Apríl v záhrade

02. 04. 2007
Zdieľať

V apríli sa začína náročná, ale zato fascinujúca záhradná sezóna. Ak máte skalku, mali by ste jej v tomto mesiaci venovať čo najviac pozornosti – odstrániť suché a poškodené rastliny, upevniť uvoľnené kamene, dosypať substrát a vysadiť nové skalničky. Môžete začať sadiť vždyzelené listnaté aj ihličnaté dreviny, okrasné trávy a trvalky (ak majú veľké trsy, vykopte ich, rozdeľte a znova vysaďte alebo podarujte susedom). Je najvyšší čas na prípravu záhonov, do ktorých budete neskôr vysievať letničky, bylinky a zeleninu. Nezabudnite vyčistiť jazierko od suchých a odumretých rastlín. V apríli môžete vysádzať ľalie a gladioly.

Rastlina mesiaca:


Apríl v záhrade

86308

Majestátne magnólie

Magnólie patria medzi najstaršie kvitnúce rastliny na zemi. Na jar sú ozajstnými klenotmi v záhrade. Kvitnú pred pučaním listov, vtedy sú miskovité kvety neprehliadnuteľné. Ako prvá kvitne bielymi kvetmi magnólia hviezdokvetá (Magnolia stellata). Dorastá len do troch metrov, takže je vhodná aj do menších záhrad. Magnólia Soulangova (Magnolia x soulangiana) je ďalšou adeptkou na kvitnutie. Je vyššia – dorastá až do výšky päť metrov. Má nádherné ružové alebo biele kvety. Magnólie sú pomaly rastúce stromy. Obľubujú slnečné miesto (inak kvety spáli mráz), mierne vlhkú a mierne kyslú priepustnú pôdu s obsahom humusu. Vysádzajú sa na jar s koreňovým balom. Môžete ich využiť ako solitéry, ale vyniknú aj v skupine iných okrasných drevín kvitnúcich na jar.

Záhrada:


Apríl v záhrade

86310

Popýšte sa ukážkovým trávnikom

Bohatý zelený trávnik nie je len záležitosťou častého kosenia. Ak chcete mať dokonalý trávnik počas sezóny, už teraz treba začať s jeho údržbou. V prvom rade ho očistite od rastlinných zvyškov, zoschnutej trávy a zimného odpadu. Môžete aplikovať aj prípravok na ničenie machu. Veľmi dôležité pre dokonalý vzhľad zeleného koberca je aj prevzdušnenie (ostré hroty hrabieľ alebo špeciálneho zariadenia prenikajú do vrchnej vrstvy pôdy a umožňujú koreňom lepšie dýchať) a prihnojenie špeciálnym hnojivom, prípadne preosiatym kompostom. Ostrým nožom nezabudnite zarovnať okraje trávnika a dosiať prázdne miesta. Začať môžete aj s kosením, ale nôž kosačky treba nastaviť vyššie. V apríli si môžete založiť aj úplne nový trávnik.


Apríl v záhrade

86311

Balkóny a terasy:
Vysaďte si balkóny

Po zime balkóny a terasy pôsobia smutno. Keď sa oteplí, vysaďte si sem zaujímavé pestrofarebné a voňavé rastliny, ktoré tu môžete ponechať, až kým začnete so sadením letničiek. Počas jarných mesiacov môžu balkóny dekorovať kvitnúce cibuľoviny (tulipány, narcisy, hyacinty, šafrany, modrice), dvojročky (sirôtky, cheirant, nezábudky, sedmokrásky) či kvitnúce okrasné kry (dulovec, zanovätník, lykovec). Týmto jarným klenotom sa bude dariť v čerstvej zemine bohatej na humus a v priestrannej nádobe. Rastliny zalievajte podľa potreby, dôležité je, aby bol substrát vždy mierne vlhký.

Interiér:


Apríl v záhrade

86312

Ako pestovať izbové bambusy

Izbový bambus je ideálna rastlina na parapetové dosky. Dobre sa mu bude dariť v kuchyni, obývacej izbe a kúpeľni. Potrebuje dostatok svetla a tepla, najlepšie rastie pri teplote 23 ºC, v zime sa mu darí pri 16 až 18 ºC. Izbový bambus vyžaduje pravidelnú zálievku (substrát by nemal nikdy úplne preschnúť ani byť premokrený) a časté prihnojovanie (viaczložkovým hnojivom pre izbové rastliny okrasné listom). Táto rastlina si potrpí aj na vyššiu vzdušnú vlhkosť, preto jej listy kropte vlažnou vodou, najlepšie každý deň.


Apríl v záhrade

86313

Floristika: Kvitnúce konáriky

V kvetinárstvach môžete teraz objaviť okrem voňavých frézií, narcisov a tulipánov aj narýchlené vetvičky okrasných krov (orgován, čerešňa, sakura, mandľa). A ako sa tešiť z ich krásy čo najdlhšie? V prvom rade nekupujte vetvičky, ktoré majú priveľmi zavinuté puky, naopak, musia byť mierne rozvinuté a kvetné lupienky by mali byť zafarbené. Keď donesiete vetvičky domov, nechajte ich aspoň tri hodiny zabalené vo vlhkom papieri a v studenej vode. Až potom ich vyberte, rozbaľte, zoberte kladivo a rozdrvte konce stoniek. Tento drastickejší zákrok výrazne predĺži ich životnosť. Kvitnúce konáriky odporúčam nechať na svetlom a skôr chladnejšom mieste v byte. Nezabudnite každý deň vymieňať vodu a pridať do nej prípravok na predĺženie trvanlivosti (určený na rezané kvitnúce dreviny).


Apríl v záhrade

86314

Knižný tip: Jiří Sedlák – Potůčky, kaskády a vodotrysky v zahradě

Do rúk sa vám dostáva publikácia, ktorá sa venuje tečúcej vode v záhrade a ktorá svojimi informáciami vyplnila medzery v tejto oblasti. Dozviete sa napríklad aj to, že negatívne účinky stresu môžete zažehnať tým, že si vo svojej záhrade vybudujete potôčik alebo malý vodopád. A nemusí to byť nijaký luxus. Ako na to, sa dočítate v tejto 104-stranovej knižke. Okrem zaujímavých textov sa môžete inšpirovať farebnými fotografiami. Autor sa venuje aj čerpadlám a čističkám. Taktiež zistíte, aké rastliny sú vhodné do blízkosti vody a ako sa o ne správne starať. Publikáciu vydalo v roku 2005 vydavateľstvo Grada Publishing, a. s. Jej cena je 149 Sk.


Apríl v záhrade

86309

Záhrada: Vysaďte brehy jazierok

Ak máte v záhrade jazierko, najmä plastové, určite vás neteší pohľad na jeho pusté brehy. Jar je ideálne obdobie na výsadbu rozličnej zelene, ktorej pučiace listy oživia okolie vodnej plochy. Pri plánovaní výsadby nezabudnite na to, že tieto rastliny najkrajšie vyniknú, ak vysadíte aspoň tri exempláre z jedného druhu. Na brehy jazierok môžete vysadiť funkie (Hosta), záružlie (Caltha), prvosienky (Primula), alchemilku (Alechemilla), astilby (Astilbe), bergénie (Bergenia), ľaliovky (Hemerocallis), jazyčník (Ligularia), žltohlav (Trollius), srdcovku (Dicentra) alebo kopytník (Asarum). Vždy zohľadnite výšku rastu daného druhu, prípadne aj šírku a jeho nároky na svetlo (v tieni nesmú rásť svetlomilné druhy a naopak). 

Kategória: Nezaradené
Tagy: rastliny záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia