Pokosený trávnik bez námahy? Zistite, ako funguje robotická kosačka a koľko za ňu zaplatíte

09. 04. 2020
Zdieľať

V súčasnosti je už aj na Slovensku bežné, že v domácnosti využívame robotický vysávač. Zvykli sme si na pohodlné a časovo nenáročné vysávanie aj ľahkú údržbu. Možno vás to prekvapí, ale robotické kosačky prišli na trh ešte o rok skôr.

Prvá plne automatická kosačka sa začala predávať už v roku 1995. Jej napájanie fungovalo prostredníctvom solárnych článkov, čo bolo v tom čase jedinečné. O tri roky neskôr predstavila spoločnosť Husqvarna robotickú kosačku Automower®, čím sa postarala o technologickú revolúciu. Už vtedy totiž dokázala kosiť bez ohľadu na počasie či potme. Dnes sa už dajú robotické kosačky ovládať cez aplikáciu priamo z vášho smartfónu, alebo s nimi môžete dokonca komunikovať pomocou hlasu. Zistite, čo všetko by ste o nich mali vedieť.

Pracuje len vo vyhradenom území

Pokiaľ si myslíte, že robotickú kosačku stačí iba zapnúť a ona ihneď začne pracovať, ste na omyle. Pred prvým kosením musíte buď položiť na trávnik, alebo zakopať do zeme kábel, ktorý bude vašu kosačku navádzať. Vďaka nemu bude pracovať iba vnútri vyznačenej plochy a vyhne sa napríklad okrasným stromom alebo vášmu kvetinovému záhonu. Nemusíte mať pritom obavy o estetickú stránku, na povrchu natiahnutý kábel zmizne v tráve za pár týždňov. 



2613077
Husqvarna

Na aký terén a plochu sa hodí?

Moderné robotické kosačky zvládnu nielen rovinaté terény, problém im nerobia ani úzke úseky, kopcovité záhrady či dokonca strmé svahy so sklonom až do 70 %. Práve spomínaný navádzací kábel zaisťuje, aby sa kosačka dostala do všetkých častí záhrady, aj tých najodľahlejších. V závislosti od konkrétnej veľkosti plochy sú rôzne modely prispôsobené na kosenie nielen menších mestských záhrad, ale aj na rozličné trávnaté plochy s rozlohou až 5 000 m². Prevádzkové náklady na sezónu sa aj vzhľadom na tieto kritériá pohybujú v rozmedzí od 11 do 73 eur.

Cestu k nabíjačke nájde aj bez vás

Robotické kosačky sú poháňané elektrickou energiou – majú v sebe zabudovanú batériu a v prípade potreby dobitia automaticky nájdu cestu späť k nabíjacej stanici. Jedno dobitie trvá približne 60 minút, a ak treba, kosačka po ňom pokračuje v práci bez ohľadu na počasie (s výnimkou snehu). Všetko prebieha bez akéhokoľvek vášho zásahu. Jej prevádzka je v porovnaní s inými typmi kosačiek tichšia, bez výparov a emisií. Okrem toho sa vyznačuje aj nízkou spotrebou energie.


 Robotická kosačka sa nezľakne ani strmého svahu

Robotická kosačka sa nezľakne ani strmého svahu
Husqvarna

Robotická kosačka sa nezľakne ani strmého svahu

Ovládanie cez smartfón

Robotickú kosačku môžete riadiť a kontrolovať priamo cez svoj smartfón, ale aj ovládať hlasom pomocou hlasového asistenta. Na základe GPS systému sa navyše vytvára mapa záhrady, a to vrátane všetkých miest, kde sú nainštalované ohraničujúce a navádzacie káble. Kosačka si tak automaticky dokáže zapamätať, po ktorých častiach záhrady už prešla. Na základe toho si potom prispôsobí vzor kosenia, čím sa zabezpečí ten najoptimálnejší výkon a výsledok pre každú konkrétnu záhradu. 

Zvládne aj kosenie v daždi

Robotická kosačka nenecháva nepokosené plochy. Na dosiahnutie dokonalého výsledku sa však ešte na záver odporúča dokončiť úpravu okrajov trávnika vyžínačom alebo zarovnávačom. Čo je takisto dôležité, pri používaní nemusíte vysypávať žiadny zberný kôš – pokosené odrezky sa totiž vracajú rovno na zem ako hnojivo. Problémom nie je ani kosenie za daždivého či iného nepriaznivého počasia. Nemusíte tak riešiť dilemu, či kvôli zamračenej oblohe začať kosiť alebo nie, prípadne sledovať predpoveď počasia a plánovať kosenie vopred. 


Nechajte robotickú kosačku pracovať za vás

Nechajte robotickú kosačku pracovať za vás
Husqvarna

Nechajte robotickú kosačku pracovať za vás

Koľko vás bude stáť?

Najlacnejšie robotické kosačky sa na slovenskom trhu predávajú už od 400 eur. Pri výbere ale treba brať do úvahy viaceré parametre – od plochy a povrchu kosenia, ktorú zvládnu, cez technológiu, až po samotný výkon. To sú dôvody, prečo niektoré typy stoja aj niekoľko tisíc eur. Pre bežné záhrady okolo rodinného domu s rozlohou 1500 m² sa cena robotickej kosačky pohybuje v sume okolo 1699 eur. V ponuke sú však aj lacnejšie modely.

Inšpirujte sa ponukou svetového lídra

K priekopníkom a inovátorom robotických kosačiek patrí švédska spoločnosť Husqvarna, ktorá je lídrom v robotickom kosení. Za prvenstvo vďačí hlavne modelom Automower®, ktorých sa po celom svete predalo viac než 1,5 milióna kusov. Ich základnými znakmi sú najmä funkčnosť, odolnosť či minimálna hlučnosť. Podľa viacerých nezávislých testov vrátane českého časopisu dTest dosahujú práve tieto kosačky najlepšie výsledky.

Ktorá sa hodí práve vám?

Menšia záhrada s jednoduchým členením: Husqvarna Automower® 105

Je vaša záhrada menšia ako 600 m² a bez zložitého terénu? V tom prípade je pre vás vhodný tento základný model, ktorý je ideálny na kosenie rovných trávnatých plôch. Zvláda aj svahy so sklonom do 25 %. Cena tejto robotickej kosačky je 799 eur.



Robotická kosačka Husqvarna AUTOMOWER® 105
Husqvarna

Na väčšie a náročnejšie terény: Husqvarna Automower® 315

Ak máte väčší pozemok, budete potrebovať o niečo výkonnejší model. Automower® 315 sa hodí pre trávniky až do 1 500 m² a nezľakne sa ani prudšieho terénu. Poradí si aj na svahoch so sklonom do 40 %. Zároveň máte k dispozícii viac moderných vychytávok vďaka Connect Home. Umožňuje kompletné ovládanie kosačky priamo v smartfóne. Jej cena je 1 699 eur.



Robotická kosačka od značky Husqvarna
Husqvarna

Na veľké pozemky: Husqvarna Automower® 550

Tento model je vhodný pre profesionálov, ale aj na rozsiahle záhrady. Dokáže pokosiť až 5 000 m² a zvládne sklon 45 %. Jeho cena je o niečo vyššia, stojí 4 599 eur. Ponúka vzdialené ovládanie vrátane sledovania v prípade odcudzenia prostredníctvom Husqvarna Fleet Services cez PC/tablet, rovnako ako plné ovládanie a nastavenie kosačky pomocou smartfónu.



Robotická kosačka od značky Husqvarna
Husqvarna

ZISTIŤ VIAC O ROBOTICKEJ KOSAČKE

Advertoriál pripravený v spolupráci s Husqvarnou.

Kategória: Záhradná technika
Tagy: Automower Husqvarna kosenie trávnik záhrada
Zdieľať článok

Diskusia