Záhrada ako od Moneta

23. 12. 2005
Zdieľať

Pri obdivovaní prírody nechávame na nás pôsobiť dojmy a práve prežívané pocity z dokonalej súhry kvetov, zelene, vetra a slnečných lúčov. Niečo podobné možno cítil aj Claude Monet, keď maľoval svoje krajinky... inšpirovaný hrou svetla a farieb. Ktovie, možno by ho oslovila aj táto záhrada, ktorá nevdojak zanechá v každom návštevníkovi ono povestné umelecké „imprese“...


Záhrada ako od Moneta

39371
Dominik Vlaheko

Už prvé kroky nás presvedčili, že objavovanie tejto záhrady bude trochu iné a svojím spôsobom výnimočné. Uznajte sami, kde všade vás pri vstupe vítajú archanjel Gabriel a egyptská kráľovná Kleopatra! Netuším, či plnia úlohu strážcov, alebo sú len metaforou prezrádzajúcou príjemné pocity bezpečia a takmer kráľovského oddychu, ktoré sa vás zmocnia takmer hneď po príchode. Sochy a plastiky sú v symbióze s prírodným ateliérom, niektoré vyšli spod rúk syna majiteľov, iné, ako napríklad socha Madony s dieťaťom, sú dielom akademickej sochárky Jaroslavy Šickovej. Svojím impozantným a nemenným výrazom vnášajú do tohto prostredia večne živú myšlienku, že umenie, rovnako ako príroda, je účinný prostriedok na upokojenie duše.

Zelené súkromie


Záhrada ako od Moneta

39378
Dominik Vlaheko

Terén pozemku je mierne svahovitý, na jeho dnešnej podobe majú zásluhu domáci, ktorí sa sem nasťahovali pred niekoľkými desiatkami rokov. „Syn bol ešte maličký chlapec. Roboty bolo neúrekom, ale zvládli sme to. Pôvodný svah sme začali planírovať a hlinu rozmiestňovať po celom pozemku. Postupne sme vysádzali rastlinky a robili úpravy. Aj deti nám veľa pomáhali, najmä dcérka,“ spomína domáca pani a pritom obdivujeme ladné zelené krivky tejto rozprávkovej záhrady, ktorú po celom jej obvode lemuje brečtan popínavý a chráni súkromie majiteľov. Obranný val pred domom dopĺňajú tuje, dva kríky viniča a zlatý dážď, ktorý svojimi žltými kvetmi oživuje najmä jarnú farebnú paletu.


Záhrada ako od Moneta

39369
Dominik Vlaheko

Prístupovú cestičku k domu lemujú kvety a v pozadí sa vypína zopár exemplárov kaktusov. Schody majú nezvyčajného spoločníka – starý kmeň obrastený brečtanom. Tejto popínavej rastline sa tu darí mimoriadne dobre a v súvislosti s ňou nám domáca pani porozprávala príbeh o tom, ako sa sem dostal. „Raz, keď sme boli v Prahe navštíviť syna, ktorý tam chodil do školy, zastavili sme sa aj pri hrobe česko-slovenskej krasokorčuliarky Hanky Maškovej a vzali si na pamiatku jednu vetvičku brečtanu. Doma sme ho zasadili a odvtedy tu rastie,“ dodáva domáca pani s miernou melanchóliou v hlase. Tá však nebola prítomná len v jej hlase, ale aj v niektorých zátišiach záhrady.

Z každého rožka troška


Záhrada ako od Moneta

39373
Dominik Vlaheko

Malé jazierko, ktoré tichučko odpočíva v náručí kosatcov, zimozelene a funkií so širokými kopijovitými listami, je domovom niekoľkých rýb. „Je ich asi desať. Ich počet je stále rovnaký. Nevieme, či sú to tie isté ryby, alebo nové prírastky, ktoré medzičasom narástli,“ prezradila domáca pani. Jazierko, rovnako ako zvyšok záhrady, si vyžaduje pravidelnú starostlivosť, najmä ak sú jeho súčasťou aj vodné živočíchy. Na pokojnej hladine si trónia biele a ružové lekná pripravené poskytnúť oddych pre unavené nožičky kobyliek a malých zelených ukvakotaných skokanov. Exotický nádych vnášajú do prostredia červené kvety a veľké zelené listy kany (Cana indica).


Záhrada ako od Moneta

39377
Dominik Vlaheko

Okrem margarét a ibišteka sa tu nájde aj zopár liečivých rastlín – nenahraditeľným je nechtík lekársky, z ktorého si majiteľka vyrába hojivú mastičku. A, samozrejme, nesmie chýbať ani šalvia. Slnečnica, ktorá tiež pridáva záhrade na pôvabe a svojou kontrastnou žltou farbou pripomína ťah van Goghovho štetca, je vďačným objektom pre prstíky vnúčat, ktoré s chuťou vylupujú dozreté semienka. Úžitková časť záhrady je ukrytá v rohu – v džungli, ako nazvala túto časť domáca pani. Z roka na rok pestujú čoraz menej zeleniny, pretože práce je veľa a času niekedy veľmi málo.


Záhrada ako od Moneta

39372
Dominik Vlaheko

Azda najviac sa darí viniču Concordia, z ktorého si domáci každý rok robia onen povestný opojný Dionýzov nápoj. „Vinobranie je pre nás slávnosťou,“ priznala majiteľka s úsmevom. Keď sa zíde celá rodina, k dispozícií je veľká terasa vydláždená kamienkovou dlažbou, ktorá svojím prírodným dezénom neruší okolitú scenériu. Zátišie pokoja a oddychu lemujú vždyzelené rastliny, ktoré dopĺňajú floxy, popínavé klematisy (Clematis), ktoré zdobia záhradu od mája do augusta. Nenápadne sa snaží tváriť mahónia cezmínolistá (Mahonia aquifolia), hustý ker so zubatými tmavozelenými listami, ktorý však s blížiacou sa jeseňou bude mať čoraz väčší problém zostať ukrytý v zelenej anonymite, pretože okolo jeho žltých voňavých kvetov ťažko niekto prejde bez povšimnutia.

V rozmanitosti je pôvab


Záhrada ako od Moneta

39374
Dominik Vlaheko

Okrasou mnohých záhrad je najmä zelený uhladený koberec. Naši hostitelia však majú na vec iný názor, preto ich vnúčatá nepočujú od nich karhavé slová, keď sa veselo naháňajú za skákajúcou loptou. V kontraste s dynamikou malých šarvancov je pasívne si ležiaca skalka, ktorú zdobia skalné ruže, scily (Scilla), ktoré sú spolu s narcismi prvými kvetmi vítajúcimi prebudenú prírodu. Oproti skalke v takzvanej džungli sa skvejú ruže, cínie, všadeprítomný vinič, rudbekie, pivónie a ľan. Výsostné právo pohľadu z výšky užívajú petúnie tróniace v kvetináčoch. Voňavý jazmín svojou opojnou vôňou pripomína ducha Orientu. Exotikou zaváňa aj figovník, ktorý je však skúpy na plody.


Záhrada ako od Moneta

39379
Dominik Vlaheko

Okrem vždyzelených rastlinných druhov, pestrofarebných kvetov a okrasných krov tu možno nájsť aj zopár ovocných stromov, ktoré sú však už staré a z roka na rok je ich čoraz menej. „Máme tu jablone a hrušky, ale úroda je slabá. Záhrada trpí nedostatkom vody. Ani ihličnanom sa tu priveľmi nedarí, jediným vytrvalým spoločníkom je borievka,“ prezradila domáca pani. Pestrofarebnú paletu dopĺňajú georgíny (Dahlia), orgován, rúrkovec a okrasný ker dula japonská. Keď sme sa prechádzali po záhrade, chvíľami som mala pocit, akoby som vstúpila do plátna veľkého impresionistu, ktorý nešetril farbami vzbudzujúcimi v človeku nezabudnuteľné dojmy…

Kategória: Nezaradené
Tagy: kvetiny návšteva rastliny socha záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia