Záhrada v „kamennej zemi“: Farebné potešenie v škótskom pohraničí

17. 01. 2006
Zdieľať

Takmer pred osemdesiatimi rokmi Karel Čapek vo svojich cestopisných Anglických listoch napísal: „A teraz na sever, na sever! Ubieha grófstvo za grófstvom, v niektorom kravy ležia, v niektorom stoja, niekde sa pasú ovce, niekde kone a niekde len vrany. Zrazu sa objaví sivé more, skaly a mokriny, končia sa živé ploty a namiesto nich sa tiahnu kamenné múriky. Kamenné múriky, kamenné dediny, kamenné mestá… – za riekou Tweed je kamenná krajina.“


Záhrada v „kamennej zemi“: Farebné potešenie v škótskom pohraničí

41904
Pavel Veselý

Takto opisoval Čapek svoju cestu z Anglicka do Škótska a týmito slovami akoby už pred mnohými desaťročiami predurčil predstavu väčšiny z nás o severnej tretine Britských ostrovov ako o klimaticky studenej krajine plnej kameňa, holých kopcov a fialovo-hrdzavých vresovísk.


Záhrada v „kamennej zemi“: Farebné potešenie v škótskom pohraničí

41907
Pavel Veselý

Borders nie je Highlands

Opisované prírodné prostredie skutočne nájdeme v obdivovanej a turistami najviac navštevovanej oblasti Highland, ale v Southern Uplands, na škótskom juhu, alebo v pohraničnom kraji nazývanom Borders je úrodná pôda a krajina s priaznivým podnebím. Tu, v povodí spomínanej rieky Tweed, sa rozkladá neveľké sídlo Yarrow, v ktorom sme mali príležitosť navštíviť dom so záhradou, ktorý dvadsaťtri rokov obýva John Herbert William Holden so svojou ženou Bronwen. Tunajšie údolie Yarrow Valley leží približne 45 míľ južne od Edinburghu a spadá do produkčnej farmárskej oblasti. To čiastočne vysvetľuje naše prekvapenie, keď sme ešte v polovici septembra prechádzali rozkvitnutou Johnovou záhradou.


Záhrada v „kamennej zemi“: Farebné potešenie v škótskom pohraničí

41908
Pavel Veselý

Záhrada ako koníček

„Študoval som na univerzite vo Walese, odkiaľ pochádza aj moja žena Bronwen. Veľa som cestoval a po rôznych životných peripetiách som sa vrátil do školského prostredia, konkrétne na univerzitu do Newcastlu, kde som vyučoval vývoj plodín a výskum rastlinnej genetiky.“

Vo svojich výskumoch sa venoval pestovaniu zušľachteného aj pôvodného divého ovsa, pestoval mätonoh, zemiaky a ďalšie plodiny. Je spoluautorom Knihy o génoch, plodinách a prírodnom prostredí, ktorú vydalo univerzitné nakladateľstvo v Cambridgei.


Záhrada v „kamennej zemi“: Farebné potešenie v škótskom pohraničí

41903
Pavel Veselý

Ako je teda zrejmé, aj keď sa vo svojom povolaní stále točil okolo rastlín a ich prírodného a umelého prostredia, necíti sa záhradníkom a záhradníčeniu sa nikdy profesionálne nevenoval. Záhradníčenie sa stalo jeho záľubou najmä v posledných dvadsiatich rokoch v Yarrow, kde priestor okolo svojho kamenného domu s manželkou neustále premieňajú, upravujú a zušľachťujú.

Okrasné rastliny namiesto zeleniny

Donedávna zaberali veľkú časť záhrady záhony zeleniny, kríčky červených, čiernych a bielych ríbezlí, malín a egreša, plochy jahôd alebo ovocné stromy – jablone, hrušky a slivky. S pribúdajúcimi rokmi sa John rozhodol zmeniť väčšinu pozemku na okrasnú záhradu, ktorá predsa len nestavia svojmu majiteľovi do cesty také konkrétne agrotechnické termíny.


Záhrada v „kamennej zemi“: Farebné potešenie v škótskom pohraničí

41906
Pavel Veselý

„Keď sme ju začali s Bronwen pretvárať, nemali sme nijaký konkrétny plán alebo dokonca odborný projekt, ako by mala záhrada nakoniec vyzerať. Zhodli sme sa iba na niektorých spoločných zásadách, ktoré vyjadrovali naše osobné pocity. Napríklad ústup od produkcie zeleniny alebo ovocia a príklon k výtvarne pôsobiacim zákutiam. Upravovali a menili sme jej tvár postupne, z roka na rok. Budeme v tom, samozrejme, pokračovať aj v nasledujúcich rokoch, pretože tvorbu záhrady považujeme za dlhodobý tvorivý proces.“

So zeleninou do skleníka!

Na tomto mieste, keď nám naznačil, aké má so záhradou ďalšie plány, by sa patrilo poznamenať, že John Holden nedávno prekročil osemdesiatku.


Záhrada v „kamennej zemi“: Farebné potešenie v škótskom pohraničí

41909
Pavel Veselý

Na zeleninu úplne nerezignoval, ale presunul ju do skleníka, ktorý chráni rastliny pred rozmarmi počasia. Pestuje v ňom hlavne paradajky, uhorky a sladké papriky, necháva tu naklíčiť semená kvetov, byliniek a zeleniny. K záhradníčeniu v Škótsku poznamenáva: „Starať sa o záhradu nie je jednoduché, pretože pestovateľ musí rátať s veterným a chladným podnebím. Iné je to v nížinách alebo v záveterných častiach údolí. Napríklad na západe Škótska je mnoho krásnych a bujných záhrad, v ktorých vplyv Golfského prúdu dovoľuje pestovať aj odrody subtropických rastlín.“

Kategória: Nezaradené
Tagy: kazem návšteva rastliny záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia