Máj v záhrade

15. 05. 2007
Zdieľať

V máji na vás čaká veľa práce, pretože je vhodný čas na výsadbu okrasných drevín a trvaliek s koreňovým balom. Začiatkom mesiaca môžete na záhony vysadiť aj hľuzy gladiol a georgín a v jeho polovici aj chúlostivejšie priesady letničiek. Keď odídu traja ľadoví muži a Žofia, môžete na terasy a balkóny preniesť subtropické dreviny v nádobách. Okrem toho by ste mali zrezať aj previsnutú vŕbu rakytu (Salix caprea) a odstrániť odkvitnuté kvety orgovánu. Takisto nezabudnite na výsev slnečníc, aksamietnic, krasuliek a hrachora. A ak bude upršané počasie, spomeňte si – že májový dážď je hodný zlata.

Kvet mesiaca: Omamné hyacinty


Máj v záhrade

93261
Daniel Košťál

Hyacint… je zážitkom pre zrak aj čuch. Dávno to vedia nielen záhradkári, ale prišli na to aj obchodníci v 17. a 18. storočí, ktorí za túto cibuľovinu (ako aj za tulipány) pýtali nehorázne peniaze. Našťastie dnes už nehrozí, že pár cibuliek vás bude stáť majetok. V súčasnosti je na svete známych niekoľko stoviek kultivarov hyacintov, ale pestuje sa len päťdesiat najkrajších. Kvety sú biele, ružové, žlté, oranžové, lososové, červené, modré a fialové. Na jednom súkvetí je ich až štyridsať. Po odkvitnutí a odumretí sviežozelených lesklých listov cibule hyacintov treba vybrať z pôdy a opätovne ich vysadiť na jeseň. Ak ich totiž necháte v zemi, kvety budú v ďalšom roku menšie. Tieto rastliny nádherne vyniknú nielen na kvetinových záhonoch, ale aj vo vegetačných nádobách. Vyžadujú priepustnú pôdu a pravidelnú zálievku až do júna.


Máj v záhrade

93262

Interiér:
Ako presádzať izbové rastliny

Kedy treba presadiť izbové rastliny? Spoznáte to podľa toho, že z odtokového otvoru črepníka im začnú vyliezať korene, celý substrát je husto prekorenený a dá sa bez väčšej námahy vytiahnuť. Nový črepník by mal mať priemer asi o tri centimetre väčší ako pôvodný. Na jeho dno dajte hlinený črep alebo keramzit. Potom črepník naplňte do jednej tretiny špeciálnym substrátom pre izbové rastliny a vložte starý koreňový bal – do takej výšky, v akej bol zasadený aj v pôvodnej nádobe. Napokon dosypte čerstvý substrát, mierne poklopte črepníkom o podložku (aby sa zemina dobre usadila) a jemne pritlačte. Presadenú rastlinu dobre zalejte. Keď hlina trochu klesne, doplňte novú, približne jeden až dva centimetre pod okraj črepníka.


Máj v záhrade

93263

Balkóny a terasy:
Poznáte už Hanging baskets?

Závesné koše plné nádherných kvetov – táto tradičná anglická dekorácia balkónov a vstupov do domu sa aj u nás teší veľkej obľube. Môžete si ich vypestovať svojpomocne alebo kúpiť hotové v záhradníctve. Ak sa rozhodnete pre prvú alternatívu, nezabudnite prázdny kôš vystlať najprv nepriepustnou fóliou a potom po celom jeho obvode kokosovou rohožou, prípadne machom. Vzniknuté lôžko naplňte do polovice substrátom pre balkónové rastliny s pomaly rozpustným hnojivom. Na bokoch koša vyrežte otvory do kokosovej rohože a vysaďte do nich rastliny. Dosypte zeminu a celý postup opakujte o „poschodie“ vyššie. Keď sú vysadené obvodové steny kvetinového košíka, môžete osadiť jeho vrchnú časť. Potom všetko zalejte a zaveste na dobre upevnený hák. Vysádzajte len také rastlinné druhy, ktoré vytvárajú bohato kvitnúce previsy (minipetúnie, železníky, fuksie, bakopy, niektoré druhy muškátov, lobelky, kapucínky a plekranty).


Máj v záhrade

93264

Záhrada: Čo vysadiť k pergole

Pergola zvyčajne zastrešuje terasu alebo inú plochu určenú na oddych. Ten správny šmrnc jej dajú okrasné rastliny, predovšetkým popínavé druhy. Medzi najvhodnejšie patria kvitnúca vistéria (Wisteria), pomerne nenáročný zemolez (Lonicera), samopopínavý a oranžovo kvitnúci trúbkovec (Campsis), rýchlorastúci a bielo kvitnúci pohánkovec (Fallopia aubertii), niektoré kultivary popínavých ruží (Rosa) a hortenzia popínavá (Hydrangea petiolaris). Najkrajšiu strechu z listov vytvoria aristolochia (Aristolochia macrophylla), pavinič (Parthenocissus tricuspidata) a brečtan (Hedera helix).



Máj v záhrade

93263

Knižný tip:
Dr. D. G. Hessayon – Stromy a kry v záhrade

Okrasné dreviny zvýraznia členitosť a výškový rozmer záhrady, navyše pridajú jej na atraktívnosti aj v zime. Okrem toho ju oživia rozmanitými farebnými odtieňmi a vôňami. V tejto publikácii sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o ihličnatých, listnatých a popínavých drevinách – ako ich správne kupovať, vysádzať, starať sa o ne, a taktiež, ako ich v záhrade využiť tak, aby pôsobili výnimočne. Súčasťou knihy je množstvo farebných fotografií, ilustrácií a hodnotných rád. Publikáciu vydalo vydavateľstvo Slovart, spol. s r. o., v roku 2003. Jej cena je 299 Sk.


Máj v záhrade

93266

Floristika:
Ako udržať tulipány svieže

Obľúbenou jarnou dekoráciou sú vázy s tulipánmi – ktoré patria medzi prvých poslov prebúdzajúcej sa prírody po zimnom spánku. Tie však často v prekúrených interiéroch rýchlo vädnú, preto nezabudnite pred vložením do vázy konce jednotlivých stoniek šikmo zrezať. Dôležité je, aby listy neboli ponorené do vody. Neodporúča sa ani dávať im výživu pre rezané kvety. Namiesto toho radšej častejšie vymieňajte vodu a zrezávajte konce stoniek. Keď tulipány začnú prevísať cez okraje vázy, rez zopakujte, zabaľte ich do novinového papiera a na noc umiestnite do chladu. Ráno budú opäť svieže.

Záhrada: Cibuľoviny v nádobách


Máj v záhrade

93267

Zaujímavým doplnkom vo vašom domove môžu byť aj kvitnúce cibuľoviny v črepníkoch. Aby ste sa mohli tešiť z ich krásy, umiestnite ich na chránené miesto. Ak hrozia nočné mrazíky, nezabudnite ich na noc zakryť netkanou textíliou. Substrát udržujte mierne vlhký, najmä počas slnečných dní. Kvitnúce cibuľoviny môžete raz za dva týždne prihnojiť viacložkovým hnojivom. Nádoby, v ktorých tieto rastliny budete pestovať, by mali mať odtokové otvory, pretože nepríjemným dôsledkom premokreného substrátu by boli zhnité cibule.

Kategória: Nezaradené
Tagy: cibuľoviny rastliny záhrada
Zdieľať článok

Diskusia