21. 03. 2006
Zdieľať

Zima odovzdáva pomaly, ale isto žezlo jari. Počasie je vľúdnejšie, aj keď sneh v tomto období nie je nijakou vzácnosťou. Pôda sa s prvými hrejivými slnečnými lúčmi intenzívne prehrieva a kde-tu sa objavia aj prvé kvety jari – cibuľoviny, najmä modrice, botanické tulipány, narcisy a veternice. K životu sa prebúdzajú aj okrasné kry, mnohé začínajú koncom marca už bohato kvitnúť. Marec je ideálny mesiac na nákup osív a treba v ňom vysiať aj prvé druhy letničiek.

Kvet mesiaca – bergénia srdcovitolistá


Záhrada v marci

31254

Bergénia srdcovitolistá (Bergenia cordifolia) je atraktívna celoročne vďaka mohutne pôsobiacim tuhým a lesklým kožovitým listom, ktoré pripomínajú slonie uši. Táto rastlina pochádzajúca z horských oblastí východnej Ázie je vysoká len 0,40 m. Najkrajšia je v marci, keď rozkvitá množstvom ružových alebo bielych kvetov na dlhých stvoloch. Najlepšie jej vyhovuje polotieň, dobre znáša aj slnko a tieň. Na pestovanie je úplne nenáročná a je vhodná aj pre začiatočníkov. Uprednostňuje vlhko, ale znesie aj sucho. Rozmnožiť ju možno delením na jeseň a koreňovými odrezkami. Najkrajšie kvitnú bergénie vypestované z koreňových odrezkov. Efektne vynikne v skalkách, na okrajoch jazierok, v trvalkových záhonoch a pred výsadbami ihličnanov. Po niekoľkých rokoch vytvorí súvislé porasty. Rezané listy a kvety vydržia dlho vo váze s vodou. Priesady bergénie možno kúpiť v sieti predajní Baumax a v každom väčšom záhradnom centre. Ich cena sa podľa veľkosti pohybuje od 39 do 59 Sk.


Záhrada v marci

31255

Ako polievať izbové rastliny

Izbovú zeleň treba polievať veľmi opatrne. Množstvo vody škodí viac ako jej nedostatok. Pred každou zálievkou je nutné nechať substrát mierne preschnúť. Zalievať treba vodou, ktorá má izbovú teplotu a je odstáta. Väčšine izbových rastlín voda z vodovodu úplne vyhovuje, ale v prípade niektorých druhov (azalky, kamélie a gardénie) je vhodnejšie použiť vodu špeciálne upravenú pridaním malého množstva rašeliny. Zalieva sa buď do misky (menšie a náchylnejšie druhy) alebo na povrch substrátu krhličkou s úzkym dlhým hrdlom, pokiaľ možno, viac k okrajom črepníka. Ak rastlina zvädne a substrát viditeľne preschne, celý črepník aj s rastlinou okamžite ponorte do vedra s vodou. Takto možno zvädnutú rastlinu rýchlo zachrániť. Náš tip: Galvanizovaná krhlička na zalievanie s úzkym hrdlom, odolná proti korózii, cena 129,- Sk, predáva IKEA.


Záhrada v marci

31256

Ostrihajte okrasné trávy

Všetky druhy okrasných tráv si počas zimy zachovávali svoj dekoratívny vzhľad. Teraz je najvyšší čas suché zviazané steblá odstrihnúť ostrými nožnicami na výšku 20 až 30 cm od zeme. Nové steblá tak môžu začať pri teplejšom počasí a dostatočnej vlahe vyrastať. Zároveň možno začať s rozdeľovaním starších trsov okrasných tráv.


Záhrada v marci

31259

Pavol Vreštiak – Zděnek Osvald: Všetko o ihličnanoch

Ihličnany patria k významným prvkom okrasných výsadieb. Obľúbené sú pre svoju nenáročnosť, rozmanitosť a univerzálnosť použitia. V poslednom období sa často podieľajú aj na dotváraní detailov v predzáhradkách, v skalkách alebo sa vysádzajú do rôznych vegetačných nádob. Pri výsadbe je však dôležité poznať nielen ich vizuálne charakteristiky, ale aj spôsob a charakter rastu a nároky na stanovisko. Publikácia s viac ako 160 farebnými fotografiami prináša základné informácie o jednotlivých druhoch, pestovaní a využití ihličnanov v sadovníckych kompozíciách. Je vhodnou pomôckou pri výbere, nákupe v záhradníctve alebo pri výsadbe v záhrade. Čitateľ sa v nej zoznámi nielen s najvýznamnejšími druhmi ihličnanov, ale aj s rôznymi obľúbenými kultivarmi. Vydalo Vydavateľstvo Slovart, s. r. o., Bratislava v roku 1994, 96 strán, 169 Sk.


Záhrada v marci

31257

Miniskleník plný kvetín

Marcové dni nemusia byť ani zďaleka prívetivé, slnečný deň môže vystriedať mrazivá noc. Napriek tomu v záhrade môže kvitnúť množstvo zaujímavých cibuľovín a prvých jarných trvaliek. Ak chcete urýchliť kvitnutie a zároveň uchovať dlhšie nežnú krásu prvých kvetov, musíte im vytvoriť optimálne podmienky. Jednou z možností je miniatúrny skleník. Ten zabezpečí kumulovanie tepla počas dňa, vytvorenie priaznivej mikroklímy a zároveň slúži ako ochrana pred studeným vetrom a mrazom. Jeho prednosťou je ľahká manipulácia a možnosť premiestňovať ho podľa potreby na akékoľvek iné miesto v záhrade. Nezabúdajte však, že aj tento skleník treba vetrať. Drevený miniskleník predáva Twigi, cena podľa veľkosti sa pohybuje od 350 Sk vyššie.


Záhrada v marci

31258

Prvé výsevy letničiek

V marci je najvyšší čas myslieť na výsevy niektorých druhov letničiek. Ide najmä o druhy, ktoré potrebujú na svoj vývoj dlhšie vegetačné obdobie. Príkladom sú papuľky, kobea, lobelky alebo okrasný tabak a rudbekie. Vysievajú sa do špeciálneho prepareného substrátu v miskách. Výsevy sa umiestnia v teple a treba ich pravidelne zavlažovať, ideálny je rozprašovač vody. Osivá letničiek rôznych značiek dostať kúpiť v sieti predajní Baumax, supermarketoch, hypermarketoch a špecializovaných predajniach pre záhradkárov. Ich cena sa pohybuje v závislosti od druhu od 19 do 39 Sk.

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradná technika Zeleň v interiéri
Tagy: kvetiny marec rastliny údržba záhrada
Zdieľať článok

Diskusia