Ako vybrať tú najlepšiu kosačku na trávu

18. 03. 2019 Zdieľať

Novú kosačku na trávu si človek neobstaráva každý rok. Preto by ste si mali pred nákupom dobre rozmyslieť, ktorý model bude zodpovedať vašim potrebám. A to napríklad koľko času chcete venovať údržbe vášho trávnika, o akú veľkú plochu sa budete starať a koľko peňazí do trávnika môžete investovať.

Podľa čoho kosačku na trávu vyberať?

Ako pri všetkých typoch kosačiek je podstatná šírka záberu a tiež veľkosť plochy, ktorú budete kosiť. Čím väčší má kosačka záber a kosí tak širšie pásy, tým kratší čas kosením trávy strávite. Kosačky s väčšou šírkou záberu majú zvyčajne aj veľké záchytné koše alebo silnejšie motory. Keď má kosačka navyše mulčovaciu súpravu, ušetríte čas a sily ešte viac. Pokosená tráva sa v uzavretom priestore vyhadzovania rozseká na ešte menšie kúsky a odvedie sa na trávnik ako organické hnojivo. Takže kosíte a zároveň aj hnojíte.


Ako vybrať tú najlepšiu kosačku na trávu

Ako vybrať tú najlepšiu kosačku na trávu
Hornbach

Bude vám na záhradu stačiť elektrická kosačka?

V mnohých garážach alebo záhradných domčekoch na náradie sú zaparkované elektrické kosačky. V porovnaní s benzínovými kosačkami alebo záhradnými traktormi sú ľahké, tiché, ekologické, ľahko sa ovládajú a nemusíte ich štartovať lankom. Nevýhodou je, v porovnaní s benzínovými kosačkami, ich menší výkon. Elektrické kosačky sú tiež nepraktické na veľkých záhradách, kde rastie veľa stromov, kríkov a kvetín hlavne preto, že musíte neustále zápasiť s káblom.

Starosti so šnúrou od kosačky nemusíte riešiť v prípade ak si zaobstaráte akumulátorovú kosačku. Rovnako ako tá elektrická je aku kosačka ľahká, tichá, ekologicky šetrná a dobre sa ovláda. Mínusom je ale jej slabší výkon, cena a potreba mať vždy nabitú batériu.


Ako vybrať tú najlepšiu kosačku na trávu

Ako vybrať tú najlepšiu kosačku na trávu
Hornbach

Zaobstarať si benzínovku s pojazdom alebo nechať kosiť robota?

Ak pre vás elektrická ani aku kosačka nie je to pravé orechové, poobzerajte sa po kosačke benzínovej. Kosačky s týmto pohonom sú veľmi výkonné a hodia sa na veľké trávnikové plochy. Vďaka vysokému počtu otáčok s nimi ušetríte veľa času. Na druhej strane si trochu viac zamakáte, pretože benzínovky sú ťažšie a hlučnejšie. Ak si ale vyberiete benzínovú kosačku s pojazdom, nebudete ju musieť tlačiť pred sebou. Vy budete riadiť, kosačka pôjde sama.

Nepôjde ale tak úplne sama ako jazdí a kosí robotická kosačka. Vďaka zabudovanej mulčovacej funkcii vám odpadne aj starosť o pokosený materiál. Stačí ohraničiť trávnik vymedzovacím káblom, nastaviť program, zapnúť a ísť hrať napríklad badminton. Robotické kosačky sa zaobídu bez benzínu, oleja a splodín a vďaka tichej prevádzke budete počuť rásť aj trávu.

Ak sa na vašom pozemku navyše nachádza aj veľké množstvo krovín a húštiny, tak to vám odporúčame použiť silnejšiu motorovú kosu. Tieto motorizované krovinorezy si bez problémov prerazia cestu aj menšími drevinami.


Ako vybrať tú najlepšiu kosačku na trávu

Ako vybrať tú najlepšiu kosačku na trávu
Hornbach

Ako sa o kosačky dobre starať?

Po každom použití by ste ju mali dôkladne vyčistiť. Zvyšky trávy prilepené na schránke alebo na výfuku by mohli narobiť neplechu. Nezabúdajte nabrúsiť nože, a to najlepšie po každých 25 hodinách prevádzky, dobíjať baterky a dopĺňať olej. Kosačky nenechávajte vonku bez ladu a skladu, potrebujú strechu nad hlavou. Pokyny k údržbe a ako správne kosačky uskladniť nájdete vždy v príslušnom návode na použitie.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Záhradná technika
Tagy: akumulátorové kosačky benzínové kosačky elektrické kosačky záhradné kosačky
Zdieľať článok