie sa zrodili v popredných dizajnérskych ateliéroch.


Na čom si posedieť na terase, či záhrade?

82583

Nový materiál v rodine plastového záhradného nábytku je vyfukovaný polypropylén, ktorý nepodlieha atmosferickým zmenám a má prakticky nezničiteľnú farbu.


Na čom si posedieť na terase, či záhrade?

108828


Na čom si posedieť na terase, či záhrade?

108826

Kreslo Sillon z kolekcie NA XEMENA EXTERIOR, z anodizovaného hliníka a polyetylénu, má krásny čistý dizajn a je určené do exteriérov s nádychom luxusu budúcnosti. (dizajn Ramon Esteve, Gandia Blasco, TriForm Galery)

Bubble Club je gauč na terasu či k bazénu. Nadšenci extravagancie musia pri pohľade na túto záhradnú sedačku podskočiť od radosti. (Dizajn Philippe Starck, Kartel, Konsepti)

Kovový nábytok


Na čom si posedieť na terase, či záhrade?

25177

V súčasnosti sa na na výrobu záhradného nábytku najčastejšie používa odliaty nehrdzavejúci hliník. Tento materiál plne korešponduje s dizajnom štýlu high-tech a práve tu sa aj najviac využíva. Má vysokú životnosť s maximálnou odolnosťou proti hrdzaveniu. Odoláva slnku, daždi i snehu a znáša extrémne vysoké i nízke teploty. Pri relatívne nízkej hmotnosti je pevný a prispôsobený i ťažším hmotnostným kategóriám.

Stále obľúbený a veľmi trvácny a rokmi overený materiál je liatina. Je pomerne ťažká ale môžete si byť istí, že nábytok z nej vietor len tak ľahko neprevrhne a neodfúkne.

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradné stavby Záhradný nábytok
Tagy: záhrada záhradný nábytok
Zdieľať článok

Diskusia