Ekologické vykurovanie dostupné každému

07. 11. 2019 Zdieľať

Ochrana životného prostredia by mala byť už bežnou súčasťou našich životov. Zvlášť kvalitu ovzdušia môžeme zlepšiť aj vhodným vykurovaním svojho budúceho bývania.

Postaviť si vlastný dom pre väčšinu bežných smrteľníkov nie je práve lacné. Finančná náročnosť môže najmä mladé páry nútiť, aby od svojich ekologických nárokov pri realizácii svojho budúceho domova upustili. Čím teda vykurovať?

Investícia do vykurovania tepelným čerpadlom je pre väčšinu ľudí cenovo nedostupná a jej návratnosť otázna. Aj elektrické vykurovanie núti ľudí siahnuť hlbšie do vrecka. Vykurovanie uhlím a drevom je lacnejšie, ale zase ohrozuje naše zdravie a ohrozuje naše lesy. Pri riešení dilemy, čím vykurovať dom ekologicky a zároveň cenovo prijateľne, je rozumnou voľbou zemný plyn. Spĺňa 3E princípy: je ekologicky šetrný, ekonomicky výhodný a energeticky hospodárny. Ovzdušie na Slovensku je štvrté najšpinavšie medzi krajinami EÚ. Po priemysle a doprave je jeho najväčším znečisťovateľom vykurovanie uhlím a drevom. Zemný plyn je najčistejším palivom medzi všetkými fosílnymi palivami. V porovnaní s inými pevnými palivami vzniká pri spaľovaní zemného plynu podstatne menej škodlivín a produkuje sa zanedbateľné množstvo prachových častíc, ktoré vytvárajú smog. Pri vykurovaní zemným plynom je možné emisie CO2 v porovnaní s uhlím a drevom znížiť až o 50 %. Zemný plyn navyše prakticky neobsahuje zlúčeniny síry, a teda v spalinách nie sú prítomné žiadne jej oxidy. Rovnako zanedbateľné sú aj emisie oxidu uhoľnatého (CO) a uhľovodíkov v spalinách zemného plynu. Slovensko sa môže pochváliť druhou najhustejšou sieťou plynovodov v Európe. Na dĺžku meria neuveriteľných 33 358 kilometrov. Vďaka takejto sieti sa plyn dostane do 77 % miest a obcí, v ktorých žije vyše 94 % našich obyvateľov. Podmienky na zlepšenie kvality ovzdušia sú teda na Slovensku vytvorené. 3E Zemný plyn tak na Slovensku predstavuje najdostupnejšie ekologické riešenie, ako aj reálnu šancu pre čistejšiu budúcnosť nášho ovzdušia. Postaviť si dom na plynofikovanom pozemku, vybaviť si pripojenie online a vykurovať domácnosť úsporným kondenzačným kotlom zaručuje nielen spoľahlivé a bezpečné teplo domova, ale aj dobrý pocit, že aj sami prispievame k ochrane našej planéty.

www.spp-distribucia.sk

Kategória: Aktuality
Zdieľať článok