Júl v záhrade

11. 07. 2008
Zdieľať

Možno sa vo vašej záhrade onedlho bude konať rodinná grilovačka, prípadne si v nej vychutnáte nedeľný obed alebo pozvete hostí na večernú letnú párty. Aj preto si dajte na záhrade naozaj záležať a doprajte jej to, čo žiada.




Balkóny počas dovolenky


Júl v záhrade

156006

Ak ste milovník letničiek a vaše okná sa práve obliekajú do fascinujúcich farieb, iste sa vám nebude ľahko odchádzať na dovolenku. Najväčším problémom bude zrejme zálievka. Jedným z riešení je aj ochotný sused alebo rodina. Ideálne sú však v tomto prípade samozavlažovacie nádoby, ale na tie musíte myslieť už pri výsadbe. Pred odchodom na dovolenku premiestnite črepníky s kvetmi na tienisté miesto. Rastliny môžete bez obáv viac zostrihať – po návrate domov vás budú čakať hustejšie porasty s množstvom nových pukov.


Júl v záhrade

156007

Kornútovky v záhrade

Kornútovky (Zantedeschia aetiopica) sú známe vďaka svojim pôvabným súkvetiam. Týmto rastlinám s mohutnými svetlozelenými listami sa darí vo svetlých chodbách aj v zimných záhradách. Kornútovky môžete pestovať nielen vo vegetačných nádobách, ale i na záhone. Dôležité je, aby pôda bola dostatočne humusovitá, stredne ťažká a aby stanovisko bolo vystavené slnečným lúčom. V lete kornútovkám doprajte dostatok vlahy a živín. Tieto rastliny nie sú mrazuvzdorné, preto ich pred príchodom prvých chladnejších dní nezabudnite presadiť do črepníkov a preniesť do interiéru.

Fuksie obľubujú tieň


Júl v záhrade

156003

Vedeli ste, že fuksie (Fuchsia) majú v Európe svoj domov už viac ako 300 rokov? Dostali sa k nám z Južnej Ameriky a spolu s muškátmi obsadili prvé miesto v rebríčku najobľúbenejších balkónových rastlín. Fuksie rýchlo rastú a sú pestovateľsky nenáročné. Môžete si vybrať z rôznych kultivarov, ktoré majú plné, poloplné alebo jednoduché kvety. Tie môžu byť jedno- a dvojfarebné. Fuksie pôsobia elegantne na kmienku, ale atraktívne sú aj druhy s krovitým či previsnutým rastom. Tieto rastliny obľubujú polotieň (novšie kultivary znesú aj viac slnka) a rovnomerne vlhký substrát. Jeden- až dvakrát týždenne ich prihnojte hnojivom na kvitnúce balkónové letničky. Zastrihávanie hlavných výhonkov podporuje rozkonárenie a tvorbu nových pukov.


Júl v záhrade

156008

Starostlivosť o záhony

V tomto období záhony hýria množstvom farieb. Aby ste sa mohli z kvetinovej nádhery tešiť čo najdlhšie, rastliny pravidelne polievajte (ideálne ráno), prihnojujte a odstraňujte z nich odkvitnuté kvety (predĺžite čas kvitnutia). K vyšším trvalkám dajte pevné opory. Podľa potreby môžete pôdu v kvetinovom záhone prekypriť a odstrániť burinu. Vhodné je namulčovanie záhonov drvenou kôrou – zadržiava vlahu, zabraňuje rastu buriny a dodáva pôde humus. Namulčovať môžete aj výsadby vo väčších vegetačných nádobách.

Vo sviežozelenom tóne


Júl v záhrade

156010

Aktuálnym floristickým trendom sú aranžmány v štýle „tón v tóne“, v ktorom sú zastúpené rozličné odtiene zelenej. Na tento účel môžete využiť listy trvaliek v zelených, bielych, bielozelených alebo žltých odtieňoch, žltozelené kvety, plody a stonky. Vhodné sú klinčeky, chryzantémy, antúrie, ruže a bledavky. Také kompozície vyniknú pred vkusným jednofarebným pozadím v jednoduchých sklených vázach. Uplatnia sa v moderných aj tradičných interiéroch. Sú darcami sviežosti (teraz v lete to oceníte) a vedia okamžite upútať. Aranžmány občas postriekajte studenou vodou.


Júl v záhrade

156009

Krhly a krhličky

Bez pravidelnej zálievky počas horúcich letných dní sa sotva dočkáte ukážkových záhonov, sucho nesvedčí ani ihličnanom a vždyzeleným drevinám. Majitelia menších záhrad môžu do suda zbierať dažďovú vodu alebo ju nechať odstáť v krhlách (v kovových sa aj zohreje). Krhly, či už kovové, alebo plastové, sú obľúbeným námetom súčasných dizajnérov. V záhrade by nemali chýbať, na správnom mieste slúžia aj ako pútavá dekorácia.







V júli nezabudnite:


  • rozmnožiť vybrané okrasné rastliny odrezkami a potápaním;
  • pozberať kvety levandule, niektorých letničiek a okrasných tráv na sušenie; 
  • vykonať rez ovocných drevín;
  • vybrať z pôdy cibule odkvitnutých tulipánov a iných jarných cibuľovín;
  • tvarovať živé ploty z opadavých aj vždyzelených drevín a ihličnanov; pomocou odrezkov rozmnožiť tuje a cyprušteky;
  • vysiať osivá dvojročných rastlín a trvaliek;
  • vysadiť cibuľoviny kvitnúce na jeseň;
  • po odkvitnutí prihnojiť pivónie a špeciálnym hnojivom aj vresy a vresovce.


Kategória: Nezaradené
Tagy: júl v záhrade kvety
Zdieľať článok

Diskusia