Záhradní pekelníci

28. 08. 2007
Zdieľať

Dokážu spríjemniť čas strávený v záhrade. Priamo pod holým nebom vám pomôžu ukuchtiť niečo chutné pod zub. Na grile môžete jednoducho pripraviť tradičný steak, hamburger, pestré špízy, mäsové rolády či pikantné ryby od výmyslu sveta. Ak patríte medzi vyznávačov zdravšieho stravovania, môžete skúsiť experimentovať so zeleninou, zemiakmi či s ovocím. Pri grilovaní sa totiž fantázii medze nekladú.

Tomuto spôsobu prípravy jedla na čerstvom vzduchu holdujú niektorí viac, iní menej. Podľa frekvencie vašich grilovacích akcií by ste si mali zvoliť typ grilu. Na občasné párty či rodinné posedenia sa najlepšie hodí mobilný gril, ktorého súčasťou je aj pracovná plocha, vozík alebo taška.

Náruživí grilmajstri môžu pouvažovať aj o pevnom, komfortne vybavenom stanovisku a stabilnej – murovanej či skladačkovej konštrukcii s ohniskom na drevo alebo drevené uhlie. Liatinové grily sú vhodnou alternatívou pre tých, ktorí si zo záhradného priestoru nemôžu dovoliť odhryznúť stavbou kozuba. Trh ponúka široký výber – od elektrických cez plynové až po grily na drevené brikety. Ak teda patríte medzi nadšencov prírodného stolovania, určite si nájdete svojho pekelníka.
















Záhradní pekelníci

104994


Záhradní pekelníci

104995


Plyn – priamy ohrev
Pri tomto spôsobe grilovania tuky a šťavy stekajú priamo na špeciálne tvarované lišty, kde sa odparujú a jedlo tak získava nezameniteľnú chuť.


Plyn – nepriamy ohrev
Nepriamy ohrev sa používa na hĺbkové ohriatie opečeného jedla a na prípravu hydiny, zveriny či chutných rebierok. Horáky sú zapálené len na jednej strane, cirkulujúci horúci vzduch tak lepšie prenikne do jedla.


Záhradní pekelníci

104996


Záhradní pekelníci

104997


Drevené brikety – priamy ohrev
Vždy grilujte s vekom, zabránite tak vzplanutiu a zachováte arómu. Jedlo môžete počas príprav raz obrátiť. Týmto spôsobom si môžete pripraviť párky, rezne, zeleninu, ryby a iné pokrmy, ktoré si na prípravu vyžadujú menej ako 20 minút.


Drevené brikety – nepriamy ohrev
Pri nepriamom pečení a grilovaní nemusíte jedlo otáčať. Brikety sú rozložené po oboch stranách grilu, po zatvorení poklopu sa zvýši teplota, ktorá pôsobí na potraviny zo všetkých strán, gril vykoná svoju prácu sám. Metóda nepriameho ohrevu je vhodná na prípravu veľkých kusov mäsa, ako sú kurčatá, morky, ale trúfne si aj na chlieb a koláč.








Pekelnícke minimum



  • Najčistejší spôsob zakladania ohňa je s pomocou papiera a bez použitia chemických prostriedkov, ak však nemáte potrebnú pekelnícku zručnosť (alebo hrdosť), môžete si pomôcť aj podpaľovadlami. Používajte však len prípravky určené presne na tento účel (myslite na svoje zdravie!) – môžu byť tekuté (lejú sa na palivo), gélové alebo pevné (ukladajú sa pod uhlie). Pri manipulácii s týmito prostriedkami sa rozhodne oplatí dodržať návod výrobcu. Z bezpečnostných dôvodov sa tiež odporúčajú dlhé kozubové zápalky.
  • Oheň oživí trocha kyslíka (použiť môžete pľúca, dúchadlo alebo improvizovaný vejár napr. z tácky), pozor však na rozvírený uholný prach a popol.
  • V nijakom prípade sa nepokúšajte zapáliť mokrý záhradný gril, napríklad tesne po daždi. Aj keď sa vám to pomocou podpaľovača podarí, bude to zrejme oheň na rozlúčku s grilom. Aj preto je praktické, ak murovanú či betónovú verziu grilu chráni strieška.
  • S prípravou jedla začnite, až keď je palivo dostatočne prehorené a uhlíky majú sivý povrch (drevené uhlie prehorí asi za 20 minút, brikety za 40). Ak používate drevo, malo by byť tvrdé a suché.
  • Ak nevydržíte, kým oheň dohorí, zahaste ho napríklad soľou alebo pieskom. V nijakom prípade nelejte na gril vodu! (Najmä nie na murovaný.)
  • Grily na drevené uhlie nikdy nepoužívajte v uzatvorenej miestnosti.

Po použití ponorte grilovací rošt do horúcej saponátovej vody. Ak nemáte poruke vhodnú nádobu, zabaľte ho do navlhčených novín, aby zvyšky jedla nezaschli. Ostatné časti grilu stačí vymiesť a vyčistiť napr. novinovým papierom.




Záhradní pekelníci

104991

Kam s ním?

Pred kúpou grilu je dôležité ujasniť si, pre koľko ľudí budete pripravovať grilované pochúťky a tiež kde, a podľa toho sa rozhodnite. Každý, aj mobilný gril totiž potrebuje vhodné miesto. To by malo byť spevnené – najlepšie vydláždené, aby v blízkosti žeravých uhlíkov nevznikali nebezpečné problémy s rovnováhou. Ak je to čo len trochu možné, mala by sa táto príprava jedla odohrávať niekde ďalej od domu, najlepšie v závetrí (prievan znemožní udržať rovnomerný žiar a doďaleka roznesie dym), a rozhodne nie pod konármi ovocných stromov.


Záhradní pekelníci

104993

Ohľad treba brať aj na susedov. Miesto na grilovanie nie je len miestom na ohnisko, ale najmä miestom pre ľudí, preto by malo byť prispôsobené na príjemné posedenie s výhľadom na „akciu“ (miesta na sedenie však nesmú brániť v prístupe k ohnisku), a zároveň by mal byť okolo grilu dostatok plôch na prípravu pokrmov a uloženie všetkého potrebného. Na juhu Európy sú obľúbené akési čiastočne otvorené letné kuchyne (samozrejme, vrátane letnej jedálne pod zelenou pergolou), ale aj v našich klimatických podmienkach iste oceníte nad grilom (aj priestorom na stolovanie) striešku do každého počasia.

V okolí grilu bývajú často vymurované poličky a bočné stolčeky v rôznych výškach, zaujímavá však môže byť aj jednoduchá väčšia rovná plocha v „pracovnej výške“, rozdelená na „sektory“ – prípravné a ohniskové, podľa vzoru tzv. kuchynských ostrovov.






Priame alebo nepriame?
Pýtate sa, o čo ide? O spôsob grilovania. Pri grilovaní cirkuluje horúci vzduch ako v teplovzdušnej rúre. Vplyvom tepla sa uzatvoria póry na mäse a šťavy a tuky z neho kvapkajú priamo na brikety alebo uhlie a vtedy sa uvoľňujú škodlivé látky. To však pri nepriamom grilovaní nehrozí. A v čom spočíva to čaro? Do stredu palivového roštu (pod grilovací rošt) sa položí alumíniová miska a po bokoch sa vysype rozpálené uhlie alebo brikety. Na grilovací rošt položíte mäso a zatvoríte poklop. Šťavy a tuky pôsobením horúceho vzduchu stekajú do alumíniovej misky, čiže okrem zdravého jedla získate ešte aj omáčku. Pri nepriamom grilovaní môžete grilovať aj veľké kusy mäsa, a to bez otáčania.




Záhradní pekelníci

104998

Mobilný a stabilný

Aj keď oceľové či liatinové grily môžu vďaka svojej mobilite pôsobiť dojmom dočasnosti a murované zase vzbudzovať pocit večnosti a nezničiteľnosti, niekedy to môže byť práve naopak. Životnosť grilu závisí od kvality materiálu a od vašej starostlivosti. Aj mobilný gril vám môže skvele slúžiť po dlhé roky, pri nekvalitných výrobkoch však nepočítajte s mnohonásobným používaním. Naproti tomu murovaný alebo montovaný záhradný gril, hoci pôsobí stabilne, sa nemusí dožiť druhej sezóny. Príčinou môžu byť nekvalitné materiály, ale aj nedodržanie technológie pri výstavbe či chyby pri používaní.

Záhradný gril je na rozdiel od mobilného odsúdený tráviť v záhrade celý svoj život. A nielen leto, ale aj zimu. Preto by mal odolať aj treskúcim mrazom. Musí byť teda zhotovený buď z mrazuvzdorných materiálov, alebo ho treba dôsledne natrieť prípravkami, ktoré minimalizujú jeho nasiakavosť. Príroda je totiž zásadová, a všetko, do čoho sa dostane voda, v zime roztrhá jej ľadová verzia. Kvalitu materiálu dôsledne otestuje aj striedanie teplôt.

Drevo, plyn či elektrina?

Pri výbere grilu treba brať do úvahy nielen osobný vkus, ale aj iné faktory – napríklad vôňu, rýchlosť pečenia či priestorové možnosti v exteriéri. Tie môže ovplyvniť zdroj tepla na grilovanie, a preto by mala byť pri výbere grilu jednou zo zásadných otázok: Drevené uhlie, plyn alebo elektrinu? V nedostatočne informovaných gurmánskych kuloároch sa môžete stretnúť s názorom, že na plynovom grile nikdy nedosiahnete také špecificky jemné chute ako na grile s dreveným uhlím alebo briketami. Ide o omyl. Oba typy sú rovnocennými súpermi.


Záhradní pekelníci

104988

Plynový gril sa zahrieva oveľa rýchlejšie, môžete ho zapáliť stlačením tlačidla a teplotu regulovať podľa potreby (podobne ako na plynovom sporáku), zatiaľ čo drevené uhlie alebo brikety musíte rovnomerne rozložiť na palivový rošt. Navyše pri plynovom grile odpadá špinavá „uhliarska“ práca (aj keď tá evidentne mužov baví, takže čistá prevádzka je výhodou, ktorá osloví skôr grilovaniachtivé dámy). Grilovať na plyne znamená grilovať rýchlo a bez dymu z pripaľujúceho sa tuku, možno aj práve preto tento typ bude asi najviac vyhovovať čistotným nedočkavcom, ktorí zároveň dbajú o svoje zdravie.

Elektrické grily možno používať vnútri aj vonku – jedinou podmienkou je elektrická zásuvka alebo dostatočne dlhá predlžovačka. Sú ideálne pre tých, ktorí v záhrada musia počítať s každým centimetrom, prípadne pre tých, ktorí síce nemajú záhradu, ale balkón a chuť na grilované pochúťky. Zdrojom tepla pri tomto type grilu je elektrická špirála, pričom si môžete vybrať medzi grilovaním na rošte alebo na rozohriatej kovovej doske s nepriľnavým povrchom (tzv. kontaktné grily). Elektrický gril sa ľahko čistí (niektoré časti znesú aj nešetrné zaobchádzanie umývačky). Pretože sa odkvapkávajúci olej zachytáva vo vaničke s vodou, grilovanie vám neznepríjemní pripálený tuk.


Záhradní pekelníci

104990

Brikety alebo uhlie?

Drevené uhlie z kusového mäkkého dreva nie je príliš vhodné ako zdroj paliva pri grilovaní. Jeho nevýhodou je, že rýchlo horí a zostáva po ňom množstvo popola, ktorého čiastočky sa môžu zachytiť na jedle. Hoci je tento druh paliva lacný, pri dlhodobom používaní stojí viac. Jeho konkurentmi sú drevené brikety, ktoré zabezpečia rovnomernú distribúciu tepla, nezapáchajú ako drevené uhlie a horia oveľa dlhšie.


Záhradní pekelníci

104989

Kvalitné brikety, ktoré zostali v grile, možno po uhasení použiť na budúce grilovanie. Špeciálne lupienky, tzv. Hickory chips, sú vyrobené z orechového dreva posekaného na kúsky. Ak chcete, aby mäso malo chuť ako po údení, odporúča sa pol hodiny pred koncom grilovania pridať zopár lupienkov na horúce drevené brikety alebo na alumíniovú misku (pri plynových griloch). Predtým lupienky namočte do vody, aby nasiakli, vyberte a nechajte chvíľu odkvapkať. Množstvo paliva závisí od množstva a druhu pripravovaného jedla.






Čo sa deje s tukom pri grilovaní?
Pri grilovaní sa prebytočné tuky a šťavy z pripravovaného mäsa či z iného pokrmu sústreďujú na dne grilu, prípadne končia priamo v ohni, čo spôsobuje tvorbu neprimerane veľkých plameňov a uvoľňovanie škodlivých spalín. To môže byť príčinou nežiaduceho vzplanutia jedla. Patentovaný systém obrátených kovových líšt v tvare písmena V – tzv. flavorizér (ktorý je jadrom plynových grilov značky Weber) zabraňuje vzniku plameňov. Kovové profily sú pokryté porcelánovým smaltom. Na nich sa zachytávajú tuky a šťavy, ktoré sa odparujú, a tak dodávajú grilovanému jedlu nezameniteľnú chuť. Kovové lišty zároveň slúžia ako vodič tepla, vďaka čomu je po celej grilovacej ploche rovnomerná teplota.



Záhradní pekelníci

104984

A nezabudnite, že teplotu je ľahšie znížiť, preto si radšej pripravte na rozpálenie viac uhlia alebo brikiet, tie počas prípravy môžete kedykoľvek podľa potreby odobrať. Pri niektorých spôsoboch grilovania sa ako médium používajú aj lávové kamene (alebo keramické brikety) – rozpália sa pomocou elektrickej špirály alebo plynového horáka a postupne uvoľňujú naakumulované teplo.

Lávové kamene sú silne pórovité a „nasávajú“ odkvapkávajúci olej, čím sa odstraňuje možný zápach od pripaľujúceho sa tuku. Z času na čas ich treba preprať v saponáte, ktorý rozpustí olej v póroch (pravidelných výdavkov spojených s ich výmenou sa teda netreba obávať).

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: gril rx záhrada
Zdieľať článok

Diskusia