Aby kosačka na jar nekašľala

23. 01. 2006
Zdieľať

Keď sa povie záhrada, mnohí si predstavíte upravený trávnik, zastrihnutý živý plot či pestrý záhon voňajúcich kvetov. To je však len výsledok pravidelného kosenia, strihania, zavlažovania, rýľovania, sadenia... Za tým všetkým sa skrývate vy, vaša trpezlivosť, čas a, samozrejme, záhradné náradie a technika, o ktoré sa tiež treba vedieť postarať, aby plnilo svoj účel.

Záhrada je váš súkromný živý ekosystém, ktorý sa za starostlivosť dokáže odvďačiť pestrými farbami a omamnými vôňami. Jeho neživými, ale zároveň neodmysliteľnými súčasťami sú záhradné náradie a technika. Rovnako ako pôda, rastliny či jazierko potrebujú, aby ste im venovali trochu pozornosti. Ušetríte si tak nielen peniaze, ale aj námahu s riešením zbytočných technických problémov.

Preč s hlinou


Aby kosačka na jar nekašľala

42584

Záhradné náradie, ktoré je vhodné na rýpanie sa v pôde, ako sú napríklad motyka, rýľ, lopatka či hrable, je oveľa ľahšie a pri práci účinnejšie, keď je vyčistené. V praxi to znamená asi toľko, že tieto nástroje treba očistiť hneď po použití, predovšetkým z nich treba odstrániť nalepenú zeminu. Kovové časti by ste mali umyť a dať vysušiť. Zabúdať netreba ani na pravidelné brúsenie rezných, resp. ostrých častí. V prípade, že náradie nebudete dlhšie používať, čo je aktuálne najmä na konci sezóny, potrite všetky kovové časti olejom alebo skúste grif profesionálnych záhradníkov – náradie niekoľkokrát vsaďte do vedra naplneného ostrým pieskom zmiešaným s olejom. Ručné náradie je vhodné zavesiť na stenu alebo uložiť do špeciálnych stojanov. Rýľ či lopatku tak budete mať stále poruke a navyše prehľadne uložené.

Čo robiť na konci záhradkárskej sezóny




  • Aby kosačka na jar nekašľala

    42582

    Čepele a hroty ručného náradia vydrhnite kefou, umyte vodou a vysušte.



  • Podľa potreby nabrúste ostrie (nezabúdajte však, že motyka či rýľ nie sú lovecké nože, takže to s brúsením nepreháňajte).


  • Rovnako ako kovové časti aj rukoväte, najmä drevené, dôkladne očistite od hliny.


  • Kovové časti natrite olejom alebo prípravkom proti korózii.


Aby kosačka na jar nekašľala

42573

Postrekovače

Tlakové postrekovače sú výborní pomocníci, ktorí sa občas nechajú ležérne nosiť na vašom chrbte, ale zato sa dostanú aj do korún ovocných drevín, vinnej révy či do odľahlých kútov záhonov, čo by pre niektorých záhradkárov mohlo byť mierne problematické. Aj túto záhradnú techniku treba po použití očistiť od chemických látok, najlepšie dôkladne prepláchnuť prúdom čistej vody. V prípade zanesenej dýzy, nepoužívajte na jej prečistenie ostré predmety, ako napríklad drôt, ale zostaňte verní prúdu vody, prípadne zvýšte jeho tlak.

Plazia sa, a nie sú hady


Aby kosačka na jar nekašľala

42576

Reč je o záhradných hadiciach, ktoré privádzajú vlahu všade tam, kde ju treba. Aj keď v súčasnosti je ich sortiment veľmi široký a môžete si vybrať z množstva hadíc odlišujúcich sa nielen materiálovým a farebným vyhotovením, ale aj kvalitou, odporúča sa dodržať isté zásady pri ich zazimovaní. V prvom rade je vhodné odstrániť z nich vodu. Vďaka pokroku výrobnej technológie týchto záhradných „hadov“, ktoré sú vyrobené z vysokokvalitných materiálov, môžu niektoré z nich cez zimu zostať pokojne ležať vystreté v záhrade. Ani vtedy ak z nich zabudnete odstrániť vodu, nemusíte sa obávať, že by boli na jar nepoužiteľné, sú totiž dostatočne pružné a odolné proti mrazom. Okrem toho zvyčajne majú až dvadsaťročnú záruku. Iný postup treba zvoliť v prípade vozíkov s navíjacou hadicou. Tu je nevyhnutné odstrániť pred zimným uskladnením zvyšky vody, ktorá by pod vplyvom mrazu mohla vážne poškodiť, ba až celkom zničiť navíjaciu hadicu.

Na plot aj na trávnik

Mäkký ako perzský koberec, pestovaný ako dieťa v kolíske, vždy upravený, s dokonale zastrihnutou frizúrou, taký je trávnik poskytujúci pôžitok nielen vašim očiam, ale aj vašim nohám. Jeho údržba si vyžaduje použitie rozličnej záhradnej techniky, z ktorej najväčší podiel na jeho kráse majú kosačky. To isté platí pri rovnomerne zastrihnutom živom plote o krovinorezoch.


Aby kosačka na jar nekašľala

42579

Po skončení sekania trávy či plotu treba dôkladne vyčistiť nože od nečistôt handrou alebo tupým predmetom. Samozrejmosťou pri údržbe je vypnúť motor a v prípade elektrických kosačiek odpojiť zariadenie zo zdroja energie. Taktiež pravidelne kontrolujte, či nože nie sú uvoľnené, pretože potom neplnia svoj účel a dokonca môže dôjsť k zraneniu. V návode nájdete postup, ako nože rozobrať a odstrániť zaschnutú hmotu, aby k sebe správne doliehali a bezchybne pracovali. Pred zazimovaním by ste mali na kosačkách a krovinorezoch v prvom rade prebrúsiť nože buď na domácej brúske s úzkym kotúčom (aby ste sa dostali medzi jednotlivé vrstvy), alebo si môžete dokúpiť nové. Pri novších typoch krovinorezov možno nože na strihanie plota vymeniť za špeciálne upravené modely na strihanie malých výhonkov.


Aby kosačka na jar nekašľala

42588

Na konci sezóny vyprázdnite z nádrže benzínovej kosačky benzín a priebežne vymieňajte olej, pretože ten časom stráca viskozitu a čiastočne do seba absorbuje vodu, ktorá cez zimu, keď sa kosačka nepoužíva, by mohla poškodiť ložiská. Ak dodržíte pravidlá správnej údržby pred zazimovaním kosačky, na jar stačí už len doliať benzín a môže sa začať s kosením. Isté nedostatky sa dajú zistiť aj vizuálne, napríklad vytečený olej prezradí mastná škvrna na podlahe pod kosačkou (ale to sa v praxi bežne nestáva, ak ste správne robili údržbu).


Aby kosačka na jar nekašľala

42581

Neodporúča sa priveľmi nakláňať kosačky nabok, aby nevytiekol olej a nepoškodil ostatné časti prístroja, napríklad sací filter.

Aj strunové krovinorezy treba po použití očistiť kefou alebo iným tupým predmetom. V nijakom prípade sa neodporúča tieto prístroje striekať či oplachovať vodou, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu motora. Koniec koncov, krovinorez, rovnako ako kosačka, trochu nečistoty zvládne… O ich údržbe sa môžete dočítať v priloženom návode.

Čistíme krovinorezy


Aby kosačka na jar nekašľala

42574

Po strihaní je dôležité utrieť nože handrou a nastriekať sprejom na olejovej báze (odborníci ako osvedčené spreje odporúčajú WD alebo Konkor). Napriek tomu, že nože majú teflónovú povrchovú úpravu, dochádza pri používaní k jej postupnému zoškriabaniu, respektíve k jej znehodnoteniu, čo majú na svedomí predovšetkým konáre a listy, ktoré obsahujú kyselinu šťaveľovú. Tá môže pôsobiť ako agresívna chemická látka.

Nie je hviezdička ako hviezdička

Prvé jesenné a posledné jarné mráziky môžu záhradkárov zaskočiť, teda ani nie tak záhradkárov ako záhradnú techniku. To platí najmä o vodných automatoch, ktoré síce na displeji vizuálne informujú o výške teploty, chýba však akustický signál. Napríklad pri teplote 3 °C sa rozsvieti na displeji hviezdička, ktorá vás upozorní na to, že je najvyšší čas uložiť vodný automat aj s príslušným zariadením (čerpadlo) na bezpečné miesto. Symbol hviezdičky možno nájsť na každom prístroji, ktorý pracuje s vodou.


Aby kosačka na jar nekašľala

42585

Odborní technici, ktorí zabezpečujú servis záhradnej techniky, sa stretávajú s technickými problémami najmä na jar. Dôvodom je väčšinou nedostatočná pozornosť, ktorú zákazník venuje (aj keď v tomto prípade by bol azda vhodnejší výraz nevenuje) návodu na používanie, ktorý je priložený ku každému výrobku. Najčastejšie vznikajú škody na záhradných sprchách a ventiloch, ktoré boli nesprávne zazimované. Väčšina týchto zariadení, najmä počítače riadiace závlahový systém, je označená špeciálnym symbolom – hviezdičkou –, ktorá káže chrániť pred mrazom. Chyba, ktorej sa záhradkári často dopúšťajú, je, že síce odpoja prístroj od zdroja energie, ale zabúdajú odstrániť z neho zvyšky vody (a najväčšie škody vznikajú pri mrazoch s teplotou pod –10 °C). Podobne je to aj s čerpadlami. Nestačí ich len uložiť za dvere do garáže, pretože mráz sa dostane aj tam, ale aj z nich treba odstrániť vodu. Pri zavlažovacích systémoch je dôležité, aby sa zbavili akumulátora, pretože v zime môže vlhkosť viesť k oxidácii, ktorej výsledkom bude nefunkčný prístroj.

A keďže stále platí staré známe „dobrá rada nad zlato“, zopakujem základné pravidlo starostlivosti o záhradné náradie a techniku: v prvom rade si treba vždy prečítať návod na použitie. Iste, občas sa vyskytnú problémy technického charakteru, ktoré majú svoj pôvod vo výrobe, ale vo väčšine prípadov platí, že ak sa budete pri práci so záhradnou technikou pridržiavať návodu, jej opotrebenie by malo byť minimálne. Okrem toho k dispozícii je aj poradenský servis (väčšinou bezplatný), kde vám odborne vyškolení pracovníci poradia, ako odstrániť vzniknutý problém.

Za odbornú spoluprácu ďakujem Josefovi Válkovi a Jiřímu Hlaváčkovi, Gardena, spol. s r. o.

Kategória: Záhradná technika
Tagy: gardena údržba záhrada záhradná technika záhradné náradie
Zdieľať článok

Diskusia