Salón drevostavieb 2019 – moderné domy a architektúra z dreva

19. 12. 2018 Zdieľať

Renomovaná medzinárodná prehliadka modernej architektúry z dreva Salón drevostavieb vstupuje v roku 2019 už do 14. ročníka. Podobne ako v doterajších rokoch, pripravujú organizátori putovnú výstavu, publikáciu Ročenka drevostavieb a sprievodný program pre širokú aj odbornú verejnosť s účasťou domácich i zahraničných odborníkov.

Premiéra výstavy Salón drevostavieb 2019 na Slovensku sa uskutoční od 4. do 22. marca 2019 v Rakúskom kultúrnom fóre v Bratislave. Mimo prednáškového programu 6. 3. 2019, určeného len architektom a projektantom, bude výstava v RKF prístupná záujemcom v pracovných dňoch zdarma. Ešte pred premiérou aktuálnej výstavy Salónu drevostavieb bude možné navštíviť reinštaláciu predchádzajúceho ročníka – Salónu drevostavieb 2018 – vo foyeri Fakulty architektúry STU v Bratislave, a to v dňoch 18. 2. – 8. 3. 2019. 


Van Jarina

Van Jarina
Soňa Sadloňová

Na výstave Salón drevostavieb 2019 a k nej vydanej publikácii Ročenka drevostavieb 2018 bude predstavených 40 vybraných moderných drevostavieb, prevažne rodinných a víkendových domov realizovaných podľa projektov architektov v uplynulom roku na Slovensku a v Českej republike. Vo výbere, ktorý zostavili z množstva prihlásených diel architekti Pavel Horák (Prodesi/Domesi, ČR) a Ľubica Fábri (Centrum ARCHA, SR), sa ocitla aj drevostavba víkendového domu z ekologických materiálov postavená v Poľsku a najvyššia t. č. rozostavaná budova na báze dreva na svete – vežiak HoHo, ktorý sa realizuje vo Viedni podľa projektu architektov z kancelárie RLP Wien. 


Salón drevostavieb 2019 – moderné domy a architektúra z dreva

2313113
MOLO ARCHITEKTI

Salón drevostavieb predstaví ako po iné roky moderné drevodomy rozmanitých veľkostí, foriem a konštrukčných riešení – od stavieb v modernej mestskej zástavbe cez víkendové domy a chaty po menšie drevostavby ako sauna, altánok či prístavby z dreva. Spektrum rodinných domov dopĺňajú rôzne verejné a komerčné drevostavby, ktoré dokumentujú, že v duchu udržateľných princípov a kvalitne možno v súčasnosti z dreva stavať moderné budovy akýchkoľvek typológií. Autormi a realizátormi diel, ktoré predstavuje Salón drevostavieb 2019, sú zväčša skúsení architekti a projektanti, zaoberajúci sa tvorbou moderných drevostavieb a renomované dodávateľské spoločnosti so skúsenosťami pri realizácii stavieb na báze dreva a s použitím najmodernejších technológií a materiálov. 


Prodesi/Domesi

Prodesi/Domesi
Lina Németh

 
Salón drevostavieb 2019 zavíta ako po iné roky v SR aj na veľtrh CONECO 2019 v Bratislave (27. – 30. 3. 2019, na výstavisku Incheba Expo), kde v spojení s expozíciou architektov realizujúcich drevostavby z architektonickej kancelárie Prodesi/Domesi ponúkne záujemcom o vlastný dom či iný typ drevostavby možnosť konzultovať konkrétne riešenia a oboznámiť sa s progresívnymi technológiami a konceptmi domov a budov na báze dreva. 


Salón drevostavieb 2019 – moderné domy a architektúra z dreva

2313103
BoysPlayNice

„Realizácie vybrané na Salón drevostavieb 2019 dokazujú, že fortieľ a profesionalita architektov moderných drevostavieb v ČR i na Slovensku každým rokom silnie. Verím, že si to všimnú a využijú v praxi okrem záujemcov o individuálne domy i komerční investori a vo väčšej miere aj municipality, ktorým by malo záležať na vytváraní zdravého a kvalitného prostredia pre ľudí,“ uviedla architekta Ľubica Fábri, riaditeľka Salónu drevostavieb v SR. 


Dobre preslnený pasívny dom

Dobre preslnený pasívny dom
Milan Hutera

Detaily programu prehliadky Salón drevostavieb 2019, na ktorú organizátori srdečne pozývajú ako záujemcov o moderné drevostavby a zdravé bývanie, tak aj všetkých nadšencov udržateľnej architektúry a milovníkov dreva, nájdete na www.salondřevostaveb.cz 

Text a foto: archív Salón drevostavieb; Lina Németh, Soňa Sadloňová, Milan Hutera, BoysPlayNice, Molo architekti

ZDROJ PR článok 

Kategória: Aktuality
Tagy: Salón drevostavieb
Zdieľať článok