27. 02. 2006
Zdieľať

Už koncom februára sa záhrada začína prebúdzať zo zimného spánku do novej sezóny. Spolu s hrejivými slnečnými lúčmi zaplaví prebúdzajúcu sa záhradu množstvo rozkvitajúcich cibuľovín. Tento malý zázrak prírody je ešte intenzívnejší počas slnečných dní, keď sa topia posledné zvyšky snehu. Prvé cibuľoviny a kvitnúce trvalky zároveň ohlasujú príchod jari.

Kvety prvých jarných cibuľovín, ktoré ešte vykukujú spod snehovej prikrývky, sa neskôr nádherne prelínajú so zeleňou rašiacich listov trvaliek a okrasných drevín. Najkrajšie pohľady v okrasných záhradách ukrývajú najmä slnečné miesta. Tu vynikne nielen sýta farba jarných kvetov, ale aj ich obdivuhodná štruktúra. Krehké a vzácne kvety jari sú často ukryté v minuloročných tlejúcich listoch pod ochranou vyšších drevín a krov, ktoré ešte nemajú nové listy. Ak sú vysadené v skupinkách v trávnikoch, vyzerajú veľmi pôvabne. Viacfarebný jarný voňavý koberec sa však v plnej kráse ukáže až po niekoľkých rokoch. Z prvých jarných kvietkov sa môžete tešiť aj na balkóne alebo terase. Cibuľoviny totiž dobre rastú aj v rôznych vegetačných nádobách.

Kvitnúci sneh


Jarní nedočkavci

46766

Ako prvé rozkvitajú v záhradách vo februári snežienky. Tento rod zahŕňa až pätnásť druhov. Vzácne kvety snežienok elegantne prevísajú nad topiacim sa snehom a šíria okolo seba typickú vôňu. V našich záhradách možno nájsť až tri druhy. Prvá rozkvitá snežienka elvezská (Galanthus elwesii) so širšími listami a takmer guľovitými kvetmi s dlhými okvetnými lístkami. Okrem kvetov sú dekoratívne aj modrozelené listy tohto druhu. Po nej rozkvitá najznámejšia snežienka jarná (Galanthus nivalis), ktorá je obľúbená v okrasných záhradách najmä preto, že po čase vytvára – na rozdiel od predchádzajúceho druhu – pôsobivé kvitnúce skupinky. Tie vynikajú najmä v prírodne ladených záhradách a pod skupinami krov, prípadne pod staršími stromami a na okraji kvetinových záhonov.


Jarní nedočkavci

46767

V poslednom období sa do našich záhrad dostali atraktívne kultivary s poloplnými a plnými kvetmi „Flore Pleno” a „Lady Elphinstone”. Nakoniec rozkvitá snežienka riasnatá (Galanthus plicatus) s pomerne veľkými listami a kvetmi. Snežienky však nie sú len doménou záhrad, možno ich pestovať aj v nádobách buď samostatne, alebo spolu s inými prvými jarnými cibuľovinami a trvalkami. Snežienke podobná je vo voľnej prírode chránená bleduľa jarná (Leucojum vernum). V záhradách sa pestujú rôzne krížence, pričom mnohé sú okrem kvetov zaujímavé aj svetlozelenými lesklými listami.

Tavolíny, modravky a puškínie


Jarní nedočkavci

46764

Svietivožlté kvety tavolínov zimných (Eranthis hyemalis) vnášajú koncom februára a začiatkom marca do záhrad optimistickú náladu. Lesklé, kalichovité kvety, často vyčnievajúce z posledného snehu, sú totiž najkrajšie počas slnečných dní. Po odkvitnutí rastlinu zatraktívňujú aj zaujímavé delené listy a až po ich odumretí sa tavolín uchýli do hľuznatého podzemku, aby opäť čakal na nasledujúcu sezónu. Tavolíny najlepšie rastú na slnku, pretože len to im umožní vyniknúť v plnej kráse. Nemali by sa vysádzať do susedstva agresívnych pôdopokryvných rastlín, ako sú brečtan alebo zimozeleň. Tie by mohli tavolíny úplne zlikvidovať. Medzi menej pestované a nenáročné jarné cibuľoviny patria modravky žiarivé (Chionodoxa luciliae). Nežné kvety hviezdicovitého tvaru visia na krehkých stonkách. Kvety sú najčastejšie bledomodré, ale aj biele (kultivar „Alba”) a zriedkavo ružové (kultivar „Rosea”). Modravky sú nádherné po niekoľkých rokoch, keď vytvoria bohato kvitnúce skupinky. Táto okrasná rastlina je ideálna najmä do vidieckych záhrad a podobne ako snežienky dobre rastie aj ako podrast pod starými stromami.


Jarní nedočkavci

46762

V záhrade možno umiestniť aj puškínie (Puschkinia sciloides). Tie môžu vyniknúť aj v skalke, rozľahlých trávnatých plochách, v nádobách, prípadne na vresovisku. Kvety puškínií vyrastajú z malých cibuliek buď jednotlivo, alebo v strapcoch a najčastejšie sú bledomodrej farby. Rovnako ako snežienky, tavolíny a modravky, aj puškínie sa rýchlo rozrastajú samovýsevom do okolia, alebo im možno pomôcť delením po odkvitnutí. Netreba zabúdať, že po trávniku s vysadenými cibuľovinami by sa nemalo chodiť, inak hrozí poškodenie krehkých kvetných pukov.

Vo farbe oblohy


Jarní nedočkavci

46765

V prvých jarných mesiacoch rozžiaria záhradu najmä kvety vo farbách slnečných lúčov. Vzácnym hosťom v jarnej záhrade sú však aj cibuľoviny a trvalky s kvetmi modrých a fialových odtieňov. V jarnej záhrade pôsobia čarovne kvety prvých jarných krokusov. Levanduľovo modré až bledofialové voňavé kvety šafranu Tomasiniho (Crocus tommasinianus) rozkvitajú už v polovici februára, ale najkrajšie sú v marci. Lepšie vyniknú v skupinách v trávniku a v skalke, prípadne pod kvitnúcimi okrasnými krami. Atraktívne sú aj rôzne veľkokveté kultivary šafranov (Crocus x hybrid), ktoré rozkvitajú v priebehu celého marca. Jarnú romantiku vnáša do záhrady aj kvitnúci pečeňovník trojlaločný (Hepatica nobilis), ktorý je okrem množstva fialových kvetov zaujímavý aj vďaka tvarovo netradičným kožovitým listom. Pastvou pre oči sú aj plnokveté kultivary „Plena”, „Rubra Plena” a „Alba Plena”.


Jarní nedočkavci

46763

Len 15 cm vysoká veternica pôvabná (Anemone blanda) vytvára pod vyššími drevinami bohato kvitnúce koberce bledomodrých, fialových, ale aj ružových kvetov. Okúzľujúci je aj bielo kvitnúci kultivar „White Splendour”. Porast veterníc je každoročne krajší. Podobne ako iné na jar kvitnúce cibuľoviny, aj veternice vyžadujú humóznu pôdu. To je predpoklad úspešného rozširovania a vytvárania bohato kvitnúcich kobercov. Kúzelným klenotom jarnej záhrady je aj neprehliadnuteľný kosatček sieťkovaný (Iris reticulata). Svietivomodré kvety vyrastajú spolu s tenkými listami z podlhovastej cibuľe. Najkrajší je kultivar „Edward” alebo „Joyce”. Privilegovaným miestom pre skupinku týchto cibuľovín sú skalky a všetky nápadné miesta v záhrade. Aj túto cibuľovinu možno pestovať v nádobách a po odkvitnutí ju presadiť do záhrady. Snežienky ohlásili začiatok sezóny. Pestrofarebný karneval kvetín sa tak v záhrade práve začal.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: cibuľoviny kvetiny kvety záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia