Liečivý kút

02. 10. 2009
Zdieľať

Často sa dopujete výťažkami z liečivých rastlín v tabletkách či sirupoch? Iste, zájsť do lekárne je rýchla cesta. A čo tak založiť si vlastný bylinkový kútik pre radosť aj na úžitok? Môžete si vytvoriť skupinu rastlín presne na vaše neduhy (bude to asi chcieť naštudovať čo-to z bylinkárskej literatúry) alebo použiť náš výber, ktorý je z hľadiska liečivých účinkov použitých druhov zostavený tak, aby poslúžil každému – obsahuje totiž bylinky na najčastejšie neduhy.

Usporiadanie skupiny


Liečivý kút

220250

Rastliny sú vysadené na slnečnom mieste pred plotom, múrom či inou optickou clonou. Uprostred je drevený črepník s trelážou na vedenie popínavej kapucínky väčšej (3) a stredom skupiny k nemu vedie spevnená cesta, ktorá umožňuje starať sa o rastliny. Na obrázku je cestička vydláždená drevenými klátikmi uloženými v piesku (budú nejaký čas príjemne voňať), môže však byť aj z iného materiálu – napríklad z tehál alebo kalibrovaných okruhliakov. Vzadu pri plote sú vysoké druhy, smerom dopredu sa znižujú; naľavo od cestičky sú rastliny s kvetmi v ružových odtieňoch, vpravo zasa druhy kvitnúce nažlto a namodro.


Poloha, stanovisko a založenie

Všetky použité druhy najlepšie porastú na slnečnom mieste v bežnej záhradnej pôde (na nadmorskej výške nezáleží). Všeobecne platí, že bujné a vysoké druhy potrebujú živnejšiu pôdu, kým nízke a plazivé sa uspokoja s chudobnejšou – preto pred výsadbou obohaťte pôdu v zadnej časti záhonu väčším množstvom kvalitnej kompostovej zeminy, vpredu radšej hnojivom šetrite. Výsev je vhodný na jar, predpestované trsy možno vysadiť aj na jeseň.


Semená letničiek a dvojročných bylín (nechtík, žeruchu a možno aj ibiš lekársky či divozel) kúpite bežne v záhradníckych predajniach, divozel sa dá často presadiť aj zo starého rumoviska či inej zanedbanej slnečnej plochy, kde sa opakovane vysemeňuje. Ľahko ho spoznáte podľa masívnych strieborno chlpatých ružíc listov, ktoré sú v prvom roku priľahnuté k zemi. Kapucínku je potrebné každoročne dosiať, nechtík, divozel a ibiš sa veľmi pravdepodobne vysemenia samé. Zvyšné druhy sú trvalky, zoženiete ich v záhradníctve alebo si ich môžete objednať cez internet.



Liečivý kút

220248

Starostlivosť a údržba

Budú rovnaké ako v prípade iných trvaliek: zo začiatku treba najmä odstraňovať burinu, a tak podporovať rast vybraných druhov. Odstraňovanie odkvitnutých kvetov tu nahradí zber a sušenie tých ešte kvitnúcich. Zásadne sa vyhýbajte aplikácii akýchkoľvek chemických prípravkov – či už ide o hnojivá ,alebo postreky proti škodcom. Musia vám stačiť čisté biologické prostriedky – kompost na hnojenie, vápenec na šalviu, lienky proti voškám, zálievka vylúhovanými žihľavami proti plesni (tá tu ale príliš nehrozí) – a vaše ruky ako prostriedok na všetko. Nezabudnite, že tieto rastlinky vám majú pomôcť, nie uškodiť.


Použité rastliny



Liečivý kút

220251

1. Ibiš lekársky, tiež topoľovka ružová(Alcea rosea var. nigra – flore pleno)
Ľudovo aj slezová ruža je 2 až 3 m vysoká trvalka so vzpriameným silným stvolom, na celom povrchu plstnatá. Listy sú 3- až 5-laločné, na okraji vrúbkované. Kvitne od júna až do septembra takmer čiernymi kvetmi, v tejto variante plnými. Ibiš má rád ľahké pôdy bohaté na živiny a slnečnú polohu. Zbierajú sa okvetné lístky, ktoré sa používajú pri prechladnutí, pri zápaloch v ústnej dutine a zvonka na opuchy a zápaly kože. Pretože je jeho pôsobenie mierne, je veľmi vhodný na liečenie detí či starých ľudí.

2. Divozel veľkokvetý (Verbascum densiflorum)
Dvojročná 30 až 200 cm vysoká rastlina s tuhou, plstnato chlpatou byľou. Veľké prízemné listy sú taktiež výrazne bielo plstnaté. Kvitne príjemne voňajúcimi žltými kvetmi, ktoré postupne vykvitajú od júla do septembra. Rastie na preslnených teplých miestach, na kamenitej, na dusík bohatej pôde, až do nadmorskej výšky 1 000 m. Sušené kvety sa uplatňujú pri kataroch horných dýchacích ciest (aj chronických), pri kašli a zachrípnutí.

3. Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus)
Popínavá alebo plazivá letnička má kruhové lístky na dlhých stonkách, z hornej strany akoby povoskované. Kvitne celé leto oranžovými a žltými kvetmi, ktoré sú súmerné, majú dlhé stonky a špicato zakončené koruny. Obsahuje množstvo vitamínu C a benzylhorčičný olej, ktorý celkovo posilňuje obranyschopnosť organizmu, zvlášť pri dlhotrvajúcom kašli a zápaloch močových ciest. Pripravuje sa čerstvá šťava z celej rastliny vrátane semien (20 až 30 g denne). Mladé listy obohatia jarné vitamínové šaláty, kvetné puky a nedozreté plody sa nakladajú do octového nálevu ako náhrada za kapary.

4. Pamajorán obyčajný (Origanum vulgare)
Ľudovo aj dobrá myseľ je viacročná rastlina vysoká 20 až 40 cm s aromatickou vôňou. Vzpriamená okrúhla byľ je chlpatá, krátke stopkovité listy majú celistvý alebo jemne zúbkovaný okraj. Kvitne od júla do septembra purpurovými, ružovými, vzácne aj bielymi kvetmi v dlhých stopkatých, postranných aj koncových latách. Divoko rastie na suchých a slnečných stanoviskách. Zbiera sa kvitnúca vňať, ktorá sa používa ako všeobecne posilňujúci a podporný prostriedok, má celkovo upokojujúce účinky, posilňuje žalúdok, pôsobí proti kŕčom a zabraňuje plynatosti. Je to základné korenie talianskej kuchyne.

5. Echinacea purpurová (Echinacea purpurea)
Vyššia trvalka je v čase kvitnutia vysoká asi 70 cm. Od druhého roku kvitne od júla až do septembra nápadnými, veľkými ružovými kvetmi. Zbierajú sa kvety, ktoré sa sušia, a aspoň dva roky staré odrezky. Echinacea sa osvedčila ako prostriedok na zvýšenie odolnosti organizmu. Vnútorne sa uplatňuje pri zápaloch, nachladnutí, pri chronických ochoreniach a hnisaní. Zvonku sa používa na rany, kožné choroby, holenný vred a hnisavé ložiská. V týchto prípadoch je dôležité užívať čerstvú drogu, preto sa využíva homeopatická tinktúra a firemné preparáty.

6. Alchemilka obyčajná (Alchemilla vulgaris)
Táto rastlina sa v prírode bežne vyskytuje od nížinných vlhkých lúk, kde je vyššia a robustnejšia (až 50 cm), až po horské suché medze, kde je, samozrejme, celkovo menšia. Alchemilka je celá zelená, listy sú vejárovité, akoby skladané, veľmi typické sú na nich striebristo sa lesknúce kvapky, ktoré vznikajú spojením kvapiek vylúčených na okrajoch listov. Kvitne postupne celú sezónu, kvety sú nenápadné, žltozelené. Zbiera a suší sa kvitnúca vňať, ktorá sa už od pradávna používa ako dôležitá a dnes neprávom opomínaná bylina na ženské problémy. Uplatňuje sa tiež pri ochorení žalúdka a čriev a zvonku aj ako hojivý prostriedok na rany. Mladé listy môžu na jar nájsť uplatnenie aj v kuchyni ako šaláty, zelenina i korenie.

7. Materina dúška obyčajná (Thymus serpyllum)
Je to trvalka zelená po celý rok. Jej vzrast sa mení v závislosti od podmienok –na suchých a chudobných stanoviskách môže byť vysoká len niekoľko málo centimetrov, kým na miestach bohatších na živiny môže dosiahnuť výšku až 30 cm. Kvitne od mája až do októbra ružovými až ružovofialovými kvetmi na vystúpavých byľkách. Typická je svojou vôňou – nielen kvetov, ale celej rastliny, zvlášť po vypučaní. Zbiera a suší sa kvitnúca vňať, ktorá sa ako čaj používa proti kašľu, na upokojenie a na posilnenie žalúdka (vrátane nechutenstva u detí). Ocenia ju aj mamičky malých detí, ktoré ju vďaka jej dobrej chuti a príjemnej vôni bez problémov vypijú. Veľmi príjemný je aj kúpeľ z materinej dúšky; celkovo upokojí, posilní a výrazne pomáha pri prechladnutí. Pri nespavosti môže aj dospelým pomôcť voňavý vankúšik, naplnený sušenou materinou dúškou.

8. Repík lekársky (Agrimonia eupatoria)
Trsovitá trvalka je v čase kvitnutia vysoká asi 50 cm. Má jednoduchú alebo navrchu rozvetvenú drsno chlpatú byľ, nepárnosperené, zospodu drsné a chlpaté listy a žlté kvety v hornej časti byle. Kvitne v júni až auguste. Zbiera sa celá kvitnúca rastlina asi 10 cm nad zemou. Má protizápalové účinky, používa sa na úpravu činnosti žalúdka a žlčníka, pri preháňaní, pri ľadvinových kameňoch, na kloktanie pri zápaloch v krku či ústach. Všeobecne zvyšuje odolnosť.

9. Šalvia lekárska (Salvia officinalis)
Vo svojej domovine – v Stredomorí – sa vyskytuje ako divo rastúci poloker. Má hranatú stonku, pozdĺžne oválne listy a modrofialové kvety v riedkych praslenoch na konci stoniek. Kvitne v júni a júli. Celá rastlina je veľmi aromatická. Zbierajú sa listy, niekedy aj mladá vňať. Zreteľne brzdí tvorbu potu, napríklad pri zlej funkcii štítnej žľazy a v klimaktériu, má taktiež estrogénne vlastnosti. Šalvia sa používa aj na výplachy úst a krku pri zápaloch sliznice alebo ako kloktadlo pri zápaloch hrdla. (Ako slabšia náhrada s podobnými účinkami sa dá použiť aj u nás divo rastúca šalvia lúčna.)

10. Veronika lekárska (Veronica officinalis)
Plazivá trvalka je zelená po celý rok. Vytvára husté kobercovité porasty a dvakrát do roka kvitne záplavou modrých kvietkov. Zbiera sa celá kvitnúca vňať. Používa sa na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi a pri liečbe močových ciest.

11. Nechtík lekársky (Calendula officinalis)
Táto 30 až 50 cm vysoká letnička má priamu, často rozvetvenú stonku. Listy sú striedavé, kopijovité, kvety v úboroch na konci stoniek majú žltú až oranžovú farbu. Kvitne postupne od júna až do prvých mrazov. Farmaceuticky sú najvhodnejšie plné kvety oranžovej farby. Zbierajú sa iba okrajové jazykovité kvety (plátky). Má protizápalové účinky, používa sa na výplachy pri zápaloch ústnej dutiny a hrdla a čaj ako pomocný prostriedok pri zápaloch žlčníka a ochoreniach žlčovodov či močových ciest. Pripisujú sa mu aj protirakovinové účinky.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Nezaradené
Tagy: bylinky liečivý kút záhrada
Zdieľať článok

Diskusia