Tip na úzku predzáhradku alebo ako sa z Popolušky stala princezná

12. 05. 2006
Zdieľať

Hovorí sa, že oči sú okná do duše – tomu, kto vie čítať, prezradia veľa... podobne ako predzáhradka o zvyšku záhrady a jej majiteľoch. Ako však docieliť, aby úzky, dlhý a na prvý pohľad nezaujímavý kus zeme, vedúci k domu, vítal každého návštevníka a uvádzal ho do úžasu? Jednoducho – stačí dobrý nápad a trochu trpezlivosti...


Tip na úzku predzáhradku alebo ako sa z Popolušky stala princezná

53785
Mária Vargová

Majitelia tejto predzáhradky to veru nemali jednoduché. Okrem toho, že pozemok, na ktorom je vybudovaná, je nezvyčajne dlhý a úzky, je navyše aj mierne svahovitý. A akoby to nestačilo, hlinitopiesočnatá, miestami až kamenistá pôda neposkytuje ideálne podmienky na pestovanie väčšiny rastlín. Ako sa neskôr ukázalo, pri plánovaní a záhradných prácach mal každý prvok svoj význam: zem, dlažba, osvetlenie, rastliny aj plot.



Tip na úzku predzáhradku alebo ako sa z Popolušky stala princezná

53787
Mária Vargová

Cestička – brána k domu

V prvom rade sa majitelia museli popasovať so svahovitým terénom. Aby dažďová voda neodplavovala zem a prístup k domu bol pohodlnejší, vybudovali široký terasovitý chodník s viacerými schodmi. A aby cestička vedúca k domu nebola dlhá, nudná a nepôsobila neprívetivo, na jej vydláždenie použili betónovú zatrávňovaciu dlažbu, ktorú vsadili do zeme. Táto dlažba je ideálna na spevnenie väčšej plochy. Jej sivosť oživujú počas sezóny trsy trávy vyrastajúce z otvorov. Úzke pásy záhonov spevnili veľkými kameňmi.






Tipy z praxe:



  • Základom úspechu je dobrý plán. Pred začatím prác si nakreslite na štvorcový papier záhradný plánik, do ktorého si zakreslíte svoje návrhy. Inšpiráciu môžete načerpať aj prechádzkou po okolí.
  • Chodník v predzáhradke by mal byť vždy bezpečný, pevný, dostatočne široký a schodný. Preto nepodceňujte výber kvalitnej dlažby.
  • Dlhú a úzku predzáhradku možno zaobliť kľukatou cestičkou, ktorá zároveň podvedome prebúdza v návštevníkovi zvedavosť.
  • Pri vysádzaní sa nebojte experimentovať a skúšajte viaceré rastlinné druhy, nakoniec určite nájdete zopár favoritov do vašej predzáhradky. Ak sa nejakej rastlinke nebude dariť, nahraďte ju inou.
  • Drevené ploty môžu pôsobiť ťažko, keď už, tak zvoľte zvislé priehľadné delenie.



Tip na úzku predzáhradku alebo ako sa z Popolušky stala princezná

53784
Mária Vargová

Ako na neúrodnú pôdu

Neúrodnú pôdu v predzáhradke môžete buď kompletne vymeniť za novú, alebo sa jej prispôsobiť výberom vhodných rastlín. Majitelia tejto predzáhradky sa najskôr rozhodli pre druhú možnosť. Po viacerých nevydarených pokusoch dopestovať na tomto kúsku zeme niektoré rastliny sa tu nakoniec udomácnili skalničky, ktorým vyhovujú podmienky kamenistej pôdy. Časom – dopĺňaním kvalitnejšej zeminy a pravidelným prihnojovaním – sa začalo dariť aj ďalším kvetom. Na jar predzáhradku krášlia bergénie, narcisy, ružové a biele hyacinty, krémové prvosienky a lievikovitými modrými kvetmi ju dekoruje aj horec. Cesta k domu vďaka tejto farebnej pestrosti nepôsobí jednotvárne. Od apríla až do júna sú v plnom kvete skalničky.


Tip na úzku predzáhradku alebo ako sa z Popolušky stala princezná

53786
Mária Vargová

Medzi najkrajšie patrí tarica skalná (Alyssum saxatile). Svojimi drobnými žltými kvetmi kontrastuje s niektorými cibuľovinami, napríklad s modricou nebadanou (Muscari neglectum) alebo s červenými a oranžovými tulipánmi. To stále nie je všetko. Celkový dojem zjemňujú modrými kvetmi nezábudky, ružovými pakost, bielymi veternica lesná, iberka skalná či rožec plstnatý. Záhradnú paletu dotvárajú kosatce. S príchodom leta sa prebúdzajú aj šípové ruže, modré a biele zvončeky a niekoľko ďalších nenáročných letničiek vysadených pri cestičke vedúcej k domu.



Tip na úzku predzáhradku alebo ako sa z Popolušky stala princezná

53788
Mária Vargová

Osvetlenie a plot

Nízke záhradné svietidlá s guľatými tienidlami tu plnia dve funkcie – osvetľujú cestu a zároveň pôsobia ako dekorácia. Plot v tomto prípade zostal bez odevu. Pôsobí tak vzdušne a prirodzene. Nevhodným riešením by bol aj nízky živý plot či vysoké dreviny vysadené po okrajoch, ktoré by predzáhradku ešte viac zmenšovali.



Kategória: Nezaradené
Tagy: predzáhradka Váš tip záhrada
Zdieľať článok

Diskusia