Údržba klímy na poslednú chvíľu

03. 07. 2017 Zdieľať

Aby vám klimatizácia nespôsobovala zdravotné problémy, ale práve naopak, poskytovala potešenie, je potrebné dbať o jej pravidelnú údržbu. Prinášame jednoduchý návod, ako na to.

Klimatizácia je čoraz populárnejšia a stáva sa bežnou súčasťou domácností aj kancelárií. Jej kvalitný a pravidelný servis zaručí optimálny výkon, úsporu prevádzkových nákladov a je prevenciou pred neočakávanými poruchami. Servis je potrebné vykonávať minimálne raz ročne, ideálne pred letnou sezónou. Pokiaľ klimatizáciu využívate aj na vykurovanie počas jesene a zimy, servisnou prehliadkou by mala prejsť i pred začiatkom vykurovacej sezóny. Rovnako dôležitá je laická údržba, ktorá pozostáva z vyčistenia filtra a povrchu jednotky. Pri vybraných zariadeniach Daikin s možnosťou automatického čistenia filtra potreba tejto činnosti odpadá, vykonáva sa denne vo vopred nastavenom čase.

„K našim zariadeniam poskytujeme okrem poradenstva pri predaji aj popredajnú starostlivosť, ktorá dokáže predĺžiť životnosť zariadenia, priniesť úsporu nákladov a ochrániť zdravie zákazníkov,“ hovorí Eva Baltészová, Marketing Coordinator spoločnosti Daikin. Niektoré druhy filtrov (napr. antibakteriálny, fotokatalitický alebo titánium-apatitový) je zároveň potrebné vymieňať v intervaloch predpísaných výrobcom.


Údržba klímy na poslednú chvíľu

1991343
Daikin ACE Slovakia spol. s r.o.

Ideálna údržba klimatizácie prebieha v dvoch fázach:

A. neodborná – zvládnete ju bez problémov aj sami. Ide spravidla o vyčistenie filtra a povrchu zariadenia.

•  Najprv – vzhľadom na nebezpečenstvo, ktoré hrozí pri práci s elektrinou – zariadenie pred samotným čistením vypnite zo siete
•  Znečistený vzduchový filter povysávajte, umyte vlažnou vodou a neutrálnym čistiacim prostriedkom, následne ho nechajte vyschnúť mimo priameho slnečného žiarenia. Pri zariadeniach s možnosťou automatického čistenia filtra potreba tejto činnosti odpadá, vykonáva sa denne vo vami nastavenom čase.
•  Nakoniec pomocou navlhčenej handričky odstráňte nečistoty na prednom paneli.
•  Rovnako ako vnútornú, aj vonkajšiu jednotku pravidelne čistite od lístia alebo iných nečistôt, ktoré sa zachytili na povrchu.
Pri laickej údržbe je vždy potrebné riadiť sa pokynmi výrobcu, uvedenými v návode na obsluhu. Neodborný servis môže zariadenia poškodiť.
 
B. odborná – vykonáva ju servisná firma. Je dôkladnejšia, zahŕňa čistenie výmenníkov, vaničky kondenzátu, kontrolu elektrického zapojenia a chladiva v systéme. Táto fáza prispieva k optimálnemu fungovaniu klimatizácie a jej dlhej životnosti.

www.japonskaklimatizacia.sk

Kategória: Aktuality
Tagy: daikin klimatizácie klimatizácie do bytu
Zdieľať článok