Časopis Môj dom 1-2/2013 už v predaji!

06. 02. 2013 Zdieľať

Slovo je zbraň. Preto treba so slovami narábať pozorne. Nebojte sa, nebudem písať o sviatku svätého Valentína. Nevhodným slovom sa totiž dá ublížiť nielen ľuďom a vzťahom, ale aj nehnuteľnostiam. Aby som bola konkrétna: slovíčko „nesmiete“ by sa podľa mňa dalo kvalifikovať ako pokus o zabitie pasívneho domu (len ťažko povedať, či by išlo o úkladnú vraždu, alebo o zabitie z nedbanlivosti).

A pritom taká zdanlivo nevinná zámena – namiesto „nemusíte“ sa použije „nesmiete“ – a je to. Rafinované. Nemusíte totiž znamená, že môžete, ak chcete, na rozdiel od nesmiete. A tak sa z pozitívnej informácie – v pasívnom dome nemusíte otvárať okná (pretože na rozdiel od bežného domu tu vďaka vzduchotechnike nezhyniete od smradu a neodpadnete následkom otravy CO2) – stala hrôzostrašná: v pasívnom dome nesmiete otvárať okná. Pre boha živého, takto obmedzovať našu osobnú slobodu! Je prekvapujúce, ako dlho sa táto prihlúpla fáma drží pri živote a koľko zla bolo schopné jedno nesprávne použité slovíčko napáchať. A najviac ma zaráža, že ju počuť aj z úst niektorých architektov. Takže, vážení a milí, raz a na vždy: v pasívnom dome pokojne môžete otvárať okná, ak chcete. Ibaže väčšinou netreba, pretože sa vetrá aj bez otvorených okien, a ak si vážite svoje ťažko zarobené peniažky, tak to ani nebudete robiť, akurát vtedy, keď vonku mrzne, až treští – veď preto ste predsa pasívny dom stavali, aby vám pri vetraní neunikalo z domu teplo. Logicky.

Je naozaj zaujímavé, koľko fám koluje o pasívnych domoch – niektoré sú prostoduché, iné vedecké, ale všetky sú škodlivé (ostatne, ako úplne všetky fámy). Preto sa občas pokúsime na našich stránkach niektorú z nich prevetrať. Tento mesiac sme si vzali na paškál jednu z tých vedeckejších, takže na jej vyvrátenie boli potrebné argumenty stojace na pevných nohách výskumu. Článok Má zmysel stavať pasívne domy? je teda len pre silnejšie povahy, ale podľa mňa je múdre odpovedať na ohováranie faktami a číslami. Pre tých, ktorí o pasívnych domoch už čo-to vedia a tento progresívny spôsob stavania ich zaujíma, začíname so seriálom, v ktorom budeme stavbu jedného naozaj neobyčajného sledovať (prvý diel nájdete pod názvom Dom s prírodnou dušou). A tento mesiac sme opäť pasívny dom aj navštívili. A to jeho majitelia o pasívnej stavbe pôvodne neuvažovali. Dostali sa k nej logickou cestou – cez požiadavky na úspornú prevádzku. Dokonca pokračovali ešte ďalej, až k domu nulovému – prvému na Slovensku. Prečo a ako, to sa dočítate v článku na strane 28.
 
🙂 Erika Kuhnová
 

Darček zadarmo  brožúra Kompletný kalendár prác v záhrade

 
PRELISTUJTE SI ČASOPIS

Z OBSAHU:
 


Časopis Môj dom 1-2/2013 už v predaji!

1190488
Dano Veselský

str. 26
Prvý slovenský nulový
I keď to pôvodne mladí manželia nemali v pláne, nakoniec sa stali majiteľmi prvého nulového domu u nás. Asi pred rokom a pol začali uvažovať o stavbe rodinného domu – podmienkou pritom boli čo najnižšie náklady na prevádzku. A tak sa postupne prepracovali od nízkoenergetického až k bývaniu s nulovou spotrebou energie. I keď tá nula je, samozrejme, len matematická.
 

Časopis Môj dom 1-2/2013 už v predaji!

1190489
Icopal a. s.

str.92
Údržba komína a kotla sa oplatí
Pravidelná starostlivosť o komín a kotol nie je len o ďalších výdavkoch. Obidve činnosti sú zakotvené aj v zákone, takže vám za ich nedodržanie hrozí pokuta. Oveľa dôležitejší je ale zdravý a bezpečný domov, ktorý vám prehliadky zabezpečia.  
 

Časopis Môj dom 1-2/2013 už v predaji!

1190490
Daniel Košťál

str. 112
Veľa pohody v jednej mestskej záhrade
Okolo súčasných mestských domov často nie je veľa miesta na zeleň. Ak sa k tomu pridružia rôzne komplikácie, napríklad vyššie stromy, plytké korene okolitých drevín, prípadne nie práve ideálne pôdne pomery, myšlienka na reprezentatívnu záhradu je v mnohých prípadoch predčasne zavrhovaná. Ani v tejto záhrade nebolo spočiatku všetko ideálne. Výsledok je však obdivuhodný!
 

Časopis Môj dom 1-2/2013 už v predaji!

1190458
IKEA a.s.

Foto na titulnej strane: IKEA
 
Viac sa dočítate v najnovšom vydaní časopisu Môj dom  
Kategória: Aktuality
Tagy: časopis
Zdieľať článok