Záhradný nábytok ako inšpirácia

25. 02. 2008
Zdieľať

Relaxovanie, či doslova „bývanie“ vo vonkajších priestoroch, ako sú terasy, átriá, záhrady a parky, je čoraz obľúbenejšie, preto ani dizajnérom vonkajšieho nábytku nie sú cudzie módne trendy. Tí prichádzajú na trh s čoraz vycibrenejším nábytkom a doplnkami s pestrou škálou funkcií a materiálov.



V súčasnosti je na trhu dostupné široké spektrum záhradného nábytku s rozmanitým tvaroslovím a dizajnom, ktorý dokáže vhodne doplniť každý architektonický štýl záhrady. „Aj klasickú záhradu viac obohatí a skultivuje kvalitný výrobok s moderným dizajnom než lacná replika v pseudohistorickom štýle,“ hovorí David Karásek, dizajnér vonkajšieho nábytku. Pri výbere je dôležité myslieť na prípadné neskoršie dokúpenie nábytku – po dlhšom čase ho v rovnakom farebnom odtieni či vyhotovení dodá len dobrý výrobca. Dôkazom, že originálne nápady si v súčasnosti nachádzajú nadšenú klientelu, je čoraz častejšie zaraďovanie odvážnych, nekonvenčných návrhov dizajnérov do bežnej produkcie a ponuky na trhu.
 


Záhradný nábytok ako inšpirácia

125302


Záhradný nábytok ako inšpirácia

125301

Zostava BISTROT – hliník a drevo (dizajn: Radek Hegmon, David Karásek)

Zostava RADIUM – oceľový plech, drevo (dizajn: Radek Hegmon, David Karásek)

Široká škála možností

Tak ako interiérový aj exteriérový nábytok slúži na oddych, stolovanie a servírovanie. Aj tu je preto široký výber rozličných druhov sedacieho a stolového nábytku. Na stolovanie v záhrade sú vhodné jedálenské stoly s výškou 72 až 73 cm a stoličky s nižšími operadlami bez područiek – zaberú menší priestor a ľahšie sa s nimi manipuluje. Na posedenia pri káve sú ideálne nižšie kreslá s područkami a stolíky s menšou plochou plátu. Čoraz viac obľúbeným typom záhradného nábytku sú komfortné oddychové kreslá s väčším sklonom operadla, ležadlá na slnenie a zariadenie priestoru okolo bazénu. Na miesta v záhrade s peknou vyhliadkou alebo intímnejším či menším priestorom je ideálne použiť solitérne kusy – lavice a lavičky, najlepšie s operadlom, ktoré poskytuje viac pohodlia pri dlhodobejšom sedení, čítaní a podobne. Ak treba priestor vybaviť väčším počtom kusov, možno siahnuť po ucelených modelových radoch – súpravách. Tie vytvoria úhľadný a harmonický celok.
 


Záhradný nábytok ako inšpirácia

125303


Záhradný nábytok ako inšpirácia

125307

Ležadlo ALVA – drevo a hliníková konštrukcia (dizajn: Radek Hegmon, David Karásek)

Lavička VERA (dizajn: Radek Hegmon, David Karásek)


Záhradný nábytok ako inšpirácia

125306

Zostava AXIS (dizajn: Radek Hegmon, David Karásek)

Doplnky

Dobrí výrobcovia ponúkajú k nábytku aj textilné doplnky, ako sú sedáky či vankúše v rozličných dezénoch a farbách. Medzi špecializované doplnky určené na používanie vo vonkajších priestoroch patria rôzne typy hojdačiek a sietí, ďalej servírovacie a odkladacie stolíky (spravidla na kolieskach), ktoré sú dobrými pomocníkmi pri grilovaní či servírovaní jedál, ako aj slnečníky, popolníky a vo väčších záhradách i pitné fontánky, koše na odpadky, stojany na bicykle alebo boxy na odkladanie náradia. Špecializovanú kategóriu zariadenia vonkajších priestorov tvorí vybavenie pre deti a ich pohybové aktivity.


Záhradný nábytok ako inšpirácia

125305

Materiálové a konštrukčné vlastnosti

Musia zodpovedať špecifickým nárokom používania nábytku vo vonkajšom prostredí. Aký by mal teda byť záhradný nábytok? Pevný a stabilný, odolný proti poveternostným vplyvom, musí sa dať ľahko udržiavať a v ideálnom prípade aj stohovať, aby nevyžadoval na uskladnenie mimo sezóny veľa priestoru. „Okrem kvality materiálu a povrchovej úpravy si treba pri kúpe záhradného nábytku všímať jeho ergonomické parametre. Tie musia užívateľovi zabezpečiť pri chvíľach oddychu náležitý komfort.

Neodporúčam kupovať sedací nábytok do záhrad bez osobného vyskúšania,“ dodáva Ing. Aleš Bakoš zo spoločnosti skcité. Kvalitný záhradný nábytok odolný proti vonkajším poveternostným vplyvom sa vyhotovuje z materiálov, ktoré sú na tento účel najvhodnejšie: pozinkovaná alebo vypaľovacím lakom upravená oceľ, hliník, tvrdé (dub) a tropické (tík) dreviny či aktuálny moderný materiál – vysokotlakový laminát HPL s pestrou a svetlostálou farebnosťou. Pri výbere zariadenia do akéhokoľvek vonkajšieho priestoru sa určite oplatí staviť na ponuku seriózneho výrobcu a radu fundovaného záhradného či interiérového architekta.

Možnosť oboznámiť sa s inšpiratívnymi novinkami v oblasti moderného, originálneho a praktického nábytkového vybavenia záhrad ponúkli viaceré podujatia tohtoročného bratislavského festivalu DESIGN DAYS 2007. Na snímkach predstavujeme najzaujímavejšie z exponátov – všetky modely vytvorené podľa návrhov popredných českých dizajnérov sú dostupné na trhu.

Kategória: Dizajn Záhrada a exteriér Záhradný nábytok
Tagy: lavička relax záhrada
Zdieľať článok

Diskusia