Kosec na pohľadanie alebo Všestranný univerzál pre každý pozemok

28. 05. 2015
Zdieľať

Každý rok sa to opakuje a všetci to dobre poznáme. Tráva je na začiatku sezóny plná sily a rastie priam zbesneným tempom. Stačí sa len o pár dní s kosením oneskoriť a rotačná kosačka už môže mať problémy. A čo potom pozemky, ktoré sa neudržujú pravidelne - napr. lúky, sady a pod.? Ideálnym pomocníkom by mohol byť krovinorez.

Krovinorezom sa niekedy hovorí aj „motorové kosy“. Toto označenie vyplýva nielen z ich vizuálnej podobnosti, ale aj z „kývavého“ pohybu pri práci, ktorý je obom typom kôs vlastný.

„Dnešné krovinorezy využívajú širokú škálu moderných riešení, ktoré majú zabezpečiť dokonalý komfort pri práci a vysokú efektivitu,“ konštatuje produktový manažér Tomáš Maryška zo spoločnosti Mountfield.

Vstrekovač paliva (primer), poloautomatický sýtič alebo dekompresný ventil pomáhajú k veľmi ľahkému štartovaniu bez nutnosti vynakladať mimoriadne úsilie. Antivibračný systém v podobe sústavy pružín alebo gumených silentblokov potlačí nepríjemné vibrácie na minimum. Ak podobný prvok vo výbave krovinorezu chýba, je obsluha nútená robiť časté prestávky kvôli únave.


Patentovaný antivibračný systém je maximálne účinný

Patentovaný antivibračný systém je maximálne účinný.
Oleo Mac


Patentovaný antivibračný systém je maximálne účinný

Krovinorezy sa vešajú na ramenné či chrbtové popruhy. Vďaka tomu môžeme pohodlne pracovať aj v ťažko prístupných miestach (svahy, rokliny a pod.) Výkonnejšie modely sú schopné aj plošne kosiť. Vzhľadom na to, že váha stroja sa v popruhoch rozloží, vydržíme bez premáhania sa kosiť aj dlhšiu dobu.


Vysokú trávu napríklad v priekopách pri cestách možno s krovinorezom pokosiť veľmi ľahko.

Vysokú trávu napríklad v priekopách pri cestách možno s krovinorezom pokosiť veľmi ľahko.
Mountfield

K základnému príslušenstvu patrí strunová hlava, ktorá sa používa na kosenie trávy. Štandardom by dnes mala byť poloautomatická strunová hlava so systémom Tap & Go, ktorý dokáže po ľahkom pritlačení na zem sám vysunúť strunu. Táto blesková operácia sa odohráva za chodu stroja. Stretnúť sa už tiež môžeme s hlavou Load & Go, ktorá umožňuje mimoriadne ľahké navíjanie vyžínacej struny bez nutnosti rozoberania strunovej hlavy.

Ak je potrebné zlikvidovať prerastenú tuhú trávu, mladinu alebo kroviny, vymení sa strunová hlava za troj-, štvor- alebo osemzubý kotúč alebo za trojramenný nôž. S náletmi aj so slabšími drevinami si poradí 22- alebo 80-zubý kotúč.


S 80-zubým kotúčom je možné bez problémov zlikvidovať náletové stromčeky a iné slabšie dreviny.

S 80-zubým kotúčom je možné bez problémov zlikvidovať náletové stromčeky a iné slabšie dreviny
archív


S 80-zubým kotúčom je možné bez problémov zlikvidovať náletové stromčeky a iné slabšie dreviny.

Okrem žacích nástrojov je možné pripojiť aj ďalšie príslušenstvo, ktorým sa ešte rozšíri už tak značná univerzálnosť a využiteľnosť krovinorezov. Prerezávač slúži na prerezávanie krovín, náletov alebo konárov. Záleží pochopiteľne na výške stromu, avšak výhodou tohto riešenia je dlhé telo krovinorezu, to znamená, že veľa uschnutých vetiev je možné odstrániť priamo zo zeme, bez použitia rebríka. Plotové nožnice vynikajú dlho strižnú lištou a nastaviteľnosťou v rozsahu 270°. Vďaka tomu je možné pohodlne dosiahnuť akýkoľvek tvar aj na veľmi vysokom živom plote či okrasných kríkoch. S kultivátorom nie je problém obrábať pôdu menších pozemkov alebo záhonov.

Ako vybrať vhodný stroj

Rozhodovať by sme sa mali predovšetkým podľa účelu, na ktorý krovinorez využijeme, podľa rozlohy a terénu plochy, na ktorej budeme pracovať. Alebo lepšie povedané: iný stroj si zaobstará človek, ktorý potrebuje z času na čas vyčistiť okolie plota alebo skalky, iný si zaobstará sadár a iný si vyberie profesionálna firma na čistenie verejných priestorov. Ďalším hľadiskom je potom samozrejme kvalita materiálov a spracovania, technické riešenia alebo bezpečnosť a komfort pri práci.


Konkrétny stroj by sme mali vyberať predovšetkým podľa rozlohy a podoby pozemku.

Konkrétny stroj by sme mali vyberať predovšetkým podľa rozlohy a podoby pozemku.
Redakcia

„Odporučiť možno návštevu špecializovanej predajne, kde nám na základe rozhovoru príslušný odborník odporučí zodpovedajúci model. Dôležité je, aby táto predajňa dokázala ponúknuť čo najdlhší rad strojov, ktoré si môžeme na mieste vyskúšať,“ radí Maryška zo spoločnosti Mountfield.

Určitým vodidlom by mohli byť aj garančné záruky a servisné možnosti. Ide o podceňovanú tému, ale v súčasnosti, bohužiaľ, nie je ani jedna zo služieb samozrejmosťou … Aj napriek tomu ale na tuzemskom trhu existujú posezónne servisné prehliadky zadarmo a dokonca sedemročná záruka. 

Kategória: Záhradná technika
Tagy: krovinorez mountfield záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia