Nenaháňajte lístie po záhrade! Zatočí s ním vysávač

28. 10. 2014
Zdieľať

Potrebujete záhradu pripraviť na zimný spánok, ale stále vás zdržiava hrabanie lístia? Nekonečný boj má bez správneho pomocníka jasného víťaza. A vy to nie ste.

Najväčším nepriateľom pri upratovaní záhrady pred zimou nie sú krátke dni a klesajúca teplota. Najviac všetkých zdržiava lístie. A je celkom jedno, či máte listnaté stromy na vlastnej záhrade, alebo k vám padá lístie od suseda. Zhrabať ho jednoducho musíte. A s vetrom v chrbte a hrabľami v rukách je to neskutočná otrava. Vyriešiť to môžete tak, že zamestnáte motorový záhradný vysávač.

Trávnik je tiež koberec

Tak ako sa nezaobíde domáce upratovanie bez podlahového vysávača, ani trávnik sa nedá rýchlo a efektívne udržiavať bez fukáru. Firmy, ktoré sa starajú o verejnú zeleň, to už pochopili. Presvedčiť sa o tom môžete v každom parku. A rovnako užitočného pomocníka si môžete zaobstarať domov. Navyše máte hneď dva stroje v jednom. Záhradný vysávač sa väčšinou jednoduchou prestavbou alebo len stlačením tlačidla, mení na výkonný fukár.


Elektrický vysávač IEBV 2600 E prekvapí nízkou hmotnosťou a ľahko sa premení na výkonný fukár. Kolieska zaistia udržanie výšky trubice nad zemou a vak pojme záhradný odpad s objemom až 35 litrov. Novinka tohto roku, cena len 58 Euro, Mountfield.

Elektrický vysávač IEBV 2600 E prekvapí nízkou hmotnosťou a ľahko sa premení na výkonný fukár. Kolieska zaistia udržanie výšky trubice nad zemou a vak pojme záhradný odpad s objemom až 35 litrov. Novinka tohto roku, cena len 58 Euro, Mountfield.
Mountfield

Na haldu a do vreca s ním

Na čo všetko sa hodí? Určite nielen na jesenný boj proti lístiu. Zvládne aj upratovanie vetvičiek, ktoré zostali po zastrihnutí živého plota, vysaje piliny po príprave palivového dreva, odfúkne jemný prašan z prístupových ciest alebo chodníkov. Najprv je dobré nečistoty nafúkať na haldu alebo do kúta a potom vysať. „Výhodou moderných strojov je, že sú vybavené drviacim zariadením, ktoré dokáže zredukovať objem vysávaného materiálu až o 90 %. Všetko potom končí v zbernom vaku, kam sa zmestí až 50 litrov odpadu,“ vysvetľuje produktový manažér Aleš Mostecký. Elektrické typy vysávačov sa hodia pre všetkých tých, ktorí majú menší pozemok a v dosahu prípojku elektrickej energie. Pre väčšie záhrady sú vhodnejšie modely so spaľovacím motorom.


Praktický a nenáročný elektrický pomocník – vysávač a fukár v jednom, Toro Ultra, má špeciálne upravené lopatky kovového ventilátora, ktoré dokonale rozdrvia lístie a znížia jeho objem až o 90%. Cena 146 euro, predáva Mountfield

TORO

Ako vybrať ten pravý

Ponuka na trhu je široká, ale nie všetky stroje majú rovnakú výbavu. Rozhodne sa oplatí, ak má vysávač teleskopicky nastaviteľnú dĺžku trubice a kolieska pre ľahšie udržiavanie jej výšky nad zemou. Prácu uľahčí elektronická regulácia výkonu pre optimálne nastavenie prúdu vzduchu. „Tie najlepšie vysávače sú vybavené motorom s digitálnym zapaľovaním, ktoré umožňuje znížiť spotrebu až o 40 %. Katalyzátor výfukových plynov redukuje emisie a znižuje hladinu okolitého hluku,“ dodáva Mostecký. Pri dlhšej práci na väčšom pozemku potom oceníte, keď bude stroj mať antivibračný systém a rukoväť bude potiahnutá zmäkčenou gumou.

Kategória: Záhradná technika
Tagy: vysávač záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia