01. 08. 2008
Zdieľať

August patrí k najhorúcejším mesiacom v roku. Aj keď v záhrade stále niečo nové kvitne a vonia, ešte vždy máte možnosť čo-to vylepšiť, dosadiť a preorganizovať. Alebo môžete jednoducho len tak odpočívať vo svojom obľúbenom zákutí a nerušene si vychutnávať najkrajšie okamihy leta.




Perovskia miluje sucho


August v záhrade

159174
Daniel Košťál

Máte slnečnú a suchú záhradu a riešite dilemu, aké rastliny by v nej rástli a bohato kvitli? Riešení je niekoľko. Okrem levandule je vhodná aj (v našich končinách menej známa) perovskia (Perovskia atriplicifolia). Tento 1,5 metra vysoký aromatický poloker so sivozelenými listami a levanduľovo modrými kvetmi možno kombinovať so suchomilnými trvalkami. Perovskia kvitne od júna až do neskorého leta. Za jarný rez sa odvďačí letnou záplavou kvetov. Vysadiť ju môžete aj v lete (s koreňovým balom). Ak ju nebudete často polievať (má radšej suchšiu pôdu), bude sa na záhone vynímať celú sezónu.


August v záhrade

159165
Daniel Košťál

Spomienky na dovolenku

Veľa ľudí si z dovoleniek pri mori prináša rozličné rastliny – oleandre, sukulenty, figovníky, bugenvileu alebo vavrín, ktorý je známy ako bobkový list. Vavrín je vhodný na letné terasy a do zimných záhrad. Najdekoratívnejšie na tejto subtropickej drevine sú tmavozelené kožovité a lesklé listy. Ideálne sú preň slnečné miesta, ale darí sa mu aj v tieni. Obľubuje stále vlhkú pôdu a občasné prihnojenie. Nezabudnite, že hoci sa táto rastlina v našich podmienkach dobre aklimatizuje, v zime nesmie zostať vonku.
A ešte jedna rada: Darujte vavrínu pekný terakotový črepník.

Leto s čínskou ružou

„Leto je fajn,“ povedali by vám izbové rastliny, ktorým ste počas sezóny zmenili pôsobisko a umiestnili ich na terasu či balkón do príjemného polotieňa. Takáto „dovolenka“ mimoriadne dobre padne ibišteku (Hibiscus rosa – chinensis), ktorý sa občas maskuje za názvom čínska ruža. Ibištek treba pravidelne zalievať, raz za týždeň do vody primiešať hnojivo a občas postriekať listy vlažnou vodou. A ak črepník s touto atraktívnou drevinou postavíte do závetria, napríklad k záhradnému posedeniu, bude vás každý deň prekvapovať novými a novými kvetmi. Okrem toho rastlina bude po letnom pobyte zregenerovaná a bohato olistená.

Osvieženie pre záhradu


August v záhrade

159175
Daniel Košťál

Pravidelné zavlažovanie je jedna z najdôležitejších činností záhradkára. A v lete to platí dvojnásobne. Ak máte automatickú závlahu, máte o záhradu postarané. V opačnom prípade by ste mali rastliny zalievať denne – ideálne vo večerných hodinách, prípadne skoro ráno. Ak rastliny začnú vädnúť, môžete ich zaliať aj napoludnie, ale len ku koreňom, nie na listy (zamedzíte tak spáleniu rastlín a znížite riziko hubových chorôb). Na trávnaté plochy je praktickejšie (aj úspornejšie) použiť postrekovače.


August v záhrade

159167
Daniel Košťál

Kvety dýchajúce morom

Vázy môžu mať aj netradičné podoby. Dokonca môžu pripomínať i laboratórne sklo. Alebo čo poviete na vázu naležato? Aj keď v nej často vynikne len jeden kvet, možno ju nápadito využiť – napríklad pomocou kvetov gerbier, ktoré ozdobíte preparovanými morskými ježkami. Taký aranžmán dokáže oživiť každý stolík, hoci aj ten konferenčný v obývacej izbe.

Prútené ihlany

Pestovanie popínavých rastlín je obľúbené, či už máte záhradu, alebo nie. Každá popínavá letnička si zaslúži reprezentatívne miesto a atraktívnu (najlepšie prirodzene pôsobiacu) oporu. Povojník, okrasnú fazuľu a hrachor, ktoré patria medzi jednoročné druhy, môžete nechať popínať napríklad po prútených ihlanoch a konštrukciách. Tie dostať kúpiť už aj v slovenských predajniach, hoci nie sú práve najlacnejšie. Prútené konštrukcie s popínavými rastlinami vyniknú kdekoľvek – vo vidieckych záhradách, na terase, pri vchode do domu, ale aj vo väčšej nádobe s letničkami na balkóne.





V auguste nezabudnite:


  • na pravidelné kosenie a zavlažovanie trávnika;
  • využiť poslednú možnosť tvarovať vždyzelené listnaté kry a ihličnany – krušpán, tis, myrtu, cypruštek;
  • na výsadbu ihličnanov a vždyzelených listnatých drevín s koreňovým balom;
  • upraviť rezom popínavé dreviny – hortenzie, brečtan a podobne;
  • že rastliny v záhrade možno prihnojiť len do konca mesiaca, neskôr by ste mohli hnojením ohroziť ich prezimovanie;
  • začiatkom mesiaca vysadiť kosatce, pivónie a iné dlhoveké trvalky;
  • pravidelne čistiť jazierko od napadaných listov a rias;
  • pripraviť odrezky muškátov na prezimovanie (koncom mesiaca);
  • vysadiť jahody – teraz je ideálny čas.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 08/2007

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradná technika Zo života rastlín
Tagy: august kvety záhrada
Zdieľať článok

Diskusia