Ako funguje Husqvarna Automower®?

24. 04. 2015
Zdieľať

Skôr ako si vyberiete a kúpite robotickú kosačku, je dobré sa zoznámiť so základnými princípmi jej fungovania. Koncept robotickej kosačky je postavený na tom, že stroj pokosí trávnik za majiteľa. Avšak za takouto zdanlivo jednoduchou činnosťou stojí zložitý a komplexný systém technológií.

Pracovnú plochu robotickej kosačky musíte presne vymedziť. Pre tento účel sa používajú káble. Ich inštalácia nie je náročná, stačí ich len položiť na trávnik a oni do neho zarastú. Aj napriek tomu výrobcovia odporúčajú zveriť inštaláciu do rúk odborníkom. Tieto káble kosačke budú vymedzovať priestor, v ktorom sa bude pohybovať. Zabránite tak, aby sa kosačka dostala medzi kvetinové záhony. Po tejto inštalácii už kosačka pracuje samostatne ak potrebuje energiu, sama si nájde aj cestu k zdroju.


Ako funguje Husqvarna Automower®?

1551493
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Samostatná práca robotickej kosačky si vyžaduje čo najmodernejšie technológie. Vyvinúť efektívne riešenia si ale vyžaduje čas. Spoločnosť Husqvarna zdokonaľuje svoj koncept robotickej kosačky už 20 rokov. Za ten čas dokázali vývojári vylepšiť takmer všetko, čo sa dalo a dnes tak Husqvarna ponúka stroj, ktorý môžeme spoľahlivo zaradiť medzi kosačky s najlepšími výsledkami kosenia rôznych trávnikov. 

Robotická kosačka Automower® je výkonný a spoľahlivý pomocník do každej záhrady. Keďže sa po trávniku pohybuje náhodným spôsobom, dosiahnete s ňou vynikajúce výsledky pri kosení. Dokonale pokosený trávnik bude pôsobiť dojmom koberca. Vďaka funkcii Kosenie na mieste, Kosenie do špirály a Kosenie do štvorca rozozná robotická kosačka aj malé plochy, na ktorých je tráva vyššia alebo hustejšia a tie potom kosí v úzkych špirálach dokola, až kým nie je tráva rovnako vysoká. Niektoré modely majú integrovaný systém GPS, ktorý vytvára mapu záhrady, vrátane umiestnenia ohraničujúcich a navádzacích vodičov. Automower® následne vyhodnotí, ktoré časti záhrady už pokosil a podľa toho upravuje svoj pohyb pri kosení. Tým zaistí optimálne pokrytie celej trávnatej plochy a excelentný výsledok kosenia. 

Medzi hlavné výhody robotickej kosačky patrí okrem pohodlia aj úspora času. Robotická kosačka je schopná kosiť 24 hodín denne, pričom jej neprekáža noc ani dážď a už vôbec nie je závislá od toho, či doma ste, alebo nie. Modely 320 a 330X sú dokonca vybavené časovačom, pomocou ktorého dokážu svoju pracovnú dobu prispôsobiť počasiu. V čase rýchleho rastu trávy tak Automower® pracuje oveľa dlhšie a za slnečného a suchého počasia, kedy tráva rastie pomalšie, kosí zas menej často. Šetrí tým trávnik a aj samého seba. 

Husqvarna Automower® skracuje trávu často a len o malú časť, čo zaisťuje pekný a zdravý trávnik. Je vybavený ostrými nožmi z kvalitnej ocele, ktoré sú otočne pripevnené ku kosiacemu disku. To umožňuje efektívnu prevádzku a extrémne nízku spotrebu energie. Výšku kosenia môžete nastavovať manuálne v rozpätí od 2 do 6 cm a pri niektorých modeloch (Automower® 320 a 330X) dokonca aj elektricky. Výsledkom práce robotickej kosačky je svieži a zelený trávnik, aký s bežnou kosačkou nedosiahnete. Navyše nepretržité kosenie malých ústrižkov trávy pôsobí na trávnik ako hnojivo, takže trávnik je zdravší a zelenší.


Ako funguje Husqvarna Automower®?

1551491
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Z robotickej kosačky strach rozhodne mať nemusíte. Je bezpečná, priam neškodná. Ak narazí na prekážku, zmení smer. Nože sa vďaka odstredivej sile vysúvajú len pri práci. Pri náraze na tvrdší predmet sa zasunú (zaklopia). Tým sa znižuje riziko otupenia nožov, poškodenia samotnej kosačky ale aj samotného predmetu na trávniku (ak sa napríklad jedná o detskú hračku na trávniku). Ak Automower® nadvihnete, prestane pracovať. Nemusíte sa báť ani odcudzenia, robotická kosačka je chránený PIN kódom, bez ktorého ho zlodej nemá šancu spustiť a pomocou GPS a aplikácie v telefóne ho navyše dokážete spoľahlivo lokalizovať.

Ako vyberať robotickú kosačku?

Robotická kosačka je vynikajúci pomocník do každej záhrady. Či už máte kosenie trávnika radi alebo nie, robotická kosačka ušetrí kopec času. Musíte si ale vybrať tú správnu. Väčšinou vám pri výbere poradí predajca, no vždy je lepšie ísť do predajne už pripravený. Pri hľadaní optimálneho riešenia sa vás bude predajca pýtať tri základné otázky: frekvencia kosenia, ďalej veľkosť záhrady a jej členitosť. Tieto faktory totiž určujú prostredie, v ktorom bude kosačka pracovať a tým aj požiadavky na jej výkon. Je prirodzené, že v členitej a rozľahlej záhrade vám slabší model stačiť nebude, nech už je značka akákoľvek.


Ako funguje Husqvarna Automower®?

1551489
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Pri záhrade do 500 m2, by mal stačiť aj ten najzákladnejší model robotickej kosačky, za predpokladu, že bude pracovať nepretržite 24 hodín a 7 dní v týždni. Úskalím však môže byť situácia, kedy sa spustí zavlažovanie a kosačka kosiť nemôže, čím stratí čas a nemusí tak stihnúť pokosiť celú záhradu. Ak máte o niečo väčšiu plochu siahnite po vyššom modeli. „Možnosťou je aj zníženie frekvencie kosenia, no myslite na to, že do nekonečna sa to nedá,“ upozorňuje Tomáš Nevečeřal zo spoločnosti Husqvarna. „Ak znížite frekvenciu kosenia, kosačka síce zvládne pokosiť väčšiu plochu, no rátajte s tým, že výsledky nemusia byť tak výrazné ako keď kosí robotická kosačka tie isté miesta denne,“ dodáva Tomáš Nevečeřal. Modely sú väčšinou určené do 500m2, 800m2, 1800 m2, 2200 m2, 3200 m2 a 6000 m2.

Ak máte kopcovitú záhradu, so základnými modelmi si v takto náročných podmienkach nevystačíte. Tie kvalitnejšie síce zvládnu svahy so sklonom až 25%, no pri strmších svahoch budete potrebovať model na väčšie plochy, z ktorých niektoré zvládnu sklon až do 45%. Vďaka funkcii Timer ich budete môcť používať aj na menšie plochy. Táto funkcia totiž umožňuje prispôsobenie dĺžky kosenia veľkosti záhrady. 

Ak máte jasno v rozlohe a viete zhruba ako výkonný model budete potrebovať, je čas pozrieť sa na vlastnosti. Prácu robotickej kosačky skvalitňujú ostré nože a nastaviteľnosť výšky kosenia. Tú nastavíte manuálne ale, na niektorých modeloch môžete aj elektronicky. Nesmierne dôležitá je bezpečnosť systému kosiaceho zariadenia pri prevádzke. Ideálne sú voľne otočné nože podobné žiletkám, ktoré okrem bezpečnosti zaručia aj dokonalý strih trávnika. Rovnako si zistite hlučnosť robotickej kosačky, väčšinou by to malo byť do 65 dB.  


Ako funguje Husqvarna Automower®?

1551495
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Najlepším spôsobom ochrany je PIN kód, ktorý zabezpečí, že aj keď vám kosačku odcudzia, zlodej s ňou nespraví nič. Dôležitým parametrom je aj výdrž batérie. Pri porovnávaní jednotlivých modelov si zistite, akým typom batérie je kosačka vybavená, za aký čas sa batéria úplne nabije a ako dlho vydrží nabitá. Niektoré robotické kosačky sú ovládateľné prostredníctvom GPS aj SMS. To je už ale záležitosť skôr pohodlia, ako funkčnosti kosačky. Pomocou GPS však niektoré modely zvládnu lepšie zamerať a rozplánovať kosenie.

Veľmi dôležitý je pohyb kosenia robotickej kosačky. Niektoré kosia v pravidelnom vzorci, no vždy je lepšie, ak robotická kosačka kosí zdanlivo náhodne v rôznych smeroch. Kosením v zdanlivo nepravidelnom vzorci pohybu, docieli robot vytvorenie hladšieho povrchu, ktorý vyzerá ako koberec a to po celej ploche vašej záhrady. Za 20 rokov robotických kosačiek na trhu bolo preukázané, že sa jedná o najspoľahlivejší spôsob pokrytia celej trávnatej plochy bez toho, aby na ploche zostala nepokosená tráva. 


Ako funguje Husqvarna Automower®?

1551487
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Nenechajte sa zmiasť

Pri výbere rôzni výrobcovia udávajú vo svoj prospech rôzne vlastnosti, ktoré na prvý pohľad možno ovplyvňujú vlastnosť kosačky no v konečnom dôsledku neprispievajú k lepšiemu efektu kosenia. Málo významná je napríklad rýchlosť, ktorou sa kosačka pohybuje. Tá vždy závisí od modelu a je logické, že robotické kosačky pre menšie záhrady budú pomalšie, lebo operujú na menšej ploche. 

„Ak budete porovnávať rôzne robotické kosačky, vždy porovnávajte modely z jednej kategórie,“ vysvetľuje Jakub Kircher, odborník značky Gardena. „Je jasné, že o triedu lepšia kosačka bude mať lepšie vlastnosti ako základný model, uzatvára Jakub Kircher. Výrobcovia udávajú rôzne parametre, no asi najvhodnejší pre porovnanie je veľkosť pracovnej plochy. Tá je totiž rovnaká a pekne uvidíte, ako sa s ňou rôzne značky robotických kosačiek popasujú.

Za 20 rokov na trhu prešli robotické kosačky evolúciou, ktorá z nich vytvorila stroje takmer do každej záhrady. Aj keď je možno vždy čo zlepšovať, už teraz môžeme povedať, že robotická kosačka Husqvarna Automower® je vynikajúcim a spoľahlivým pomocníkom pre každého.

Všetko o robotických kosačkách Husqvarna Automower sa dozviete tu

www.husqvarna.com/sk/

Kategória: Záhradná technika
Tagy: záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia