28. 06. 2010
Zdieľať

Majitelia chát a chalúp vedia, že bez záhradnej techniky a príslušenstva sa okolie víkendového domčeka udržiava len ťažko.

Kosačky

Z kosačiek sú najrozšírenejšie elektrické alebo benzínové rotačné kosačky. Vo všeobecnosti sú elektrické kosačky určené na kosenie menších plôch ako benzínové. Pri strojoch väčšina výrobcov uvádza aj orientačnú veľkosť plochy, na ktorú sa daná kosačka hodí. Tento údaj je potrebný najmä preto, aby sme si na malú záhradku nekupovali zbytočne veľký a drahý stroj. Bežné kosačky vhodné na neprofesionálnu údržbu záhrady pri rodinnom dome sa vyrábajú na plochy s veľkosťou od 300 do 1 000 m2, silnejšie a drahšie do 2 000 m2. Aj veľkú záhradu môžeme pokosiť s kosačkou určenou na menšie plochy, ale čas kosenia sa výrazne predĺži.


Na boj s trávou

271609
Alko

Rotačné kosačky

Vybavené sú vodorovne uloženým rotačným nožom, ktorý je umiestnený na spodnej časti kosačky. Údaj o jeho priemere, a teda šírke pásu pokosenej trávy je pre používateľa veľmi dôležitý, pretože práve od neho sa odvíja aj plocha, na kosbu ktorej je kosačka určená. Šírka záberu, uvedená v katalógoch, by nemala byť totožná so šírkou stopy, ako to nesprávne uvádzajú niektorí predajcovia kosačiek v snahe pridať k šírke záberu niekoľko centimetrov navyše.


Na boj s trávou

271603
Alko

Elektrické aj benzínové kosačky sú vybavené mechanizmom, ktorý umožňuje nastavenie výšky strihania trávnika v 3 až 7 stupňoch. Výška sa nastavuje zdvihnutím, resp. znížením kolies kosačky. Nože kosačiek treba po jednej-dvoch sezónach nabrúsiť. Túto činnosť nerobíme svojpomocne, pretože nôž treba po nabrúsení vyvážiť, aby nerovnomerným chodom nenarušil, resp. nepoškodil ložiská alebo iné časti kosačky. Po kosení treba zo spodnej časti kosačky odstrániť trávu, ktorá by inak vyschla a vytvorila by pri noži kôru. Postupne by sa nánosy mohli zvyšovať natoľko, že nôž by nemal priestor na otáčanie. Stačí čistenie nahrubo, dôkladnejšie kosačku očistíme na konci sezóny, keď ju ukladáme do garáže „na zimný spánok“. Nôž pred kosením vizuálne prekontrolujeme, či na ňom nie sú praskliny alebo iné vážne chyby.


Na boj s trávou

271605
Alko

Trávu môžeme zbierať do zberného koša, ktorý by mal mať veľký objem. V praxi sa pri benzínových kosačkách používajú koše s objemom do 80 litrov, pri elektrických je to približne polovica. Niektoré rotačné kosačky nemajú os noža umiestnenú na pozdĺžnej osi, ale je o niekoľko centimetrov vychýlená na jednu stranu. Vďaka tomu možno pri jazde pozdĺž okrajov chodníka vysunutou stranou kosačky takmer celkom skosiť trávu, takže okraje už potom netreba dokosiť vyžínačom.

ZDROJ: VŠETKO O CHATÁCH A ZÁHRADKÁCH JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradná technika
Tagy: záhradná technika záhradné kosačky
Zdieľať článok

Diskusia